גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניהול השקעות רובוטי: זה יותר קשה ממה שזה נשמע

קרנות גידור התחילו לאמץ למידת מכונה - מערך טכניקות שמאפשר למחשבים לאתר דפוסים בנתונים בלי להפעיל חוקים שכתבו בני אדם ■ האם הגישה החדשנית תצליח בשוק ההון? ● ניהול תיקים – יתרונות וחסרונות

ניהול השקעות רובוטי    / איור: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ניהול השקעות רובוטי / איור: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מבחינת מיכאל חריטונוב, הקמת קרן גידור שמתבססת על למידת מכונה, היתה אתגר יוצא דופן: זה היה פי שלושה יותר קשה, ולקח פי שלושה יותר זמן מכפי שהוא צפה. "רוב הדברים שניסינו נכשלו", אומר המייסד של החברה Voleon Group מברקלי, קליפורניה.

למידת מכונה, מערך של טכניקות שמאפשר למחשבים לאתר דפוסים בנתונים בלי להפעיל חוקים שנכתבו מראש על-ידי בני אדם, מייצרת התקדמויות במגוון של תחומים, מרובוטיקה עד חיזוי מזג אוויר ותרגום אוטומטי. זו גם טכניקה שמאחורי המכונית האוטונומית.

התחושה שאפשר לפצח עם למידת מכונה את שוקי ההון, הובילה ל"מירוץ חימוש" שבו חברות השקעות שהיו ממילא ממוקדות במתמטיקה, החלו לגייס את מהנדסי המחשבים והסטטיסטיקאים החכמים ביותר שהן יכלו למצוא.

ההימור הזה הצליח כנראה בשתיים מקרנות הגידור עם הביצועים הטובים ביותר השנה. הקרן הגדולה ביותר של Quantitative Investment עלתה השנה ב-68%, לטענתה בזכות למידת מכונה. Teza Capital Management רשמה עלייה דומה של מעל 50%.

ובכל זאת, המקרים בהם למידת מכונה הופכת להצלחה מתמשכת בהשקעות הם נדירים. אפשר להבין את הקשיים כאשר בוחנים את קשייה של Voleon, אחת מחברות ההשקעות הראשונות שהחליטו ללכת בגדול על התחום הזה, שנמשכים זה שנים ארוכות.

אחד הלקחים המוקדמים של החברה היה שיכול להיות שלמידת מכונה לא מתאימה למסחר בנכסים פיננסיים, תחום שבו הדפוסים לא תמיד ברורים.

"הרעיון שנוכל פשוט לקחת את טכניקות למידת המכונה בזיהוי נאומים וחזון ממוחשב כדי לייצר תחזיות טובות יותר, פשוט לא עובד", אמר חריטונוב, מדען מחשבים שהיגר מרוסיה לארה"ב בגיל 18.

מוסדיים ספקנים

חריטונוב, בן 54, ושותפו המייסד השני ג'ון מקאוליף, בן 43, הם בעלי תואר דוקטור במדעי המחשב וסטטיסטיקה, בהתאמה. שניהם נכנסו לפיננסים והפכו לחוקרים בקבוצת D.E. Shaw, אחת מקרנות הגידור ה"כמותיות" הוותיקות והמצליחות ביותר. חריטונוב היה כפוף בשלב מסוים לג'ף בזוס, לפני שזה עזב והקים את אמזון.

במשך כמה שנים, חריטונוב ומקאוליף האמינו שכלי למידת המכונה, ששניהם למדו, הם גולמיים מכדי ליישם בתחום ההשקעות. המתודולוגיה היתה רצינית, אבל המחשבים לא היו מהירים מספיק, ולא היו מערכי נתונים גדולים מספיק כדי לסרוק.

בניגוד למקרה השכיח יותר, שבו למדען יש הערה והוא כותב אלגוריתם למחשב לביצוע, בלמידת מכונה המדען זורע במחשב כמויות גדלות של נתונים, ומבקש מהמחשב לאתר בהם דפוסים בעצמו. המחשב כותב למעשה את האלגוריתם שלו, ומשתמש בו לביצוע ניבויים.

ב-2007, מערכי נתונים חדשים ומחשבים חזקים יותר שכנעו את חריטונוב, מישה בפי חבריו, ומקאוליף להשיק את החברה שלהם שמוקדשת להשקעות דרך למידת מכונה. הם פתחו את Voleon, שם שאין לו משמעות מיוחדת, מפני שהדומיין באינטרנט היה פנוי.

בגיוס הכספים הם נתקלו במשקיעים מוסדיים ספקניים מאוד. חברות קוואנט גדולות (הגישה הכמותית) יכולות להסביר די טוב מה האלגוריתמים שלהן עושים, כי הן פיתחו אותם. בלמידת מכונה, רק המחשב יודע למה הוא עשה את מה שהוא עושה.

היישומים הקודמים הושלכו לפח

המסחר האמיתי החל בסתיו 2008, בשיא המשבר הפיננסי. בשנתיים הבאות, החברה שתתה הפסדים, למרות ההתאוששות ההדרגתית של שוק המניות האמריקאי ממארס 2009. מייסדי Voleon המשיכו לחרוש, בהנחה שהם נתקלו בבעיות הקשות ביותר של למידת המכונה וייקח זמן עד שהלמידה הזו תניב רווח.

הבעיה הבסיסית שלהם היתה שהשווקים היו כאוטיים. מערכות למידת מכונה יושמו עד כה בצורה הטובה ביותר במצבים שבהם הדפוסים הם בעלי אופי חוזר ונשנה, ולכן קל לאתר אותם. שוקי ההון הם "רעשניים" יותר - כלומר ממשיכים להיות מושפעים מאירועים חדשים, שהיחסים ביניהם משתנים לעיתים תכופות.

האופי הלא עקבי של השווקים אומר גם שיחסים של אתמול יכולים להיעלם כאשר המשקיעים מבחינים בהם ומנסים לנצל אותם. זו לא בעיה בלמידת מכונה בתחומים אחרים, כמו הסבת דיבור אנושי לטקסט. הנדסת מחשב יכולה לסמוך על כך שלדיבור האנושי יהיו אותן תכונות בסיסיות.

בסוף 2011 מייסדי Voleon השליכו לפח את רוב הטכניקות מהיישומים האחרים. הם החליפו אותן במערכת מתוצרת עצמית שלהם לשווקים הסוררים. ספרים עם כותרים כמו "יסודות תיאוריית הדגימות הגדולות" ו"BDA3" ניצבים על מדפים במשרד המסודר של מקאוליף. המשרד של חריסטונוב מציג לוח מעגלים שהוא פירק וג'ונגל של תיבות גדושות בניירת.

האתגר של שניהם היה הצורך להריץ הדמיות של 15 שנים של שוק המניות עם כל "טיק" בשערי כל המניות. זה עניין של טרה-ביטים של נתונים. המטרה היתה להריץ את ההדמיות בכמה שעות, אבל הן נמשכו ימים ואפילו שבועות. באותה עת מנתה החברה 10-12 עובדים. הם ניסו לקנות עוד כוח מחשוב ולהשתמש בשבבים מיוחדים שנבנו למשחקי מחשב, GPUs, אבל התהליך היה עדיין ארוך מדי.

מקאוליף הסתגר במשרדו במשך חודשים כדי לעבוד על הבעיה הזו בתהליך איטי ודקדקני. לבסוף הוא פיצח את הבעיה, ו-Voleon יכלה להשיק את פלטפורמת הדור השני שלה ביולי 2012.

מערכת המסחר החדשה הביאה רווחים הרבה יותר טובים, ויותר התעניינות של משקיעים. אחרי תשואת צנועות בקרן הראשית שלה ב-2011, Voleon השיגה תשואות של 34.9% ב-2012 ו-46.3% ב-2013, לפי אחד המשקיעים שלה. אבל אחרי עוד שנתיים רווחיות, Voleon ספגה הפסד של מעל 9% ב-2016, שעורר חששות בקרב כמה מהמשקיעים שלה. "שום דבר לא ממקד לך את הראש כמו ירידה. למדנו הרבה בשנה שעברה", אומר חריטונוב. השנה המצב השתפר. החברה, שמנהלת קרוב ל-1.8 מיליארד דולר, עלתה ב-4.5% עד אוקטובר בקרן הראשית שלה. התשואה השנתית המצטברת מאז השקת הקרן היא 10.5%.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר