גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התייקרות הצוללות היא רק ההתחלה? התפנית היקרה ביחסי ישראל-גרמניה

משרד האוצר צפוי להוסיף עוד כ-2.3 מיליארד שקל לתקציב משרד הביטחון בעקבות דרישת טיסנקרופ להכפיל את מחיר עסקת הצוללות ● הממשלה החדשה בגרמניה מסרבת להגדיל את חלקה במימון העסקה, וחוק חדש עשוי להגביל את מכירות הנשק הבאות לישראל ● בירושלים גובר החשש: מרקל הייתה הקנצלרית הפרו-ישראלית האחרונה

צוללת / צילום: דובר צה''ל
צוללת / צילום: דובר צה''ל

ועדת הכספים אישרה ביום שלישי העברה של 11.35 מיליארד שקל לתקציב הביטחון (בהרשאה להתחייב), עבור רכישת שלוש צוללות מהתאגיד הגרמני "טיסנקרופ". מימון הצוללות אמור היה להיכלל בתקציב הביטחון ויועד עבורו כסף מראש. אבל בחודשים האחרונים התברר כי הגרמנים הכפילו את מחיר הצוללות לצה"ל.

לפי הדיווח בעיתון "דה מרקר", הממשלה הופתעה מכך שטיסנקרופ דורש 1.3 מיליארד אירו (כ-4.6 מיליארד שקל) נוספים לעסקה הבוסרית שסוכמה לפני כארבע שנים.

ההפתעה הגדולה עוד יותר, היא מכך שממשלת גרמניה אינה מוכנה להגדיל את חלקה בסבסוד הצוללות, ואם החשבון הסופי אכן יעמוד על 3 מיליארד אירו לשלוש צוללות (כ-10.7 מיליארד שקל) - הרי שברלין תשלם "רק" כ-20% מעלות הצוללות, במקום כ-33% כפי שעשתה בעבר. 

 

מתווה האוצר והביטחון לתשלום על הצוללות

בעקבות התייקרות הצוללות, פנתה מערכת הביטחון למשרד האוצר כדי לאשר את התוספת התקציבית לרכש. ניתן להעריך שהבקשה לקבלת המיליארדים הנוספים, רגע אחרי שכבר אושר תקציב הביטחון, הפכה לאנשי האוצר את הבטן. ואולם, אחרי שוועדת השרים לענייני הצטיידות (בה חבר שר האוצר אביגדור ליברמן) אישרה את רכישת הצוללות חרף ההתייקרות, פקידי האוצר יישרו קו עם המדיניות.

ישראל תשלם את אותם 2.5 מיליארד אירו למספנה הגרמנית בתשלומים, לאורך יותר מעשר השנים הקרובות. במהלך המשא ומתן בין האוצר למערכת הביטחון, הוחלט שמשרדי הביטחון והאוצר יתחלקו חצי-חצי במימון עסקת הענק הרגישה.

בלחץ האוצר, נקבע שבשנים הראשונות עיקר התשלומים יגיעו מתקציב הביטחון. לאורך השנים ישתנה היחס, כך שהאוצר ישלם יותר, וכאמור לאורך התקופה כולה יתחלקו המשרדים 50%-50% בהוצאה. משרד האוצר צפוי לממן את חלקו מתוך תוכנית התקציב התלת-שנתית (הנומרטור).

מאיפה יגיע הכסף? תוכניות ארוכות-טווח

במערכת הביטחון יצטרכו כעת לראות מנין הם יממנו את חלקם, שהתייקר בכ־2.3 מיליארד שקל. ככל הנראה, הסכום העודף יקוצץ מפרויקטים ארוכי-טווח של מערכת הביטחון. מנגד, במשרד האוצר כבר צריכים להיערך לתרחיש שבו יתבקשו "להשלים את החוסרים" של צה"ל בשנים הקרובות. כלומר, ייתכן שבדיוני התקציבים הבאים יצטרך האוצר להכריע האם להוסיף למערכת הביטחון עוד כ־2 מיליארד שקל, כדי להחזיר את הפרויקטים שיקוצצו עבור מימון הצוללות. במקרה כזה, קופת האוצר תשלם הלכה למעשה 100% מההתייקרות. הצוללות צפויות להימסר לידי צה"ל בסביבות שנת 2030 ולהחליף צוללות ישנות.

טיסנקרופ העלתה את המחיר עבור שלוש הצוללות בכ-1.3 מיליארד אירו, שהם כ-4.6 מיליארד שקל. ואולם, העלות עבור ישראל גדלה עוד יותר.

למרות שתג המחיר שהעמידו הגרמנים הגיע כאמור לכ-8.9 מיליארד שקל, משרדי האוצר והביטחון הקצו לצורך הנושא יותר מ-11.3 מיליארד שקל. ההפרש של 2.4 מיליארד שקל נובע גם מהחובה להוסיף 17% מע"מ וגם מהפער בין שער הדולר התקציבי שעמו עובדת מערכת הביטחון (שעומד על כ-3.3 שקל לדולר) לבין שער הדולר היציג שעומד על 3.13 שקל לדולר.

המחיר עלה והסבסוד ירד: רוח חדשה בברלין?

ייתכן שתג המחיר החדש הוא רק ההתחלה של שינוי ביחסים בין גרמניה לישראל. בהנחה שבירושלים אכן הופתעו מהסירוב הגרמני להמשיך ולממן כשליש מעלות הצוללות כפי שנעשה בעבר. זהו שינוי שמערער את עוצמת הבטחותיה של גרמניה לדאוג לביטחונה של ישראל כחלק מ"סיבת הקיום" של הרפובליקה הפדרלית. שינוי שמשקף אולי גם את המדיניות של הממשלה החדשה שקמה בברלין בחודש שעבר, שמסתכלת בעין ביקורתית יותר כלפי יצוא נשק בכלל ויצוא נשק לישראל בפרט, וששומרת על התקציב שלה לטובת יעדי אקלים וסביבה. שינוי המאותת כי אנגלה מרקל אכן עשויה להיראות בדיעבד, כפי שכונתה, "הקנצלרית הפרו-ישראלית האחרונה".

חתימת העסקה היא חלק ממורשת מרקל. בסתיו 2017, כשנה לתוך פרשת הצוללות, עוד לפני שהיו מסקנות ברורות בחקירה, מיהרו הגרמנים לחתום בשגרירות ישראל בברלין על מזכר הבנות בנוגע למכירה עתידית של שלוש צוללות למדינת ישראל. אלה אמורות להיות צוללות 7 עד 9 בצי הצוללות הישראלי. הסכומים שהוזכרו בעבור הרכש נעו בין 1.5 ל-2 מיליארד אירו, כאשר ממשלת גרמניה לפי הדיווחים התחייבה לממן כשליש מעלותן, כפי שעשתה בעבר.

מאז זרמו הרבה מים בשפרה. מרקל ירדה מהבמה הפוליטית ובמקומה עלה בחודש שעבר הקנצלר הסוציאל-דמוקרטי אולף שולץ, העומד בראש קואליציה עם "הירוקים" ועם "הליברלים". עלויות בניית הצוללות התייקרה, ועסקי הצוללות הגרמנים אינם במצוקה כלכלית כפי שהיו בעבר. גם הדרישות של ישראל - כפי שמשתקף בצוללת השישית שעדיין הולכת ונבנית בקיל ועומדת להיות הצוללת הגדולה ביותר שיוצרה בגרמניה מאז מלחמת העולם השנייה - ככל הנראה השתדרגו.

כל אלה עשויים להיות הנימוקים לכך שטיסנקרופ - הפועל בתיאום מוחלט עם הממשלה הגרמנית - הרגיש בנוח להעלות ברגע האחרון את המחיר בעבור שלוש הצוללות ל-3 מיליארד אירו. כך לפחות חשבה הממשלה הישראלית, שאישרה את הרכש ושאמורה לחתום על העסקה מול "טיסנקרופ" השבוע. הסתפקות הממשלה הגרמנית במימון של כ-600 מיליון אירו מתוך הסכום, משקפת שחיקה ברמת המחויבות הגרמנית לסייע לישראל ועשויה להיות חלק מגישה חדשה של הממשלה הנוכחית. שרת החוץ הגרמנית, מנהיגת "הירוקים" אנלנה ברבוק, אמרה בעבר כי היא מתנגדת למכירת צוללות ל"אזורי לחימה" כמו ישראל. מאז, המפלגה חזרה בה ואמרה כי יש לבחון כל מקרה לגופו. ואולם, יחד עם שר הכלכלה ושותפה להנהגת המפלגה, יוזמים כעת "הירוקים" חוק יצוא נשק חדש שעשוי להגביל את מכירות הנשק לאזורי עימות. ייתכן כי החוק הזה הוא זרז לחתימת העסקה השבוע.

בנוסף, הממשלה הגרמנית הנוכחית הבהירה כי היא זקוקה לכל חיסכון תקציבי אפשרי, אחרי שבשנתיים האחרונות גרמניה "פתחה את הארנק" בצורה חריגה בגלל מגפת הקורונה. כל התוכניות הגרנדיוזיות של הממשלה בתחום המאבק בשינויי האקלים והשינוי המקיף בתמהיל האנרגיה הגרמני, אמור להיות ממומן מהתקציב השוטף. חיסכון של כמה מאות מיליונים בסיוע לישראל משתלב עם גישה זו. יחד, השיקולים הללו עשויים לבשר על רוח חדשה מברלין.

בעבר, מרקל דיברה על "הבטחת ביטחונה של ישראל", אבל נראה כי המחויבות הזו הולכת ופוחתת. הקנצלר הלמוט קוהל העניק לישראל במתנה את שתי הצוללות הראשונות אחרי מלחמת המפרץ (לאחר שנחשפה מעורבות גרמנים במיזמי דיוק הטילים והנשק הכימי של סדאם חוסיין). השלישית סובסדה ב-50%. שלוש הצוללות הבאות הוענקו במימון של 33% על ידי ממשלות הקנצלר גרהארד שרדר והקנצלרית מרקל.

העסקה הנוכחית משקפת שחיקה נוספת בנכונות של הגרמנים לשאת בנטל של מימון כלי המלחמה היקר ביותר בארסנל הישראלי, ויחד איתה לשחוק גם את "היחסים המיוחדים" בין המדינות.

הצוללות החדשות: מתקדמות יותר מהקודמות

צריך לומר, לצוללות שגרמניה בונה עבור ישראל יש יתרונות שמדינות אחרות אולי היו מהססות להעניק. הן מותאמות, לפי דיווחים זרים, לירי טילי שיוט עם ראשי קרב גרעיניים מתוך הים, מה שמפצה על חוסר העומק האסטרטגי הפיזי של ישראל. מקורות בגרמניה מעריכים כי המחיר הגבוה נובע מכך שהצוללות המבוקשות הן מסוג אחר ומתקדם יותר מהצוללות שסופקו עד כה ושהמחיר שלהן היה הבסיס להערכות.

ישראל אומנם יכולה תיאורטית להחליט לא לרכוש את הצוללות מטיסנקרופ במחיר הכפול שנדרש. ואולם, צי הצוללות של חיל הים כבר מבוסס על תוצרת המספנה הגרמנית, שסיפקה כבר 5 כלים תת־ימיים מתוך ה־6 שישראל כבר רכשה. כעת, בבואם לרכוש את צוללות מספר 7, 8 ו־9, ישראל כבר תלויה בפועל במספנה, שמכירה מקרוב את צרכיו המבצעיים של צה"ל וערוכה להכניס בצוללות את ההתאמות המיוחדות. כך קרה שאחרי שבעבר סיפקה לישראל צוללות בסבסוד גרמני, כל רכישה נוספת של משרד הביטחון הולכת ומתייקרת וזוכה לשיעור מימון הולך ופוחת מצד הממשל הגרמני.

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים שוטפים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם