גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה הרווחית ביותר בישראל מורידה תחזיות: "רואים את העננות המצטברת"

חברת התובלה הימית מציגה תוצאות חזקות מציפיות האנליסטים, עם רווח נקי של 1.17 מיליארד דולר ברבעון השלישי ● עם זאת, לדברי המנכ"ל אלי גליקמן: "מרמה של מחירי שיא בתובלה הימית, אנחנו רואים ירידה הדרגתית במחירים, כשבחודש האחרון היא חדה יותר משבוע לשבוע"

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית
אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

לראשונה מאז שהונפקה בבורסת ניו יורק לפני קרוב לשנתיים, ולאחר ש"הרגילה" את המשקיעים בעיקר להעלאת תחזיות מדי רבעון, חברת התובלה הימית צים מפחיתה היום את התחזית השנתית שלה. "אנחנו מעדיפים להיות שמרנים כי אנחנו רואים את העננות המצטברת", אמר על כך מנכ"ל צים, אלי גליקמן.

לדבריו "מרמה של מחירי שיא בתובלה הימית, אנחנו רואים כבר מספר חודשים ירידה הדרגתית במחירים שבחודש האחרון הפכה לחדה יותר משבוע לשבוע, מבחינתנו בעיקר בסחר בין אסיה לארה"ב. זאת בעקבות הציפיות לאינפלציה גבוהה ולירידה בביקוש בעקבות זאת. החלטנו להוריד את התחזיות שלנו, כי אנחנו שמרנים ורוצים לשתף את המשקיעים במה שאנחנו רואים. זה לא אומר שצים תפסיד ברבעון האחרון - היא תרוויח, אבל פחות".

שבבים בפנים, ומה בחוץ? השינויים בתיק ההחזקות של באפט
השווי התכווץ והמשקיעים הפסידו מעל 90%: הטרנד החם של 2021 מתפוגג | ניתוח 
מחירי המזון יעלו והדיור יכביד: האינפלציה בישראל לא מראה סימני התקררות | ניתוח

אם קודם לכן ציפתה צים, שהפכה לחברה הרווחית בישראל, להציג השנה EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) שנתי של 7.8-8.2 מיליארד דולר, כעת הציפייה היא ל-7.4-7.7 מיליארד דולר, וזאת לעומת 6.6 מיליארד דולר ב-2021 (בדומה ל-EBITDA בתשעת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית).

לדברי גליקמן "אני יכול לומר בגאווה שבתשעת החודשים הראשונים של 2022, צים הרוויחה על בסיס EBITDA יותר משנה שלמה, 2021, שהייתה השנה הכי טובה בתולדות החברה עד כה, אז אני מאוד גאה".

בינתיים, הרבעון השלישי הסתיים עם הכנסות ורווחים גבוהים יותר מתחזיות האנליסטים. ההכנסות צמחו ב-2.9% לעומת הרבעון המקביל והסתכמו בכ-3.2 מיליארד דולר, ומתחילת השנה הן הגיעו לכ-10.4 מיליארד דולר, בהשוואה ל-7.3 מיליארד דולר בתקופה המקבילה ב-2021. הרווח הנקי עמד על 1.17 מיליארד דולר ברבעון, ירידה של 20% מהרבעון המקביל אשתקד. מתחילת השנה עמד הרווח הנקי על 4.2 מיליארד דולר - עלייה של 43%.

הרווח הנקי למניה הגיע ל-9.66 דולר, בעוד שתחזית האנליסטים הייתה ל-9.54 דולר. התזרים החופשי ברבעון הסתכם ב-1.6 מיליארד דולר, ירידה של 5.5% ביחס לרבעון המקביל.

לפי התחזית המעודכנת, ה -EBITDA ברבעון הרביעי יסתכם ב-832 מיליון דולר עד כ-1.1 מיליארד דולר, וזאת בהשוואה ל-1.9 מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה.

 

"אנחנו חשופים להוצאות יותר גבוהות" 

גליקמן מתאר את סביבת המחירים מאסיה לחוף המזרחי של ארה"ב בשנים האחרונות. אם לפני הקורונה המחיר למכולה היה כ-2,200 דולר בממוצע, בשיא הקורונה הגיע המחיר ל-12-14 אלף דולר, ואילו היום מדובר על 3,800 דולר. "המחירים עדיין גבוהים ב-50% מהמחירים של לפני הקורונה, אבל התשומות עלו בצורה משמעותית", מדגיש גליקמן. "מחירי הדלק עלו פי 2-3, מחירי חכירת האוניות, שאנחנו חשופים להם יותר מאחרים, עלו משמעותית, ולכן יש לנו חשיפה להוצאות יותר גבוהות, ומצד שני לירידה במחירי המכולות".

בעבר דיברתם על חתימה עם לקוחות על חוזים במחיר קבוע לטווח ארוך, איך זה בא לידי ביטוי?
"החוזים ארוכי הטווח עליהם חתמנו היו במחירים של 10-11 אלף דולר. כיוון שהמחירים ירדו, והירידה קיבלה תאוצה, הפער בין מחיר החוזה למחיר השוק התרחב. כיוון שהביקוש אצל הלקוחות יורד והם לא מגיעים לכמות בהתאם לחוזה, דבר גורר דבר וחלקם אומרים שבמחירים האלה הם מעדיפים ללכת למחירי ספוט. השיקול שלנו הוא אם ללכת ולתבוע אותם או לשמר את היחסים, וזה דבר שנדון פר לקוח".

אתם מעריכים שהמחירים יחזרו לרמה של לפני הקורונה?
"קשה לדעת, זה קצת הימור. אנחנו מעריכים שאנחנו מתייצבים סביב המחירים שאנו רואים היום. בניגוד לתקופה של משבר 2008 שאז המחירים התרסקו, אנחנו מעריכים שהמחירים לא יירדו מעבר למה שהם היום, אבל בעוד חודש נדע יותר".

 

"אני לא חושב שהמשקיעים פוחדים" 

בסוף הרבעון היו לצים יתרות מזומנים והשקעות בהיקף של כ-4.5 מיליארד דולר והיא הודיעה על חלוקת דיבידנד נוסף בסך 354 מיליון דולר, או 2.95 דולר למניה, המהווים 30% מרווחי הרבעון.

מעניין לציין שהירידה במניית צים בחודשים האחרונים (כ-60% מהשיא של חודש מרץ), הובילה לכך ששווי החברה נמוך משווי המזומנים וההשקעות שלה, והיא נסחרת כעת בכ-3.2 מיליארד דולר. לדברי גליקמן, "אחד הדברים שעשינו בשנתיים האחרונות, זה שהכנו את החברה ליום גשום, לתקופה יותר מאתגרת. אנחנו 'יושבים' על קופת מזומנים מאוד גבוהה, 50% יותר מהשווי של החברה. זה נכון שהשווי נמוך משמעותית מהמזומנים".

איך אתה מסביר את זה, ממה המשקיעים פוחדים?
"אני לא חושב שהמשקיעים פוחדים, אני חושב שיש פה סיטואציה, שהתחילה לפני כשישה חודשים כשפרסמנו את דוחות הרבעון הראשון, צים הגיעה לשיא של כל הזמנים עם שווי של כ-10 מיליארד דולר. אני מזכיר שחילקנו דיבידנדים ברמה שאין בעוד הרבה חברות ועד היום החזרנו פי 20 ממה שגייסנו. מצד שני, ייתכן שהמשקיעים מעריכים שנהנו מהדיבידנד והחליטו לפנות לאפיקים אחרים. יש כאלה שסבורים אולי ששוק הספנות תנודתי והם צופים שחברות ספנות לא יעשו 2023-2024 כמו שעשו בשנים הקודמות לכן מעדיפים לפנות לערוצים יותר שמרניים. מבחינה פיננסית אני לא מכיר הרבה חברות שקופת המזומנים שלה גבוהה ב-50% משווי החברה".

מאז ההנפקה הוצאתם סכומים גדולים על חכירת אוניות חדשות, אולי בדיעבד זה לא היה נדרש?
"ההצטיידות הייתה נדרשת. אנחנו מכינים את האוניות למה שנדרש על-ידי התעשייה, כל העולם עוסק בהורדת פליטות וזה רק זמן עד שחברות שהאוניות שלהן לא יעמדו בקריטריונים יצטרכו לצאת מהשוק. אנחנו בונים את החברה לטווח הארוך וזו השקעה נדרשת. צים עומדת לקבל בשנתיים הקרובות 46 אוניות חדשות ובאותה תקופה תהיה לנו אפשרות לשחרר 61 אוניות שאינן בתקן".


BDO: "רמת המחירים לא משקפת משבר" 

לדברי חן הרצוג, הכלכלן הראשי של חברת הייעוץ BDO, "שוק התובלה הימית העולמי ממשיך בהתכנסות לרמות שיווי משקל כלכלי שהיו מקובלות בטרם משבר הקורונה. מדד מחירי עלות הובלה ימית ירד לרמה של כ-3,000 דולר למכולה, לעומת רמות שיא של מעל 10,000 דולר בשיא משבר שרשרת האספקה בסוף 2021. יחד עם זאת, רמת המחירים כיום אינה משקפת מחירים של משבר, והיא עדיין גבוהה פי 2 ביחס למחירים שהיו בענף בשנים שקדמו למשבר".

"על אף ההאטה בפעילות הכלכלית, הנתונים עד כה מצביעים על המשך צמיחה בהיקף פעילות ההובלה הימית. בחצי השנה הראשונה של 2022, היקף תנועת המטענים בעשרת הנמלים המובילים בעולם גדל בכ-1.5% ביחס לשנה הקודמת. יחד עם זאת, השוק כרגע מושפע מחששות להמשך ההאטה בכלכלה העולמית וההשפעה של הצטברות מלאים בשוקי היעד, יחד עם צפי לירידה בהיקף המכירות והפעילות הכלכלית ברבעון האחרון של השנה, שמסורתית מהווה רבעון שיא בתובלה ימית בשל הרכישות לקראת חג המולד".

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו