גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ת.ז. שנתית לתיקים המנוהלים: 20 חברות על 240 מיליארד שקל

שוק ניהול תיקי ההשקעות בישראל מאגד בתוכו 252 חברות ניהול תיקים, המנהלות 286 מיליארד שקל ל-84 אלף לקוחות ● אילו עוד מספרים מסתתרים בדיווח של רשות ניירות ערך בדבר פעילות ניהול התיקים המקומית? ● ניהול תיקים – יתרונות וחסרונות

בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי
בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחת לשנה מפרסמת מחלקת ההשקעות של רשות ניירות ערך את הדוח עם נתוני הפעילות של החברות לניהול תיקי ההשקעות בישראל. לא מדובר ב"ניתוח ללא הרדמה" לתעשייה מפוקחת, מצד אחד, אבל מאופיינת בנתוני חסר, בצד השני, אלא ב"תעודת זהות" לפעילות בהיקף של כמעט 300 מיליארד שקל, שרבים וטובים (84,005 איש, למען הדיוק) צורכים את שירותיה. דווקא בתקופה שבה אותם רבים וטובים נזכרים בדוחות החודשיים, ש"הרצפה" של אתמול יכולה להיות "התקרה" של מחר, ניסיתי לדוג ולפלט ארבעה מספרים מעניינים, שכל אחד מהם מספר את סיפורו.

1% לכל היותר, הוא הגידול בשווי הנכסים החדשים של הלקוחות שאינם "מוסדיים". לקוח "מוסדי" מוגדר כקרן נאמנות, קופת גמל או קרן פנסיה. לא מדובר בציטוט מהדוח, אלא בחישוב גס: הגידול בהיקף הנכסים של הלקוחות שאינם מוסדיים עומד על 5.9%, מתוכם התשואה הממוצעת בתעשייה עומדת ב-2017 סביב 5% (ואני עושה פה חסד, מכיוון שהתשואה כנראה גבוהה יותר), ומכאן ההפרש בכסף "מהניילונים" שהגיע לשוק.

בניכוי התשואה המוערכת ב-2016, השוק הלא-מוסדי ירד באותה שנה בכ-2.8%, כך שצמיחה מתמשכת אין פה. היא באה לידי ביטוי גם בירידה במספר הלקוחות שאינם כשירים (לקוח כשיר הוא לקוח שאינו "מוסדי", אבל עם הון עצמי הגבוה מ-8 מיליון שקל לפרטי או 50 מיליון שקל לתאגיד).

תעשיית ניהול התיקים בישראל

הסיבה המרכזית נעוצה כנראה בתחרות שהתפתחה לה עם פוליסות ההשקעה הצומחות על חשבון פתיחת תיקי השקעות מנוהלים. מדובר במוצר עם מערכת שיווק משומנת של החברות המנהלות והמשווקים הפנסיוניים, ומבחינת הלקוח הקטן יותר - במקום להתעסק בתהליך פתיחת תיק, שגם כך מנוהל בתוך פול בבית השקעות ובמגרש השקעות מצומצם, הם מעדיפים פשוט להפקיד את נכסיהם בפוליסת השקעות, ומבחינתם "תם הטקס". המכשיר ומסלוליו מוכרים לרובם מקופות הגמל וקרנות ההשתלמות, ולמבינים - מגרש המשחקים גדול יותר לניהול נכסים בהיקף נמוך יותר (ההשקעות לא-סחירות, קרנות השקעה, הנפקות).

16% מהנכסים מנוהלים בחברות או אצל מנהלי תיקים שהיקף נכסיהם המנוהלים קטן מ-5 מיליארד שקל ואינם מנהלים יותר מ-1,000 לקוחות. זה נשמע מעט, מכיוון שהמספר 84% קופץ מנגד ליד בתי השקעות גדולים, אבל בפועל, מדובר בגידול מתמשך למנהלים הקטנים.

אם ב-2015 אחד מכל 7.5 תיקים הלך למנהלים הקטנים, אז ב-2016 (1 מכל 7) וב-2017 (1 מכל 6) נמשכת מגמה של לקוחות המעוניינים פחות בניהול השבלוני של בתי ההשקעות הגדולים, ומחפשים קצת יותר יצירתיות ותשוקה בחברות הקטנות והרעבות יותר. בתי ההשקעות הגדולים עובדים בצורה רוחבית יותר ומנסים ליצור מכנה משותף גבוה בין מספר רב של לקוחות כדי לנהל מדיניות כוללת בכל פרופיל סיכון.

מה שמעניין לראות הוא שמתוך 20 החברות הגדולות, המנהלות 240 מיליארד שקל, החברה הבנקאית הגדולה ביותר (פעילים של בנק הפועלים) מנהלת כ-16.5 מיליארד שקל (7% מהתעשייה), כששאר מנהלי התיקים הבנקאיים מצויים הרחק מאחור. כלומר, הריכוזיות הבנקאית בשירותי המשמורת והברוקראז', המתאימה יותר למדינות כמו קזחסטן ורק קיבלה תווית בעברית, פסחה לגמרי על תעשיית ניהול התיקים. רפורמת בכר העצימה את הגופים החוץ-בנקאיים, ובכך שכללה גם את שוק התיקים המנוהלים והפכה אותו לתחרותי ומבוזר יותר.

17.9 מיליארד שקל - היקף הצמיחה של תעשיית קרנות הנאמנות ב-2017. העניין הוא שלכמעט 40% מתוכם המילה "דחיפה" יותר משקפת מהמינוח צמיחה. 6.8 מיליארד שקל מהצמיחה בקרנות מקורה בתיקים המנוהלים שרכשו את הקרנות של הבית.

אז ברור שכשמנהלים השקעות בבתים המנהלים גם מכשירים נוספים, צריכים להבין (בהשאלה מדברי שר הביטחון, אביגדור ליברמן) שהאופציה לתקיפה תמיד נמצאת על השולחן, אבל הנתון שבו 12.33% מהתיקים בהיקף הגדול מ-1.5 מיליון שקל - רוב נכסיהם מושקעים בקרנות נאמנות (50% ומעלה), קצת לא מתיישב טוב.

אל תטעו, קרן נאמנות היא מכשיר השקעה נפלא עם יתרונות רבים (פיזור, דחיית מס, ניהול ממוקד ועוד), אבל מכיוון שאין בית השקעות אחד שיודע להחזיק את הקרנות הטובות ביותר בכל אפיקי ההשקעות - לרכז תיק קרנות אצלו נראה לי שגוי. אצל היועץ בבנק, היצע הקרנות גדול הרבה יותר (כל השוק, למעשה), וקיימות מערכות דירוג משוכללות ואובייקטיביות לבחירתם.

בהחלט יש מקום לשימוש בקרנות, ככל שסכום ההשקעה נמוך יותר, וקיים קושי ליצור פיזור ראוי על ידי רכישת ני"ע ישירים. ואולם, לפחות 7% מסך הנכסים המנוהלים - בעליהן "טסים במחלקה ראשונה" מבחינת היקף הנכסים של התיק (מעל 1.5 מיליון שקל לתיק), ומכאן אין סיבה מעניינת שנכסיהם "יטוסו במחלקת עזרה ראשונה". עלויות הקרנות לרוב גבוהות משמעותית מדמי הניהול שהלקוחות האלה יודעים לשלם, ובכך מקטינות את פוטנציאל התשואה של התיק, שגם כך נמוך בשנים האחרונות.

36.51% ממנהלי התיקים נהנים מהחזרי עמלות, המתקבלים לכיסם מחבר הבורסה שבו מנוהל חשבון ההשקעות, וזאת מתוך העמלות שמשלמים הלקוחות לחבר הבורסה בגין עסקאות קנייה או מכירה של ניירות ערך. אז גם אם משווק ההשקעות שפתח את התיק ללקוח, מבטיח "עם יד על הכרס" שדמי הניהול הם מקור ההכנסה היחידי של בית ההשקעות מהלקוח - מעבר לעלויות הגלומות בקרנות הנאמנות של הבית עשוי להיות מקור הכנסה נוסף.

לא בהכרח מדובר בכסף גדול, אבל כן מדובר בכסף מרגיז, שמונע, אפילו רק למראית עין, ניגוד עניינים של הבית לבצע טרנזקציות ופעולות אינטנסיביות בתיק. סעיף 17 לחוק הייעוץ, המתחבא בחלק מההסכמים עם לקוחות התיקים המנוהלים, מאפשר למנהל התיק לקבל החזרי עמלות מחבר הבורסה (לרוב הבנק שבו מנוהל החשבון). החזרי העמלות נובעים מהפער בין עמלות ביצוע הפעולה, שהסכים לשלם הלקוח לחבר הבורסה, ובין עמלות ביצוע הפעולה לחבר הבורסה, שמשלם בפועל מנהל התיק.

וזה לא שמנהל התיק עושה לחבר הבורסה "נעים בגב". מדובר, כמובן, באפליית מחירים, הנובעת מגודלו של מנהל התיק בחבר הבורסה ביחס לגודלו של הלקוח. מבחינת רשות ני"ע, הפער הזה שייך ללקוח וחוזר אליו. אלא אם, נכון, הלקוח חתם בהסכם הראשוני שהוא מאשר למנהל התיק לקחת את ההפרש לכיסו. רוב מנהלי התיקים ויתרו על מקור ההכנסות הנוסף. המספר בתחילת הפסקה מייצג את אלה שעדיין שם.

■ הכותב הוא מנכ"ל נוסטרו החלטות השקעה בע"מ, מלווה ועדות השקעה/כספים ודירקטוריונים בניהול ההשקעות הפיננסיות והריאליות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק. 

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?