גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משכירי דירות ושיפוצניקים על הכוונת של רשות המסים

לא רק מלחמה בכסף המזומן: רשות המסים תמקד את מאבקה בשנים הקרובות באיתור מעלימי מס בענף הנדל"ן ■ דוגמה קטנה: ב-2014 מתכוונת הרשות "למפות את הדיור להשכרה במדינה", במטרה להגדיל את נתח ההכנסות ■ מדריך ומחשבון - מס על שכר דירה

לאחר שמשרד האוצר ורשות המסים ניצלו את התיקונים הרבים בחוק ההסדרים - שיועדו בעיקר לסגירת הגרעון בתקציב המדינה - גם לביצוע רפורמה מקיפה במיסוי הנדל"ן במדינת ישראל, פונים כעת ברשות לסדרה של מהלכים שינסו למגר את העלמות והלבנות המס האדירות בענף הנדל"ן.

על-פי הערכות, מדובר על עשרות מיליארדי שקלים שמתגלגלים במערכת בכל שנה ואינם מדווחים לרשות המסים, ומונעים מקופת המדינה ליהנות מכספים אדירים שיכלו כמובן להקל על מצוקת המס של כלל האזרחים.

איתור משכירי הדירות

בשנת 2014 מתכוונת רשות המסים "למפות את הדיור להשכרה במדינה", במטרה להגדיל את נתח ההכנסות מהשכרות דירה. משה אשר, מנהל רשות המסים, אף מגדיר את 2014 כשנת המבחן לאכיפת המיסוי בדיור להשכרה.

ל"גלובס" נודע כי ברשות מקימים כעת "יחידת אנליסטים" - כ-10 אנשי מחשבים (IT) נוסף לכמה אנשי המקצוע מתוך הרשות עצמה - שתפקידה יהיה לאתר אזרחים שמחזיקים בארץ כמה דירות מגורים, מתוך הנחה שרבים אינם מצהירים על הכנסותיהם כנדרש לרשויות המס.

נזכיר כי בחודשים האחרונים פשטו אנשי רשות המסים בצעדים מתוקשרים על כמה מגדלי מגורים ועל יישובים יוקרתיים (רשפון ועוד), כדי לאתר משכירי דירות שאינם מדווחים כנדרש. משכירים אחדים כבר זומנו לחקירות, והם עדיין נמצאים בהליכים כאלה ואחרים מול הרשות.

תקרת הפטור מתשלום מס על השכרה דירה עומדת על קרוב ל-5,000 שקל לחודש. בשנת 2012 דיווחו כ-18,400 ישראלים על הכנסה משכר דירה (ושילמו 10% מס על כל סכום ההשכרה, המסלול העיקרי מבין שלושה במיסוי דירת מגורים) והכניסו לקופת המדינה 259 מיליון שקל - 14 אלף שקל בממוצע לאדם.

על-פי הערכות ברשות, מתוך כחצי מיליון דירות מושכרות, רובן ככולן על-ידי פרטיים, ישנם עוד עשרות אלפי ישראלים המשכירים דירה מעל תקרת הפטור ואינם משלמים מס כנדרש.

יחידת האנליסטים אמורה בשלב ראשון להצליב נתוני מחשב ברשות ובמקורות מידע נוספים, כדי לאתר בעלי דירות שנכללים כמעט בוודאות בחבות המס.

ההנחה היא כי מי שברשותו 3 דירות לפחות (באחת הוא מתגורר, והשתיים האחרות כנראה מושכרות), או בעלי שתי דירות באזורים יקרים יחסית (בעיקר תל-אביב וירושלים), אמור לשלם מס.

בכירים ברשות המסים ששוחחנו עמם ציינו כי בעלים של כמה דירות נמצאים כעת על הכוונת, "וכדאי להם לרוץ ולשלם את המס, לפני שאנחנו נהיה אצלם ונבדוק את כל חבות המס שלהם לאחור".

חשוב לומר כי באוצר וברשות המסים מכירים בכך שמסלול הפטור למשכירי דירות מגורים מקל מאוד על מעלימי מס ויוצר יתרון מובהק להשקעה בדירה בהשוואה לכל מסלול השקעה אחר (פטור על הדיבידנד).

בד-בבד, הם שוללים את ההנחה שביטול הפטור יגולגל ישירות על השוכרים, שממילא משלמים לבעל הבית את המקסימום שהוא יכול להוציא מהם.

ועם זאת, גם בחוק ההסדרים האחרון ההנחה באוצר הייתה שהשעה עדיין לא בשלה - פוליטית וציבורית - להשית מס על כל משכירי הדירות. חשוב לציין כי ברשות המסים מדגישים כי בהנחה שיום אחר אכן תבוטל תקרת הפטור (אולי בתמורה להקלה במיסוי במקום אחר), מי שהוא גם שוכר וגם משכיר יוכל לקזז את תשלום השכירות ולא יחויב במס מהשקל הראשון שנזקף לו מפירות ההשכרה, המיועדים לשכירות שלו עצמו.

הדירה בחו"ל, המס בישראל

המאבק השני שאליו מתכוננת רשות המסים יתמקד בישראלים המחזיקים דירות בבעלותם בחו"ל. בשנים האחרונות קשה להתעלם מנהירה של ישראלים רבים להשקעה בדירות ובנכסים מעבר לים, בין השאר בפרויקטים שהקימו ישראלים אחרים (המשווקים לא פעם בעיקר לקהל הישראלי).

שלא במפתיע, מרבית הרכישות הללו אינן מדווחות בישראל. ברשות המסים מגדירים את התופעה הפופולרית של רכישת דירות בחו"ל "הון שחור כפול": גם מקורות הכסף לא ברורים - מאיפה השיג הרוכש את ההון הנדרש לעסקה, וגם ההכנסות אינן מדווחות - לא פירות ההשכרה ולא הרווח בעת המימוש.

ברשות המסים מודים כי היקף התופעה הוא נעלם עצום, מאחר שרבות מהרכישות הללו נעשות באמצעות חברות זרות.

ל"גלובס" נודע כי רשות המסים מנהלת כעת משא-ומתן מול משרד המשפטים, על מנת לקבל הרשאה לחתום על "אמנות מס מולטילטרליות" המאגדות כבר היום כ-50 מדינות בכל העולם. ההסכמים מאפשרים להחליף מידע בתוך אותה קבוצת מדינות בנוגע לאחזקות הנדל"ן של אזרחים זרים.

ברשות המסים מדגישים כי "מי שמחזיק למשל דירה במדינה מפותחת באירופה - סביר להניח שנגיע אליו, בעקבות המידע על הנכס ועל בעליו שתעביר לנו אותה מדינה".

ברשות הדגישו כי גם בטרם נחתמו האמנות, "האווירה הכללית היום בעולם הרבה יותר שיתופית, וישנם הרבה יותר מסלולי החלפה של מידע בין המדינות השונות".

חשוב להדגיש כי לאמנת מס מולטילטרלית כזו יש כמובן שני צדדים - אותם ישראלים שמחזיקים דירות בגרמניה, בצרפת וכו' ידווחו על אחזקותיהם לרשויות פה בארץ; ומנגד, ישראל תדווח על אחזקותיהם של בעלי דירות זרים פה בארץ, יהודים בדרך-כלל, ועלולה לסבך את אותם רוכשים זרים בארצות המקור.

האם לא מדובר בפגיעה ביהדות העולם, משקיעים שהכניסו בשנים האחרונות הון זר עצום למדינת ישראל ברכישות נדל"ן? לדברי גורם בכיר ברשות המסים, "ישראל אינה צריכה להחביא הון זר בישראל, ללא שום קשר לתועלת כזו או אחרת. מעבר לכך, מאחר שאין בישראל בעיית היצע של דירות העומדות ריקות, ההון הזה רק העלה את מחירי הדירות בישראל".

השיפוצניק והחשמלאי יעבדו עם קבלות

"נותני השירותים בתחום הבנייה והנדל"ן, ולו בגלל שהם עובדים מול השוק הפרטי ולא מול חברות ומוסדות מסודרים, נחשבים מועדים לעבודה בשחור", מגדיר זאת בכיר ברשות המסים. קרוב לוודאי שכל מי שקיבל אי-פעם עבודה פרטית משיפוצניק, צבע, חשמלאי ואינסטלטור ועד למתווך או שמאי, מכיר את העבודה בשחור, ללא חשבונית וללא מע"מ. מדובר, על-פי הערכות, במיליארדי שקלים שנגרעים מקופת המדינה מדי שנה בשנה.

ברשות המסים מאמינים כי המהלך הראשון לצמצום התופעה כבר בוצע, כנגזרת עקיפה למס השבח שנקבע בחוק ההסדרים האחרון. כזכור, הכנסת אישרה החלת מס שבח משנת 2014 על כל עסקה למכירת דירה שאיננה דירת מגורים יחידה (לינארית: כל השבח שנצבר מאז הרכישה יחושב באופן יחסי לתקופת ההחזקה בדירה החל משנת 2014).

כיוון שהשבח עומד על 25% מהרווח שנוצר בין קנייה ומכירה, מעריכים ברשות המסים כי לבעלי דירות יהיה תמריץ משמעותי לעבוד עם חשבוניות - כדי לקזז בבוא היום, בעת המכירה, את עלות עבודות השיפוץ מהשבח שנוצר. "אם אתה יכול להתקזז על 25% מהעבודה, ונותן השירות מנסה לחסוך 18% מע"מ, כדאי לך לדרוש חשבונית", אומרים ברשות.

נוסף לכך, ברשות מתכוונים לאתר מוקדי עבודות משמעותיים של נותני שירותים לגופים פרטיים ברחבי הארץ, במטרה לגלות בשטח אי-דיווח של העברות כספים (ולייצר הרתעה כמובן). יחידת האנליסטים שמוקמת ברשות אמורה בין היתר למפות אזורי "בנה ביתך" והרחבות במושבים ובקיבוצים, כדי שפקחי הרשות יוכלו להגיע לשם ו"לדרוש חשבוניות" מהקבלנים הרבים בשטח.

מעבר לכך, כפי שפורסם לאחרונה, צוות בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, בהשתתפות מנהל רשות המסים משה אשר, מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו וגורמים נוספים מגבש כעת המלצות להגבלת השימוש בכסף מזומן בכלל המשק.

הכוונה היא לצמצם מתן וקבלה של תשלום במזומן וכן קביעת חובת דיווח על תשלום כזה, תוך ניסיון אף לייצר מהלך הדרגתי שיפחית דרמטית את השימוש בכסף מזומן - צעד שיקשה כמובן בהרבה על נותני השירותים לעבוד ללא דיווח למדינה.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר