גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר: שפל באמון הציבור במערכת המשפט, בכנסת ובמשטרה

סקר המרכז האקדמי למשפט ולעסקים חושף כי התקפות הפוליטיקאים על מערכת המשפט מחלחלות לציבור, כשרק 30% הביעו אמון מלא במערכת ■ המשטרה והכנסת זכו לציונים נמוכים עוד יותר ■ הגוף שזכה לאמון הרב ביותר: מבקר המדינה

בשבוע שעבר מצא את עצמו בית המשפט העליון מותקף על-ידי כמה מחברי הממשלה בשל החלטתו להקפיא את הריסת בתי המחבלים שביצעו את הפיגועים, שבהם נהרגו בני הזוג הנקין, מלאכי רוזנפלד ודני גונן, זאת עד לדיון בעתירה שהגישו משפחות המחבלים הפלסטינים.

לא הייתה זו הפעם הראשונה שבה תקפו גורמים מהמערכת הפוליטית את מערכת המשפט. למעשה, בשנים האחרונות נראה כי ההשתלחות בבתי המשפט ובשופטים הפכה לחיזיון נפרץ וכמעט יומיומי.

סקר שערך לאחרונה מטעם המרכז האקדמי למשפט ולעסקים על-ידי מכון המחקר Panels Politics בראשות מנחם לזר, שממצאיו מתפרסמים ב"גלובס" לראשונה, חושף כי היחס של חלק מהפוליטיקאים אל מערכת בתי המשפט חלחל גם אל האוכלוסייה הרחבה.

סקר מערכת המשפט

לפי הסקר שבו השתתפו 500 נשאלים, רק 30% מהציבור נותן אמון מלא או אמון רב במערכת בתי המשפט, שמפרשת את חוקי הכנסת, קובעת את הדין, מענישה וגם פותרת ומיישבת בסכסוכים. 38% ממשתתפי הסקר אמרו כי אין להם בכלל אמון במערכת המשפט או שיש להם אמון מועט בה. 30% מהמשתתפים אמרו כי יש להם "אמון מסוים" במערכת בתי המשפט.

אותם גורמים בכנסת ובממשלה שמבקרים את בתי המשפט לא צריכים לשמוח מהתוצאות הללו. לפי הסקר, מצבה של הכנסת בציבור הוא אפילו גרוע יותר. רק 10% מהמשתתפים הביעו אמון גבוה בכנסת ובעבודת חבריה; לעומת זאת, 55% הביעו אמון נמוך בכנסת; 32% הביעו "אמון מסוים" בכנסת.

המצב אפילו גרוע יותר ככול שמדובר ביחס הציבור למשטרת ישראל. המשטרה הוכיחה בשבועות האחרונים הצלחה לא מבוטלת במאבק בגל הטרור. ואולם, נראה כי הכישלונות הרבים שחוותה בשנים החולפות, דוגמת אי-מניעת הרצח במצעד הגאווה בירושלים, פרשות הניצבים המטרידים מינית ועוד, הביאו לכך ש-60% ממשתתפי הסקר הביעו אמון נמוך במשטרה; רק 9% מהנשאלים הביעו אמון מלא או רב בגוף זה.

רשות המסים זכתה גם היא לאמון נמוך של הציבור. רק 16% מהנשאלים הביעו אמון גבוה בעבודת הרשות; זאת, לעומת 48% שהביעו אמון נמוך ברשות; 31% מהנשאלים הביעו אמון מסוים ברשות המסים.

באשר למוסד היועץ המשפטי לממשלה - 21% מהמשתתפים הביעו אמון גבוה במוסד שבראשו עומד כיום עו"ד יהודה וינשטיין; ו-33% אמון מסוים; 41% מהמשתתפים הביעו אמון נמוך ביועץ המשפטי לממשלה.

הגוף שזכה לאמון הרב ביותר הוא מבקר המדינה. 38% מהמשתתפים נתנו אמון גבוה במבקר; ו-36% אמון מסוים; רק 21% הביעו אמון נמוך במבקר המדינה.

ניתוח הנתונים לפי מאפיינים דמוגרפיים מעלה כי הציבור החילוני נותן פחות אמון בכנסת מאשר הציבור הכללי (65% מקרב החילונים אמרו שהאמון שלהם בכנסת הוא נמוך, לעומת 55% שהשיבו כך בקרב כלל המשיבים); אמון נמוך ביועמ"ש מאפיין את הצעירים עד גיל 29 (53% לעומת 41% מכלל המשיבים) ובמיוחד את הדתיים והחרדים (64% ו-66%, בהתאמה).

מבקר המדינה זוכה לאמון גבוה במיוחד מהמבוגרים בגילאי 60 פלוס (51% לעומת 38% בכלל המשיבים), ואילו החרדים בולטים באמון נמוך יחסית כלפיו - 37% מהם ציינו זאת, לעומת 21% שהביעו בו אמון נמוך מכלל המשיבים.

הפרקליטות זוכה לאמון נמוך במיוחד מהדתיים והחרדים 54% ו-70%, בהתאמה לעומת 45% שהביעו בה אמון נמוך מכלל המשיבים.

בתי המשפט זוכים לאמון נמוך במיוחד מהחרדים (60%) ומהדתיים (54%); המשטרה זוכה לאמון נמוך מאוד מכלל המשיבים, אך גם כאן החרדים מגדילים עם 75% מהם שנותנים בה אמון נמוך לעומת 60% מכלל המשיבים.

שימוש רב מדי בעדי מדינה

בשנים האחרונות משקיעות הפרקליטות והמשטרה משאבים רבים בניסיון לגייס עדי מדינה שיסייעו בפיענוח הפרשות הפליליות שהן חוקרות ובהעמדה לדין של העבריינים המעורבים בהן.

