גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחת לפני השטח, שוק המניות האמריקאי עובר שינוי רציני

"הבחירה בטראמפ לנשיא החזירה את הנורמליות ושיפרה את מעמד מנהל הכספים המקצועי", טוענים אנליסטים ■ את טענתם הם מבססים על ירידה במתאמים בין המניות - שמאפשרת למנהלים לבחור מניות ספציפיות ולשפר תשואות

וול סטריט / צילום: רויטרס
וול סטריט / צילום: רויטרס

אם יש מילה אחת שיכולה לתאר את שוק המניות האמריקאי ב-2017, המילה הזו היא שקט. התנודתיות נעלמה למעשה מוול סטריט השנה. "מדד הפחד" VIX של בורסת CBOE (חוזים) קרוב לשיאים שליליים, וכמעט אינו נוגע בממוצע הרב-שנתי שלו. מדדי המניות עולים ברובם בנחת וללא הפרעות. מדד 500 S&P רשם עשרות שיאים במהלך השנה, אבל היו רק שמונה ימי מסחר שבהם הוא נע ב-1% לפחות בכל כיוון, וזהו נתון נדיר.

מדד הבנצ'מרק הזה קבע לאחרונה גם שיא של התנהלות בלי ירידה של 3%, ונכון ל-14 בנובמבר, הוא לא ננעל עם ירידה של 0.5% ויותר ב-50 ימי מסחר, הרצף הארוך ביותר מסוג זה מאז 1968, לפי נתוני חברת LPL פייננשל.

אבל מתחת לתנודות היומיות של המדדים העיקריים, הדברים הרבה יותר דרמטיים, עם מניות מסוימות שכבר לא צועדות יחד עם השוק הרחב, כפי שהן צעדו במשך שנים.

"בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא זעזעה את שוקי המניות בארה"ב והחזירה אותם לנורמליות", כתב ניקולס קולאס, ממייסדי חברת המחקר DataTrek. "לפני נובמבר 2016, המתאמים (קורלציות) בשוק המניות היו גבוהים בצורה עקשנית".

מתאם הוא הדרגה שבה שתי מניות שונות נעות ביחד. כמה זיווגים - לדוגמה מניות האנרגיה ומחיר הנפט הגולמי - נוטים להיות במתאם גבוה, אך מניות בודדות רגילות לא נוטות ללכת אחרי המדד הרחב במשך תקופה ארוכה, אלא לנוע על בסיס נתוני היסוד שלהן.

אבל בעשר השנים האחרונות, המתאמים היו גבוהים במידה יוצאת דופן, וההתאוששות מהמשבר הפיננסי נתפסה כגל גאות שמרים את כל הסירות, ללא הבחנה. לפי ניתוח של DataTrek, המתאם הממוצע של מגזרי מניות היה 81% בתקופה 2012 עד אוקטובר 2016. בחודש שעבר, לעומת זאת, המתאם היה רק 37%, הנמוך ביותר מאז המשבר.

"הממשל הנוכחי ידידותי לבידול"

"בהתחשב בפרופיל הגבוה של הנשיא טראמפ והמפלגה הרפובליקנית בנושא הדה-רגולציה, אני מניח ששוקי המניות רואים את הממשל הנוכחי כידידותי יותר לתוצרים כלכליים מובדלים", כתב קולאס.

לפי נתונים של חברת מדדי דאו ג'ונס ו-S&P, המתאם בין מניות S&P היה רק 0.06 באוקטובר. קריאה של אפס פירושה העדר מוחלט של מתאם, וקריאה של 1 היא מתאם מושלם בין המדד והמניות שלו.

"באוקטובר, המתאם הממוצע של 1,200, מניות מדד S&P העולמי (גלובל), היה הנמוך ביותר בעשור האחרון לפחות, והתנודתיות של המדד ב-7 מבין 18 המדידות שכלולות בדוח שלנו הייתה גם היא בשפל של עשר שנים", נאמר בדוח.

דוגמה ראויה לציון להתפלגות של מניה אחת מהמדד שלה היא ג'נרל אלקטריק (GE), שצנחה עד כה השנה ביותר מ-43%, מול עלייה של 18.5% במדד שלה, דאו ג'ונס (500 S&P עלה ב-15.2%).

אחד מתוצרי הלוואי של שוק עם פחות מתאמים הוא שמנהלי כספים מקצועיים, שבונים תיקי השקעה בבחירה אינדיבידואלית של מניות, יכולים לספק ביצועים עדיפים על ביצועי הקרנות הפסיביות, שמחקות את המדדים על-ידי החזקת אותן המניות שלהן ובאותו יחס. ההשקעה האקטיבית הזו הייתה במצב קשה בעשור האחרון, ורק מנהלים מעטים יכלו להכות בהתמדה את השוק הרחב שנע בצורה כה מתואמת ומתמשכת.

שובה של ההשקעה האקטיבית

בגלל הביצועים העלובים ודמי הניהול הגבוהים של הקרנות הפעילות, יחסית לקרנות הפסיביות (בעיקר תעודות הסל), המשקיעים נהרו למוצרים המדדיים. לפי נתוני מורנינגסטאר דיירקט, קרנות מניות פסיביות בארה"ב - כולל קרנות נאמנות ותעודות סל - נהנו עד כה השנה מצבירה נטו של 27.56 מיליארד דולר, ואילו הקרנות הפעילות סבלו מנטישה (פדיון) בסך 18.8 מיליארד דולר.

המגמה הזו מעלה כמה חששות, ומבקרי ההשקעה הפסיבית טוענים שאם כל משקיע קונה את אותן מניות ובאותו יחס (משקל), מניות בודדות יתומחרו בצורה לא נכונה, מפני שהן לא יוערכו על סמך נתוני היסוד שלהן (ביצועי החברות). רוברט שילר, הפרופסור זוכה נובל בכלכלה מאוניברסיטת יל, השווה את ההשקעה הפסיבית ל"טרמפ בחינם על עבודה של אחרים" בריאיון לערוץ CNBC בשבוע שעבר. "כוחה של המדינה הזו (ארה"ב) התבסס על אנשים שעקבו אחרי חברות אינדיבידואליות. היו להם דעות עליהן. הדיבורים הללו על המדדים מדללים קצת את האינטלקט שלנו. זה הופך יותר למשחק", הוא אמר.

השקעה פסיבית מהווה היום כ-35% משוק המניות האמריקאי, לעומת 15% בשנת 2002, לפי נתוני חברת טורוסו השקעות ריסרץ'.

כעת יש למנהלי ההשקעות האקטיביים יותר סיכוי בתיאוריה לאתר שמות שנסחרים בתת-ערך, או ליהנות בצורה אחרת ממה שקולאס מכנה "ביצועים כלכליים מובחנים" - להכות את ביצועי השוק הרחב.

יש סימנים לכך שזה כבר התחיל. לפי מורנינגסטאר, ב-10 מבין 12 סוגי נכסים שהיא עוקבת אחריהם יש השנה יותר מנהלים פעילים שעוקפים את ביצועי המדדים הרלוונטיים שלהם בהשוואה לשנה שעברה. רוב המנהלים הפעילים עקפו את ביצועי השוק ב-8 מבין 12 אפיקי ההשקעה הללו.

"בחמש השנים האחרונות, הערך שסיפקו אסטרטגיות הקצאת הנכסים הפעילות והמתוחכמות - יחסית להשקעות הפסיביות והפשוטות - נעלם לכאורה", נאמר בדוח מחקר של חברת הרמס אינווסטמנט מנג'מנט. "הניתוח שלנו מראה שהערך הוא מחזורי, והוא נוטה להיות גבוה יותר בנקודות שבהן השוק נוטה להשתנות. לכן, בהקשר של הקצאת נכסים, מעבר מקיף לאסטרטגיות פסיביות כרוך בסיכון של קוצר ראייה לגבי מה שיקרה בשוק".

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית