גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד עורכי הדין פישר-בכר-חן פותח מחלקת צווארון לבן

עו"ד אמיר חן, שותף-מנהל בפירמת פישר-בכר: "ההחלטה להקים מחלקת צווארון לבן נובעת מתוך היכרות מעמיקה עם הזירה העסקית בישראל ובעולם" ■ בראש המחלקה החדשה יעמוד עו"ד דרור מתתיהו, שנפרד משותפו עו"ד שמעון דולן

אחד מתוצרי הלוואי של ריבוי המשפטים הפליליים של נבחרי ואישי ציבור בישראל בשנים האחרונות הוא הפיכתם של עורכי הדין המייצגים אותם לכוכבי תקשורת בזכות עצמם. עורכי דין כמו ד"ר יעקב וינרוט, ירון קוסטליץ, גיורא אדרת ונתי שמחוני, שייצגו את השר אביגדור ליברמן בפרשת השגריר; עורכי הדין אלי זהר, נבות תל-צור ונוית נגב, המייצגים את ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט; פרופ' דוד ליבאי, יעל גרוסמן ואחרים, נדרשים היום להגן על לקוחותיהם, נוסף לבתי המשפט, גם מול מצלמות התקשורת, וכך הם הפכו למוכרים לכולנו.

מרבית עורכי הדין המובילים העוסקים בתיקי צווארון לבן בארץ עובדים באופן מסורתי במשרדי בוטיק המתמחים בתחום; ואילו פירמות עורכי הדין הגדולות והמובילות ממעטות לעסוק בתחום זה.

ראיה לכך ניתן למצוא למשל בדירוג משרדי עורכי הדין, לפי תחומי התמחותם, שערכה חברת דן אנד ברדסטריט לשנת 2013. בין שבעת המשרדים שדורגו בקבוצת האיכות הראשונה בתחום הצווארון הלבן, נמצאו באותו דירוג רק שתי פירמות גדולות - גולדפרב-זליגמן ורם כספי. בקבוצת הדירוג השנייה דורג גם משרד גורניצקי.

"המשך ישיר להתרחבות"

משרד גדול נוסף שפותח מחלקת צווארון לבן, הוא משרד עורכי הדין פישר-בכר-חן-וול-אוריון, מהמובילים והגדולים בישראל. בראש המחלקה יעמוד עו"ד דרור מתתיהו, שנפרד משותפו זה שנים - עו"ד שמעון דולן.

מהלך זה מצטרף למהלך חשוב נוסף שעשתה הפירמה השבוע, כשצירפה - כפי שנחשף ב"גלובס" - את שוני אלבק, לשעבר המשנה למנכ"ל אי.ד.בי, כיועץ חיצוני.

לדברי עו"ד אמיר חן, שותף-מנהל בפישר-בכר, "ההחלטה להקים מחלקת צווארון לבן נובעת מתוך היכרות מעמיקה עם הזירה העסקית בישראל ובעולם".

- במה מתבטאת ההיכרות הזו?

חן: "ברגולציה הישראלית מתחולל שינוי, והיא מאמצת יותר ויותר פרקטיקות של ענישה מתחומי המשפט הפלילי. מתוך המציאות הזו זיהינו צורך לשלב אל תוך פעילות הפירמה פרקטיקה שתענה על הצרכים של הסביבה הרגולטורית הנרחבת. צירופו של עו"ד מתתיהו, אחד האנשים המבטיחים בתחום, הוא צעד מתבקש וחשוב".

חן מציין כי כניסת המשרד לזירת הצווארון הלבן היא "המשך ישיר להתרחבות המשרד להתמחויות נוספות שבהן עסקנו בשנים האחרונות - הקמת מחלקת דיני עבודה בהובלת עו"ד שי תקן; ומחלקת איכות סביבה בהובלת עו"ד דן צפריר".

עו"ד מתתיהו צבר ניסיון במחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, שם היה שותף למספר תיקים משמעותיים, כגון קרטל חברות הביטוח, תיק מיכאל צ'רנוי ועוד. לאחר שפרש מהפרקליטות הקים משרד פרטי, שעסק בליווי ובייצוג חשודים ונאשמים במגוון רחב של עבירות כלכליות.

עם לקוחותיו בעבר ובהווה של מתתיהו (שיעברו איתו לפירמה) נמנים עו"ד אורי מסר, בנק הפועלים בפרשת הלבנות ההון, ליווי מספר יהלומנים בפרשת הבנק המחתרתי, ייצוג איגוד השמאים ועוד.

מתתיהו משמש בנוסף כיו"ר ועדת משפט ותקשורת בלשכת עורכי הדין. לדבריו, "לאחר כמעט עשור של שותפות מפרה ומוצלחת מאוד עם עורכי הדין שמעון דולן ושריג דמארי, החלטנו להתפצל ולהתקדם איש-איש לדרכו. יחד עם זאת, קיימת בינינו הערכה רבה וחברות טובה, כך שנמשיך לשתף פעולה בתיקים ובעניינים מסוימים".

- מה ההבדל בין משרד בוטיק שעוסק בצווארון לבן לבין ניהול מחלקת צווארון לבן בפירמה גדולה?

"ההחלטה להצטרף לפירמה גדולה נולדה מתוך היכרות עמוקה ורבת-שנים עם לקוחות 'צווארון לבן' ועם צרכיהם המיוחדים. לפירמה כזאת יש יתרונות רבים מבחינת הלקוחות בתחום זה על פני משרדי בוטיק קטנים, כגון זה שבו הייתי שותף. בפירמה גדולה, שעוסקת במגוון רחב של תחומי משפט שמובילים טובי עורכי הדין, אצורים מידע וידע עצום וזמין, באופן המאפשר הפריה הדדית. ההפריה ההדדית יכולה להועיל מאוד לקידום ענייניהם של לקוחות 'צווארון לבן' ולייעל את ההליכים בעניינם".

שעתם הקשה ביותר של הלקוחות

מתתיהו סבור כי גם ללקוחות הקיימים של הפירמה הגדולה חשוב מאוד שתהיה לה מחלקה העוסקת בצווארון לבן. "ללקוחות המשרד חשוב שהם לא יופנו לפירמה קטנה אחרת ולסביבה בלתי מוכרת, דווקא בשעתם הקשה ביותר. בשנים האחרונות ישנו שימוש גובר והולך בהליכים פליליים נגד חברות ונושאי משרה בהן.

"מנהלי חברות עלולים למצוא את עצמם, בתחומים מסוימים, על דוכן הנאשמים, גם בנסיבות שבהן לא ידעו כלל על ביצוע העבירה בחברתם. זאת, אם לא עמדו בנטל ההוכחה שלא ידעו על העבירה, ושנקטו באמצעים סבירים לשמירת החוק. מצב זב מחייב את טיפולה של פירמה גדולה, שעם לקוחותיה נמנים חברות ומנהלים רבים".

- עדיין, רק מעט פירמות גדולות עוסקות בצווארון לבן. האם המעבר שלך למשרד פישר-בכר מסמן מגמה חדשה?

"להערכתי, בשנים הקרובות נהיה עדים לכך שחלק ממשרדי הבוטיק בתחום ה'צווארון לבן' ייבלעו אל תוך הפירמות הגדולות".

מתתיהו נגד הפרקליטות: "ספק אם הסכם עד מדינה בהולילנד היה נחתם אם אולמרט לא היה מעורב"

אחד מהישגיו המקצועיים הבולטים של עו"ד דרור מתתיהו במשרד הפרטי היה זיכויו של מנהל הדסק הרוסי בפרשת הלבנת ההון בבנק הפועלים, אליק לדר, שאותו ייצג מתתיהו ביחד עם עו"ד דולן. בפסק הדין האמור מתח שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, דוד רוזן, ביקורת קשה על התנהלות הפרקליטות בניהול התיק, שעודה מהדהדת במסדרונות הפרקליטות.

להערכת מתתיהו, ההחלטה להקים עתה גוף ביקורת (נציבות) על הפרקליטות עשויה למנוע הישנות של מקרים כאלה בעתיד. "אם הייתה קיימת בזמנו נציבות הביקורת על הפרקליטות, זה היה בהחלט תיק ראוי לבחינה ולהכרעה על-ידה. יחד עם זאת, חלק מחבריי הטובים ביותר הם עורכי דין בפרקליטות המדינה, ואני מעריך מאוד את עבודתם החשובה, ויודע שרובם ככולם פרקליטים ראויים, שמשתדלים לבצע נאמנה את משימתם הקשה".

השופט רוזן, שזיכה את מנהל הדסק הרוסי בפרשת הלבנת ההון בבנק הפועלים, יהיה השופט שגם יכריע בקרוב בעניינם של הנאשמים בתיק הולילנד, שבמסגרתו ייצגו מתתיהו ודולן את עו"ד אורי מסר, מקורבו של אולמרט, שנחקר באזהרה בפרשה, ישב במעצר אך לא הועמד לדין.

מתתיהו משוכנע כי כתב האישום בתיק הולילנד לא היה צריך להיות מוגש. "איני יודע אם פרויקט הולילנד נולד בחטא, אבל תיק הולילנד בוודאי נולד בעקבות הסכם חסר תקדים בין הפרקליטות לבין עד מדינה בלתי מהימן, אשר זייף מסמכים ובדה ראיות. תחילה - במטרה לסחוט אחרים; ולאחר מכן - כדי לשכנע את הפרקליטות לקנות את מרכולתו הרקובה".

מתתיהו אף מחריף את הביקורת: "אני בספק אם הסכם עד מדינה מעין זה היה נחתם במקרה אחר, שבו לא היה מעורב שמו של ראש ממשלה לשעבר (אולמרט העומד לדין בגין לקיחת שוחד מיזמי הפרויקט - ח' מ')".

לדבריו, "בנסיבות שבהן מדובר בעד מדינה בעייתי ביותר, לכתו מן העולם טרם סיום עדותו, בוודאי פגעה בהגנת הנאשמים שלא הספיקו לחוקרו, ואולי אף בהגנת הנאשמים האחרים, שיכלו 'ליהנות' מתוצרי החקירות הללו".

מהפרקליטות נמסר בתגובה כי "ראיות התביעה נפרסו בהרחבה בבית המשפט. איננו סבורים כי בעוד בית המשפט יושב על המדוכה, ראוי לנהל ויכוחים עם הסנגור המלומד בעיתון. נציין כי עו"ד מתתיהו אינו משמש כסנגור בתיק, אינו מכיר את חומר החקירה בתיק ואינו מעורה בראיות שהובאו בפני בית המשפט במהלך ניהול התיק".

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת