גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצרות של האפליקציות לשירותי הסעות: המשקיעים נעשו חשדנים, והנוסעים מתקשים לתפוס מונית

מנכ"ל אובר חשף בתחילת השבוע כי השוק חווה "רעידת אדמה" ● גט קרסה, מניות אובר וליפט צונחות, ושירות יאנגו מוחרם במספר מקומות באירופה ● מחירי הדלק הופכים את הנסיעה לפחות משתלמת, והחברות נאלצות להוזיל את העמלות

אובר. גיוסי עובדים חדשים מוגדרים מעתה כ''פריבילגיה'' וייעשו במשורה / צילום: Shutterstock
אובר. גיוסי עובדים חדשים מוגדרים מעתה כ''פריבילגיה'' וייעשו במשורה / צילום: Shutterstock

אובדן השווי של אפליקציית המוניות גט - משווי של 1.5 מיליארד דולר במאי 2019 ל-265 מיליון דולר כיום - הוא אירוע כואב במיוחד לחברת שירותי המוניות הישראלית. זה אמנם תוצר של תנאי שוק, אך הוא ייחודי לגט, בתור היותה חברה בעלת דנ"א רוסי. בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה, נאלצה גט, כמי שמעוניינת להמשיך ולפעול גם במדינות אירופה, לסגור את פעילותה ברוסיה.

לחברה אף משקיעים רוסיים בדמות הבנק הרוסי הלאומי סברבנק - הבנק הראשון שנכנס למשטר הסנקציות המערבי בעקבות המלחמה. זאת, לצד הקרנות ברינג ווסטוק וניו ווסטוק ונצ’רס (VNV) - האחרונה הייתה זו שחשפה את ירידת הערך של החברה בדיווח לבורסה השבדית. עם משטר סנקציות שמגביל את יכולתה למשוך כספים מהמשקיעים או לגייס הון בדולרים, אין פלא שאפליקציית שירותי המוניות נמצאת בצרות.

 

גם שירות המוניות יאנגו, הנמצאת בבעלות יאנדקס הרוסית, ומתחרה על ליבם של נהגי המוניות והנוסעים בישראל, אינו נהנה מיחס מפרגן בעולם, בלשון המעטה. השירות הוחרם כבר באסטוניה, תוך שהשלטונות המקומיים מצדיקים זאת בטענה של "איום חמור לביטחון הלאומי". אף בלטביה זכה שירות המוניות ליחס דומה וגם ממשלת ליטא ביקשה מגוגל ואפל להסיר את האפליקציה הרוסית מהחנויות שלהן במדינה.

למרות הפרסום הרב לו הוא זוכה בישראל בשבועות האחרונים, שירות משלוחי המכולת של החברה, יאנגו דיילי, צפוי לסגור את שעריו בבריטניה ובצרפת. גם בפינלנד, יאנדקס, חברת האם של יאנגו, נמצאת בצרות לאחר שחברת החשמל המקומית סגרה את החיבור לחוות השרתים היחידה של הענקית הרוסית המפעילה את שירות המוניות והמכולת של החברה באירופה. כעת, נאלצת חוות הענק לעבוד על גנרטור זולל דלק - עד להודעה חדשה.

לא רק המלחמה ברוסיה משפיעה

אבל הצרות אינן נחלתן של אפליקציות הנהגים הרוסיות בלבד, ואי אפשר להסביר את הצרות רק על ידי פלישת רוסיה לאוקראינה. ייתכן שעבורן, המלחמה היא רק תירוץ.

במכתב דרמטי, חשף בתחילת השבוע מנכ"ל אפליקציית ההסעות אובר, דארה קוסרשאהי, כי נוף ההשקעות בתחום חווה את מה שהוא מכנה כ"רעידת אדמה". מעתה, הכריז המנכ"ל, החברה תשנה את המיקוד שלה מהתרחבות בנתחי השוק שלה ודגש על רווח ה-EBITDA, כלומר רווח לפני ריבית מיסים ופחת, לתזרים מזומנים חיובי וליצירת רווח נקי.

דארה קוסרובשהי' מנכ''ל אובר / צילום: Shutterstock

על פי ההודעה של המנכ"ל, תקציבי השיווק והמכירות של חברת שירותי המוניות יצטמצמו, וגיוסי עובדים חדשים מוגדרים מעתה כ"פריבילגיה" וייעשו במשורה. "עלינו להיות מכווני משימה לגבי העיתוי והסיבה שבגללה נגדיל את מצבת כוח-האדם שלנו", כתב המנכ"ל.

חלון הראווה של המשבר העולמי

הצהרת מנכ"ל אובר מצרפת את שירותי ההסעות לרשימת החברות שמקפיאות דה-פקטו גיוסי עובדים חדשים. שבוע שעבר הייתה זו מטא שהקפיאה את גיוסם של מהנדסים זוטרים ואף כמה מבעלי התפקידים הבכירים במערך ההנדסה.

בתחום המשלוחים, ענף שכן לאפליקציות הנהיגה, פוטרו בשבוע שעבר 500 עובדים מחברת משלוחי המכולת הישראלית-אמריקאית אבו, מתוכם 350 עובדים פוטרו בישראל. קודם לכן, פוטרו יותר מ- 400 עובדים באפליקצייה האמריקאית גו-פאף.

למרות שחוסר הסבלנות של המשקיעים כלפי חברות הרחוקות מרווחיות משפיע על ענף הטכנולוגיה כולו, כלפי אפליקציות הנהגים ישנה רגישות מיוחדת בגלל מצבן המיוחד.
חברות אלה הפכו לחלון הראווה של המשבר - או התיקון - כפי שהוא בא לידי ביטוי בשבועיים האחרונים. אלה חברות שמפגינות רגישות גבוהה ביותר למחירי הדלק המאמירים ולאינפלציה. הן נאלצות לגייס מאות מיליוני דולרים מדי שנה כדי להגדיל את נתח השוק שלהן, ולכן תלויות בחסדי המשקיעים שסבלנותם פקעה מחברות בזבזניות והפסדיות. בנוסף, הן נדרשות לשכנע נהגי מוניות ונהגים פרטיים להצטרף לשורותיהן וונאלצות להוציא מיליארדים על פרסום.

אפליקציות הנהיגה מעולם לא הרוויחו

עליית הריביות שצפויה עד סוף השנה, לצד צמצום בהון הנזיל להשקעות בשוק ההון ואינפלציה משתוללת, עשויה להביא בהכרח לירידה בכוח הקנייה של הצרכנים. כתוצאה מכך, חברות הפונות למשתמש הסופי - כמו אפליקציות הנהגים והמשלוחים - יהיו הראשונות להיפגע מכך.

מנגד, אפליקציות הנהיגה מעולם לא פעלו ברווח. חודשיים לפני שעזב את החברה, טען מנכ"ל גט דייב וייסר כי החברה רק מתקרבת לרווחיות. כאשר מנכ"ל אובר דארה קוסרשאהי מדווח על כך שהחברה "עשתה צעדים גדולים למדי לכיוון הרווחיות", הוא מדבר בעיקר על רווח ה- EBITDA, ולא על הרווח הנקי.

למעשה, אובר הלכה בכיוון ההפוך: הכנסותיה צמחו אמנם ב-140% ביחס לרבעון המקביל, אך ההפסד הנקי גדל באלפי אחוזים והגיע לסכום מפלצתי של 5.9 מיליארד דולר ברבעון הראשון, בין השאר בשל ההשקעה הכושלת באפליקציית המוניות הסינית דידי. מצבה של המתחרה ליפט  (Lyft) מעט טוב יותר, אך גם היא רחוקה מאוד מרווחיות: על הכנסות של 875 מיליון דולר שרשמה ברבעון הראשון של השנה, היא הפסידה 197 מיליון דולר, שיפור של 54% בהפסד הנקי.

אחד המרכיבים הקריטיים ביכולתן של אפליקציות לצמוח הוא גיוס נהגים - המועסקים ברובם כעצמאיים ומרוויחים בדרך כלל מההפרש שבין התשלום של הלקוח לאפליקציה לבין העמלה המוטלת עליהם. עליית מחירי הדלק בעולם - שלא נספגת תמיד על ידי האפליקציות - הופכת עבור נהגים רבים את הנסיעה למשתלמת פחות. היא אף מרתיעה לקוחות רבים מלבצע את הנסיעה במקרה שהחברות מחליטות שלא לספוג את העלייה הזו.

החברות מפסידות בגלל תמריצים לנהגים

כתוצר ישיר מכך שהנהיגה הפכה פחות משתלמת לנהגים, ליפט הודיעה בשבוע שעבר על ירידה ביכולת לגייס נהגים חדשים. מספר הנהגים הפעילים שעליו דיווחה, 17.8 מיליון, היה נמוך מתחזיות האנליסטים.

החברות מנסות לגייס נהגי מוניות באמצעות תמריצים מיוחדים שניתנים להם, בדמות הנחה בעמלות השירות. אך לא מן הנמנע שדווקא תמריץ זה, שנועד לשמור על לקוחות החברה, הוא זה שגורם, בין היתר, להפסדים שלה. ליפט הודיעה שתגדיל את התמריצים שלה לגיוס נהגים נוספים. אלא שההודעה הזו לא התקבלה כל כך יפה בקרב המשקיעים שלה - המנייה ספגה ירידה של 30% מיד לאחריה.

עוד כתבות

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

"לו הייתי רוטשילד": טירה שהייתה בבעלות משפחה יהודית נמכרת בסכום של 454 מיליון דולר

בטירה הצרפתית מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים ● בעבר הטירה הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית, אותה הם מכרו למלך מרוקו - חסן השני ● כעת היא צפויה לעמוד למכירה פומבית ועשויה אף להפוך לאחד הנכסים היקרים שנמכרו אי פעם

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בתל אביב; מדד הבנקים יורד ב-1.5%, טבע מזנקת ב-7%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.2%, ות"א 90 משיל מערכו 0.5% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

פעילות כוחות צה''ל, שב''כ ומג''ב בטולכרם / צילום: דובר צה''ל

מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, לוחם הימ"מ שנפצע בטולכרם

בתוך דקות - יותר מ-20 מטרות חיזבאללה הותקפו מהאוויר ומהקרקע, בהן מחסני אמל"ח • במקביל: אזעקות הופעלו בשורת יישובים בגולן - אך התבררו כהתרעת שווא • בצל המבצע ברפיח, גורם ישראלי לרויטרס: "לא רואים פריצת דרך במו"מ לעסקה" • עדכונים שוטפים

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירידות בחוזים העתידיים; רדיט מזנקת ב-10%, ליפט ב-5%

הדאקס עולה ב-0.5% ● הניקיי צלל ב-1.6% ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

29 מתוך 30 חברות קרוזים הפסיקו את פעילותן בישראל, והן לא ממהרות לחזור

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"