כך, למשל, שימש שמואל דכנר המנוח כעד מדינה במשפט פרשת הולילנד והביט להפללתם של ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, ושאר הנאשמים בעבירות של מתן וקבלת שוחד, ולשליחתם לכלא לשנים ארוכות.

מזכירתו של אולמרט, שולה זקן, גויסה אף היא כעדת מדינה במהלך המשפט בתיק הולילנד, והביאה להרשעתו של אולמרט במירמה והפרת אמונים בפרשת טלנסקי. בתמורה, מילטה עצמה זקן ממאסר ארוך, ובעוד שמורשעי הפרשות הללו עומדים להיכנס לכלא - היא כבר ריצתה את עונשה ואת פרנסתה עושה מחוגי בית שבהם היא מתהדרת בהתנהגותה השנויה במחלוקת.

גם בפרשה המכונה פרשת "ישראל ביתנו" עושות המשטרה והפרקליטות שימוש ב-6 עדי מדינה, בניסיון להרשיע את סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום, השר לשעבר סטס מיסז'ניקוב ושאר החשודים בעבירות השחיתות שבהן הם חשודים.

מדגם מכון המחקר Panels Politics בדק את יחס הציבור ל"מגיפת עדי המדינה". 34% מהמשתתפים בסקר סבורים כי השימוש בעדי מדינה בישראל נעשה במינון רב מדי; 29% השיבו כי השימוש שנעשה נראה להם מתאים; ו-13% אמרו שהשימוש מועט מדי. 24% מהנשאלים לא הביעו כלל דעה בסוגייה. עוד עולה כי הציבור שסובר כי מינון השימוש בעדי מדינה הוא גבוה מדי הם החרדים (51%).

הסקר בדק גם את דעת הנשאלים למקרה שבו הגרסה שמסר עד מדינה במשפט שבו היה מעורב, אינה נכונה במלואה או בחלקה. 82% מהמשתתפים אמרו כי כאשר מתברר שעד מדינה שיקר, יש לבטל את ההסכם עמו ולהעמידו לדין מחדש; חלק גדול מהמשיבים לא ידע האם רשויות החוק בודקות כראוי את גרסאות עדי המדינה טרם חתימת ההסכם עימם (40%); והשאר חלוקים בדעותיהם בנושא. משיבים בגילאי 60 ומעלה נטו יחסית יותר לומר כי הבדיקה נעשית כראוי בכל או רוב המקרים (39% לעומת 30% מכלל המשיבים).

פרופ' משה כהן אליה, נשיא המרכז האקדמי למשפט ולעסקים, אמר בתגובה לממצאי הסקר כי "הציבור מוציא כרטיס צהוב בוהק למדיניות ייעול ההליכים של הפרקליטות. נראה כי חלקים גדולים בציבור לא מוכנים להשלים עם העובדה שמערכת התביעה עוסקת יותר ויותר בעסקאות טיעון ובאיתור עדי מדינה.

"הנתונים מלמדים גם על ספקנות של הציבור ביחס לגרסאות שעדי המדינה מספקים. אני יכול להעריך שספקנות זו היא תוצאה של התחושה שבשנים האחרונות, בשמה של היעילות, אנחנו מוכנים להסתמך על עדי מדינה בעייתיים עם גרסאות שלא תמיד אומתו".

לדברי פרופ' כהן אליה, "אני מצדיק את אי-הנחת של הציבור. אני חושב שראוי כי מערכת התביעה תפנים את הנתונים. אנחנו רוצים מערכת תביעתית חזקה, אבל כזו שלא נעזרת ב'קיצורי דרך' בדרך שבשגרה".

העם עם הסלברטיז

לפני מספר חודשים פרסמו עיתונאיות הערוץ הראשון, איילה חסון ויפעת גליק, תחקיר שחשף כשלים חמורים בחקירת דריסתו למוות של הנער גל בק בתל-אביב ב-2005 בתל-אביב על-ידי בת של משפחת אנשי עסקים מוכרת. התחקיר עורר סערה ציבורית גדולה והוליד פתיחה מחודשת של חקירת המקרה וחקירת הנערה הדורסת שהפכה בינתיים לאישה ולאם לילדים. המשטרה טרם פרסמה את מסקנותיה מהחקירה המחודשת.

הסקר שערך מכון המחקר Panels Politics בחן את עמדות הציבור בסוגייה, והוא מגלה כי רוב מוחץ של 85% מהמשתתפים סבורים כי יש להעמיד לדין את הנהגת שדרסה; רק 6% השיבו כי לא צריך להעמיד אותה לדין; ול-9% מהנשאלים לא הייתה עמדה בנושא. מניתוח יותר עמוק של הנתונים עולה כי 89% מקרב הנשים סבורות כי יש להעמיד לדין את הנהגת, לעומת 82% מקרב הגברים.

הסקר גם בדק את יחס הנשאלים להעמדה לדין של אנשים מפורסמים. בשנים האחרונות העמידה המדינה לדין אנשים מפורסמים יותר או פחות. אחת הדוגמאות הייתה העמדתה לדין של הדוגמנית עמית מכטינגר בגין נהיגה בשכרות. ביולי האחרון דחה בית המשפט המחוזי בתל-אביב את בקשת הפרקליטות לשלוח את מכטינגר למאסר בגין מעשיה, והסתפק בלהטיל עליה קנס ולפסול אותה מנהיגה למשך 3 שנים. מהסקר עולה כי 51% מקרב הציבור סבור כי מערכת החוק מגלה מוטיבציית יתר בהעמדה לדין של אנשים מפורסמים; 37% מהנשאלים לא הסכימו עם ההנחה הזו; ו-12% לא הביעו עמדה בנושא.

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד