גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלכוד הכפול שמונע ירידת מחירים נוספת בשוק הדיור

יש גבול להנחה שיוכל משפר הדיור להעניק על הדירה הישנה, בעיקר בשל המשכנתא שנטל על הדירה החדשה שהתחייב לרכוש ● הדילמות של משרד האוצר ושל משפרי הדיור שונות, אבל התוצאה דומה

משה כחלון בפרויקט מחיר למשתכן בלוד / צילום: יוסי אלוני
משה כחלון בפרויקט מחיר למשתכן בלוד / צילום: יוסי אלוני

הסיטואציה שנוצרה בשוק הנדל"ן למגורים מכניסה חלק ממשפרי הדיור למלכוד, אשר בפועל מונע ירידת מחירים גדולה יותר מזו שנצפתה עד כה. נקודה מעניינת זו בקשר למשפרי הדיור, המושפעים בצורה משמעותית מתוכנית מחיר למשתכן, אפילו יותר ממחוסרי הדיור, עולה מדוח בנק ישראל שפורסם לפני כשבועיים וכלל פרק משמעותי העוסק בתחום הדיור.

במקביל, גם משרד האוצר נמצא היום במלכוד וצריך לבחור בין המשך לחץ על הקבלנים, שיכול להוביל לירידת מחירים אבל גם לירידה בהתחלות הבנייה, או שחרור הלחץ על ידי מתן האפשרות למכור דירות "רגילות" במחיר מוזל ומתן מענקים לקבלנים, שירחיק אפשרות של ירידה במחיר בשוק החופשי אבל יגדיל משמעותית את היצע הדירות המוזלות לזכאים.

כאמור, נראה שמחיר למשתכן משפיעה בעקיפין, ובהיקף לא מבוטל, דווקא על משפרי הדיור שמתקשים למכור את הדירות הישנות שלהם לקראת מעבר לדירות גדולות יותר (חדשות ויד שנייה), כפי שמציין הדוח של בנק ישראל. מצד אחד, מיעוט שיווקי קרקע לפרויקטים שאינם במסגרת מחיר למשתכן, וחלקן היחסי הקטן של דירות למכירה בשוק החופשי בפרויקטים אלו, מקטינים את היצע הדירות החדשות שממנו יכולים משפרי הדיור לרכוש. במקביל, ההנחות שניתנות במחיר למשתכן, שגורמות למחוסרי דירה להעדיף דירה חדשה בהנחה על פני דירות יד שנייה שמוכרים משפרי הדיור, כמו גם ההתמעטות המשמעותית ברכישות על ידי משקיעים, שגם הם לקוחות פוטנציאליים של משפרי הדיור - מצמצמות משמעותית את קהל היעד שעשוי לרכוש את הדירות הישנות של משפרי הדיור.

הזינוק בשערי הדירות בהמתנה

את הקושי הזה אפשר לראות היטב בנתונים המתייחסים לדירות בהמתנה של משפרי הדיור (שאותן הם צריכים למכור אחרי שרכשו דירה גדולה יותר. אם בשנים 2010-2015 שיעור הדירות בהמתנה של משפרי הדיור עמד על סביב 23% בממוצע, על פי נתוני בנק ישראל, הרי בשנים 2016-2017 (שבהן מחיר למשתכן הפכה לדומיננטית בשוק) שיעורן זינק לכ-30% בממוצע. מדובר בנתון משמעותי מאוד. נזכיר כי משפר דיור חייב למכור את הדירה הישנה שלו תוך 18 חודש כדי לזכות בהקלת מיסוי (מס רכישה מופחת) ואם לא יעשה זאת יחויב במס כאילו היה משקיע. מדובר בתוספת כספית לא מבוטלת - מה שמוביל לנקודה הבאה שבכוחה להשפיע גם על מחירי הדירות בשוק החופשי.

כדי שמשפרי הדיור יוכלו למכור את הדירות לפני שיחלפו אותם 18 חודשים, יהיה עליהם להפוך את הדירה הישנה שלהם לאטרקטיבית יותר. מכיוון שהמשקיעים הפחיתו רכישות, והם היו קהל היעד המועדף על משפרי הדיור משום שהם בעלי כיסים עמוקים יותר, משפרי הדיור צריכים להסתפק ברוכשי דירה ראשונה, או במשפרי דיור אחרים. במקרה כזה, הדרך היחידה להפוך את הדירה שלהם לאטרקטיבית יותר היא להוריד את המחיר המבוקש ולמעשה להתחרות עם ההנחה של מחיר למשתכן.

על פניו, מדובר במתכון בטוח להוזלה ולהשפעה לא מבוטלת על המחירים בשוק הרחב. אבל כאן יש בעיה שמציבה את משפרי הדיור במלכוד. כל משפר דיור שהדירה שלו היא דירה בהמתנה התחייב כבר לרכוש דירה אחרת, במחיר שוק, כלומר, במחיר גבוה. המשמעות היא שיש גבול להנחה שיוכל משפר הדיור הזה להעניק על הדירה הישנה, בעיקר בשל המשכנתא שנטל על הדירה החדשה שהתחייב לרכוש. מלכוד זה למעשה מונע הוזלה משמעותית של הדירות בעזרת השפעתם של משפרי הדיור.

גם אם היקף הדירות המוזלות שיוצעו למשפרי הדיור יעלה (מה שקורה בפועל בשל הביטולים של הזכאים מחד ובשל מהלך חדש של האוצר ומשרד הבינוי והשיכון לשיווק דירות מוזלות ישירות למשפרי דיור במסגרת שינוי בכללי מחיר למשתכן, שקיבל את השם 'מחיר למשתפר', מאידך), משפרי הדיור שכבר התחייבו לרכישת דירה אחרת (אותם משפרי דיור שמחזיקים בדירה בהמתנה) לא יוכלו להוזיל את הדירה משמעותית, אך מנגד יצטרכו להגדיל את המימון לרכישת הדירה הראשונה, מהלך שספק אם יבחרו בו.

נכון להיום, נראה שהיקף רכישת הדירות על ידי משפרי הדיור ימשיך לרדת כל עוד המשקיעים ורוכשי דירה ראשונה לא מהווים קהל יעד משמעותי לרכישת הדירות שלהם. מגמה זו עשויה להגדיל את הלחץ על הקבלנים שימכרו פחות דירות חדשות למשפרי הדיור - שנזכיר שוב שהם עיקר השוק. במקביל, ככל שמשפרי הדיור לא ימהרו לרכוש דירה, הם גם לא ימהרו למכור את הדירה הישנה, ויעדיפו להמתין כדי למקסם את המחיר של הדירה.

כאן ניצבת למעשה השאלה המשמעותית ביותר הנוגעת למחירי הדירות. אם הביטולים של זכאי מחיר למשתכן ימשיכו להיות משמעותיים, וחלק מהדירות המוזלות יופנו למשפרי הדיור, על פניו רכישת דירה מוזלת על ידי משפר דיור תוביל גם לאפשרות של הורדה משמעותית יותר במחיר הדירה הישנה שהם ימכרו הלאה. אולם אף על פי שמשפר הדיור הרוכש דירה מוזלת מתחייב למכור את הדירה הישנה בתוך 12 חודשים, על פי כללי מחיר למשתכן, אחרת ישלם קנס משמעותי, הדבר תקף רק מרגע האכלוס. מכיוון שזה יקרה רק בעוד מספר שנים, הלחץ על המשפרים להורדת מחיר הדירה שהם מוכרים אינו משמעותי. כך, יכול להיווצר מצב שבו משפרי הדיור כבר יזכו בדירות מוזלות בהיקף לא מבוטל, אבל ינסו למכור את הדירה הישנה במחיר מלא, כל עוד הדירות המוזלות אינן מוכנות. גם כאן, מדובר בעיכוב של ירידה אפשרית במחירים.

ירידה בהתחלות הבנייה

נראה שהלחץ הרב ביותר, נכון להיום, ממשיך להיות על הקבלנים, שלא רק מתחייבים לבנות במחיר נמוך במחיר למשתכן, אלא גם מתקשים למכור דירות למשקיעים ולמשפרי דיור במחיר מלא. בינתיים, ברבעון האחרון של 2017 כבר ניתן לראות השפעה ראשונה של הסיטואציה שנוצרה: ירידה בהתחלות הבנייה.

לכן נשאלת השאלה, עד כמה המלאי הקיים של הקבלנים ילחץ אותם למצב בו יהיו חייבים להוריד מחירים. נזכיר כי במקביל, מאפשרת המדינה לקבלנים "להמיר" דירות מהשוק החופשי לדירות מוזלות של מחיר למשתכן, בתמורה למענק, מה שדווקא משחרר את הלחץ האמור.

השאלה הגדולה היא כיצד יחליטו במשרד האוצר לווסת את הלחץ הזה עכשיו, מכיוון שכאן יש מלכוד אחר. מצד אחד, מתן אפשרות לקבלנים למכור את המלאי הקיים במחיר למשתכן יגדיל את ההיצע לזכאים, וכמו שראינו בהגרלה הגדולה האחרונה, מדובר בפרויקטים שגם מועד מסירת הדירות בחלקם קרוב יותר וגם חלק מהם ממוקמים במרכז הארץ באזורי ביקוש, שאליהם מכרזי מחיר למשתכן טרם הגיעו, ובחירה זו תעניק לשר האוצר נקודות זכות בקרב הזכאים שיקבלו עוד דירות מוזלות ובמיקום טוב יותר.

מצד שני, סגירת או צמצום הנתיב האלטרנטיבי הזה לקבלנים עשויים להגביר את הלחץ עליהם, שעשוי להוביל בהמשך לירידת מחיר לכלל הציבור, בטווח הארוך יותר (ומנגד גם לירידה משמעותית יותר בהתחלות הבנייה).

בשורה התחתונה, המלכוד שבו נמצאים משפרי הדיור והמלכוד הנוסף של משרד האוצר בוויסות ההקלה לקבלנים, לא מאפשר נכון להיום ירידה דרסטית במחירים. משפרי הדיור צריכים לבחור בין הורדת מחיר הדירה הישנה לבין הגדלת המימון לדירה החדשה. ובאוצר צריכים להחליט האם להגדיל המענקים לקבלנים ולקבל נקודות זכות בקרב הזכאים (שבסופו של יום הם גם קולות בקלפי) וכך גם למתן את הירידה בהתחלות הבנייה ,או להגביר הלחץ שיוכל בהמשך להוביל אולי לירידת מחיר משמעותית יותר לציבור הרחב, שלא בטוח תגיע עוד בימי הממשלה הנוכחית ומחירה עשוי להיות ירידה נוספת בהתחלות הבנייה.

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים