גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה משמעותם של סעיפים 77-78 לחוק התכנון והבנייה?

סעיפים 77-78 לחוק התכנון והבנייה, נותנים אפשרות למחליטים ברשויות לשנות מהותית פעילויות משיקולי מדיניות כזו או אחרת ■ מה זה אומר?

תחבורה ציבורית באבן גבירול / צילום: תמר מצפי
תחבורה ציבורית באבן גבירול / צילום: תמר מצפי

*** הכתבה בשיתוף איגוד חברות תמ"א 38

רצונם העז של הדיירים והיזמים לקדם ולפעול בנושא ההתחדשות העירונית כפוף בעיקר לנכונותן של העיריות והמועצות המקומיות בקידום הנושא. לצד מועצות שאכן נותנות יד לנושא ודוחפות הלאה לשיקום מבני העיר, יש מועצות אחרות שלעיתים משנות סדרי תהליכים, גם אם כבר החלו, באזורים שונים בעיר.

דוגמה לכך ניתן למצוא בסעיפים 77-78 לחוק התכנון והבנייה, שנותנים אפשרות למחליטים ברשויות לשנות מהותית פעילויות משיקולי מדיניות כזו או אחרת. על פי סעיפים אלה לרשויות ניתן הכוח לעכב מתן היתרי בנייה, ובתנאי שטרם הוכר באזור במסגרת סעיף 23 לחוק תמ"א 38, באזור המדובר לתקופה של שנתיים, במהלכן על הרשות להגיש לפרסום תוכנית חליפית.

בתום שנתיים אלו ולאחר קבלת האישורים המתאימים יחולו המגבלות התכנוניות והנחיות חדשות על אותו מתחם העלולות לייתר את פעילות היזמות של קבלנים ודיירים מהאזור שקידמו בטרם הפרסום פעילויות בתחום ההתחדשות העירונית. כך, על פי סעיפים אלו, עיריית תל אביב פועלת בציר אבן גבירול.

אסף שאול, שותף במשרד האדריכלים CPSL, טוען כי גזרות שכאלו מצד המועצות המקומיות, יכולות להוות סכנה של ממש להמשך פעילות ההתחדשות העירונית ב"אזורי הגזרה", הן בשל העובדה שאלמנט הזמן הינו מכריעה ושיבוש לוחות הזמנים יוציא מהמשחק שחקנים חיוניים ואף עלולות לגרום למות התהליך.

"הזמן הוא קריטי עבור היזמים שכבר פעלו בתחום. הם עמלו שנים בניסיון להחתים תושבים, עברו דייר-דייר והביאו אותו לבשלות ועכשיו משנים את החוקים. גם בנושא הבירוקרטי והתכנוני נאבקו אל מול הרשויות והשקיעו זמן ותקציבים וכעת הכל נעצר, אומרים להם שבו בצד, תעשו 'הולד', למשך שנתיים לפחות. חשוב להבין שקבלנים מחויבים חוזית לדיירים וכעת בשל ה'סטופ' של העירייה הם לא יעמדו בזמנים והחוזים יפוגו".

- מדובר במגמה?

"לצערי, עיריית תל אביב אינה חריגה. עיריית רמת גן למשל עשתה את אותו הדבר בשכונת רמת עמידר. אם מנסים להבין את תכלית ההתחדשות העירונית אז שכונת רמת עמידר היא הסיפור, אוכלוסיה קשת יום, בניינים מתפוררים, חריגות בניה, תכנון בעייתי שדווקא שם ההתחדשות העירונית ודרבונה על ידי העירייה יכול לעשות מהפכה של ממש בשכונה אך העיריה מצידה באה ושמה סטופ.

"יכול מאוד להיות שבסופו של תהליך התכנון החדש שמקדמת העיריה יבוא לטובת התושבים אך אלמנט הזמן הוא מכריע, בשכונה זו צריכים פתרונות דחופים ואם דוחים זאת במספר שנים זה יכול להיות הרסני גם לתושבים וגם ליזמים שעמדו ממש בטרם תשלום אגרות בנייה ופתאום אומרים להם ששוברים את הכלים ומתחילים מחדש. גם בשכונת שיכון ותיקים עליה טרם הכריזו במסגרת סעיפים 77-78, מנסים לעכב יזמים מליזום באזור".

- העיריות יבואו ויגידו - אנחנו פועלים כחוק במטרה לשפר את התכנון והבניה בצירים ואנו צריכים זמן על מנת ליצור תמהיל נכון.

"הכל טוב ויפה אך חייבים להוסיף בסעיפים 77-78 תחולת זמן. אי אפשר להכריז ביום בהיר כי 'שמנו סטופ' וכל מה שבתהליך לא רלוונטי, אלא לומר שמעתה והלאה כל תוכנית חדשה תאלץ לחכות אך אלו שבתהליך ימשיכו ויקודמו. נושא אי הוודאות הוא קריטי ליזם בתחום ההתחדשות העירונית וחייבים למתן זאת".

מלבד שיבוש לוחות הזמנים שאול חושש כי התכנון העתידי החזוי בציר אבן גבירול למשל עלול לפגוע בכל מטרת ההתחדשות העירונית. "בכוונת עיריית תל אביב לאחד שטחים ולהפוך מספר מגרשים לאחד ובכך לקדם בנייתם של מגדלי בני 10 קומות ויותר לאורך הציר, קרי, בנייה יותר נפחית. מעבר לבעיה התכנונית זה יוציא את הקבלנים הבינוניים והקטנים מהמשחק. כבר כיום קשה מאוד להתמודד עם 20 דיירים, אז אם יקדמו תוכנית שקוראת לאיחוד מגרשים זה יאלץ יזם להתמודד מול 40-60 דיירים וזה יהפוך ללא פרקטי עבורם ויפנה מקום רק לשחקנים הגדולים שאני לא מאמין שידעו להתעסק עם מכלול הדיירים. מעבר לכך, ככל שהפרויקט יותר גדול הוא לוקח יותר זמן כך שיעברו שנים רבות בטרם יקרה משהו אם בכלל יקרה"

- וברשויות לדעתך לא מבינים זאת?

"למתכננים ולאדריכלים של העיר חשוב בעיקר שהתכנון יהיה נכון ויפה. הנייר סופג הכול, אך הם לא מגיעים מהפגישות עם הדיירים, הם לא מכירים את הדינמיקה והקושי הרב ולכן לא מבינים כי יהיה מאוד קשה להפוך את הרצון התכנוני לכזה שבמציאות. הם לעיתים מתייעצים איתנו האדריכלים או אם היזמים אך עדיין לא מספיק. קשה להיכנס לראש של הדייר הקטן עם הדירה הדולפת, שאותו לא מעניין העיצוב האורבני, הוא מחפש פתרון מהיר שתהיה לו דירה שיוכל לגור בה.

"גם עיריית גבעתיים ניסתה לעשות את אותו המהלך ולקדם הפקדת תוכנית מתוקף סעיף 77-78 אך הדיירים והיזמים הבינו שזה יתקע את נושא ההתחדשות העירונית בעיר למשך שנים רבות ולא נתנו לזה יד וראש העיר נאלץ לגנוז תוכנית זו או לפחות לעכב אותה".

- אך לא ניתן להתעלם מהעובדה שדווקא בערים אלו רואים יותר ויותר פרויקטים של התחדשות עירונית.

"אכן, אבל דווקא בשל אלמנט הנראות הויזואלית חשוב לאשר עוד פרויקטים בצירים ואזורים מרכזיים ולא לעצור אותם. התחדשות עירונית זו יוזמה מבורכת שבאה לעצב עיר ודווקא בצירים המרכזיים, בהם רואים את פניה, לא רואים כל התחדשות עירונית אם זה בגלל העצירה המנהלית שהמועצות עושות ואם זה משום שאין מספיק זכויות בניה. זה חבל, כי פרויקטי תמ"א 38 והתחדשות עירונית כיום קמים לרוב בצירים קטנים ובאזורים לא מרכזיים ולא רואים את היופי שבהם ודווקא בצירים המרכזיים בהם הבניינים מטים ליפול, בהם יש בעיות קשות של תשתית, רואים מדי פעם שיפוצים נקודתיים או פתרונות זמניים אך ללא תכלית. זה קורה בהרבה עיריות ומועצות".

אייל אוכמן, יזם, מנכ"ל חברת תל דן ויו"ר איגוד חברות תמ"א 38, טוען כי הכוח של ראשי ערים במסגרת סעיפים 77-78 לחוק התכנון והבניה מצריך מהיזמים לפעול במשנה זהירות. "יזמים חייבים להבין כי במידה ואין תוכנית מפורטת על האזור מתוקף סעיף 23 לחוק התמ"א קיים סיכוי יותר מסביר כי לא תוכל לסיים את הפרויקט. כל ראש עיר יכול לקום בבוקר ולהחליט כי הוא משנה מדיניות בינוי לאזור ובמסגרת הסמכויות בחוק התכנון והבינוי לעכב מתן היתרים ליזמים שפועלים בשטח. אני בתור יזם באופן אישי לא פועל באזורים שלא הוכרזו מתוקף סעיף 23 לחוק תמ"א 38 מכיוון שאינני רוצה הפתעות לא רצויות".

תגובת עיריית תל אביב לנטען בכתבה: "לא זו בלבד שהפרסום אינו מעכב הליכי פיתוח, הוא אף מייצר תשתית לתכנון עבור היוזמות השונות.פרסום הסעיפים הינו פועל יוצא של מדיניות הוועדה המקומית שאושרה כבר בשנת 2012, הרואה ברחוב אבן גבירול ציר עירוני ראשי. התכנית תאפשר תוספת שטחי בניה לבניה חדשה לאורך הרחוב, תוך שמירה על צביונו כרחוב מסחרי עם שימושים מעורבים למסחר, מגורים ותעסוקה. עד לאישור התכנית, כבר היום מקודמות יוזמות מקומיות לאורך הרחוב על פי מדיניות הוועדה המקומית מבלי להמתין לתכנית הכוללת לכל הרחוב".

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם