גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיאן הדיבידנדים: חברות בשליטת עידן עופר חילקו יותר מהבנקים הגדולים יחד

שנת שיא בחלוקת הדיבידנדים נרשמה ב-2022 בבורסה של תל אביב, על רקע המשך השיפור בעסקי החברות הגדולות ● קנון ואיי.סי.אל של עופר חילקו 6.4 מיליארד שקל מרווחיהן לבעלי המניות, בעוד שחמשת הבנקים הגדולים חילקו 5.1 מיליארד שקל

עידן עופר / צילום: סיון פרג'
עידן עופר / צילום: סיון פרג'

שנת 2022 הייתה מאכזבת עבור מדדי המניות בבורסה בתל אביב ובעולם כולו. אך מתברר שהחברות הציבוריות, לפחות הגדולות והמבוססות שבהן, ידעו להמתיק את הגלולה המרה למשקיעיהן באמצעות חלוקת דיבנדנדים בהיקף יוצא דופן.

מניתוח שנערך על ידי יובל צוק מיחידת המחקר של הבורסה בת"א, עולה כי בשנה שחלפה חילקו החברות הנסחרות בה דיבידנדים בהיקף מצטבר של 28.6 מיליארד שקל - שיא של כל הזמנים, ועלייה של 35% ביחס להיקף החלוקה בשנת 2021.

 יותר ממיליארד דולר בקופה הפכו את החברה הזו ליעד להשתלטות 
החגיגה בסחורות החקלאיות נרגעה, וציננה את מניית ענקית הדשנים מישראל 

בבורסה מציינים כי לאחר שבשנת 2020 העדיפו רוב החברות הבורסאיות לשמור על המזומנים שבקופתן ולא לחלק דיבידנד, לנוכח משבר הקורונה שפגע ברווחיותן וגרם לחוסר ודאות באשר לביצועים בהמשך, בשנת 2021 עלו רווחי החברות ונרשם זינוק במספר המחלקות וכן בסכומי הדיבידנד שחולקו. בשנה שעברה רשמו החברות הבורסאיות עלייה נוספת ברווחיהן, ובהתאם חל גידול במספר המחלקות ובהיקף הדיבידנדים המצרפי.

נתון נוסף שעולה מהמחקר נוגע לחלקו של ציבור המשקיעים בחלוקת הרווחים, שעמד על 55% מהדיבידנדים שחולקו (כ־15.8 מיליארד שקל). היתרה זרמה לכיסם של בעלי העניין, שגם כיום, כשיותר ויותר חברות ציבוריות מתנהלות ללא גרעין שליטה, עדיין מחזיקים בנתח משמעותי מהמניות.

הבורסה בתל אביב נחשבת מסורתית לכזו שבה חלק ניכר מהחברות מוחזקות על ידי בעלי שליטה דומיננטיים. לפי נתוני הבורסה חל שיפור מסוים בנושא זה עם השנים, כך שאם לפני 20 שנה שיעור החזקות הציבור במניות הנסחרות בבורסה עמד על 44.5% בלבד, הרי שבסוף 2022 עמד חלקו של הציבור על 61.5% במניות הנסחרות. זאת בזמן שחברות ענק מקומיות ובהן שופרסל, פז, כלל ביטוח, ישראכרט והבנקים לאומי והפועלים, מתנהלים כיום ללא גרעין שליטה.

 

מכירת נתח ממניות צים סייעה לחלוקה

שיאן חלוקת הדיבידנדים בת"א בשנת 2022 היה עידן עופר, בעל השליטה בחברות ההחזקות קנון הולדינגס והחברה לישראל, שמחזיקה ביצרנית הדשנים איי.סי.אל (לשעבר כיל). בסך הכול חילקו החברות שבשליטת עופר 6.4 מיליארד שקל לבעלי המניות, פועל יוצא של שנה חזקה במיוחד בעסקיהן.

הגאות במחירי התובלה הימית הזניקו אשתקד את רווחי חברת הספנות צים (שקנון מחזיקה בנתח משמעותי ממניותיה), שהפכה לחברה הרווחית בישראל. קנון, שבה מחזיק עופר בכ־60% מהמניות, שילמה אשתקד דיבידנדים בהיקף 2.5 מיליארד שקל מרווחיה, ומנייתה רשמה עקב כך תשואת דיבידנד חריגה של 26%.

הדיבידנדים נבעו ממכירת נתח ממניות צים (5%) תמורת חצי מיליארד דולר במרץ 2022, וחלוקת רווחים שביצעה צים עצמה, הנסחרת בוול סטריט, בהיקף של 3.3 מיליארד דולר בשנה שחלפה.

גם ההשקעה באיי.סי.אל, שבשליטת החברה לישראל (44%), הניבה תשואת דיבידנד חריגה ב־2022, הודות לחלוקת רווחים גדולה שביצעה בהיקף של 3.9 מיליארד שקל. חלוקה זו הובילה את החברה להציג תשואת דיבידנד של 9.1%.

התשלום הנדיב של הדיבידנד הגיע על רקע זינוק ברווחי איי.סי.אל  בשנה החולפת (של 175% לכ־2.1 מיליארד דולר), הודות לעלייה חדה במחירי הדשנים במהלכה, שתודלקה על ידי חשש ממחסור בחיטה בעולם עקב פרוץ המלחמה באוקראינה.

סכום הדיבידנד המצרפי שחילקו החברות של עידן עופר היה כה חריג, עד שהוא עקף את הסך שחילקו יחד חמשת הבנקים הגדולים בישראל (5.1 מיליארד שקל) בשנה החולפת.

החלוקה המוגברת של הרווחים בשנה שחלפה התבטאה גם במספר החברות המחלקות - 233 מול 211 שנה קודם לכן. בשנת הקורונה עצמה (2020) חולקו דיבידנדים על ידי 154 חברות בלבד.

בעקבות החלוקה המשופרת בסיכום 2022, רשמו החברות הנסחרות בבורסה בת"א תשואת דיבידנד ממוצעת של 2.8%, לעומת 2.2% ב־2021. זו הרמה הגבוהה ביותר מאז שנת 2017, אז עמדה תשואת הדיבידנד הממוצעת בבורסה המקומית על 3.3%. בשנת השפל של 2020 עמדה תשואת הדיבידנד הממוצעת על 1.3% בלבד.

בבורסה ציינו כי העלייה בתשואת הדיבידנד נבעה בעיקר מגידול בהיקף החלוקה, וכי התשואה קוזזה במקצת עם עלייה של 5% בשווי השוק הממוצע של החברות ביחס לשנת 2021.

 

החלוקה הגדולה - מקרב חברות ת"א 35

שיאניות חלוקת הרווחים מגיעות ברובן ממדד הדגל הבורסאי, ת"א 35, שבו נכללות החברות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בת"א. כ־60% מסך הדיבידנדים (כ־17.2 מיליארד שקל) שחילקו החברות הבורסאיות בשנת 2022 שולמו על ידי 25 חברות שבמדד. מדובר בעלייה לעומת 2021, אז כמחצית מסכום הדיבידנדים הגיעו מ־23 חברות שנכללו במדד. בבורסה ציינו גם כי סך הדיבידנד שחולק על ידי חברות מדד ת"א 35, ושיעורו מתוך סך כל הדיבידנדים, הינם הגבוהים ביותר מאז שנת 2017.

בין חברות המדד ש"פינקו" את המשקיעים בדיבידנדים שמנים אשתקד, בולטים הבנקים הגדולים: בנק לאומי חילק כ־1.7 מיליארד שקל (תשואת דיבידנד של 3.3%); הבינלאומי, מזרחי טפחות והפועלים חילקו (כל אחד) קרוב ל־1 מיליארד שקל, ורשמו תשואות דיבידנד של 6.7%, 2.9% ו־2.1%, בהתאמה; ובנק דיסקונט ניצב במקום העשירי בדירוג המחלקות, עם דיבידנד בסך כ־617 מיליון שקל.

בבורסה ציינו כי למרות אימוץ מדיניות חלוקת דיבידנד בשיעורים של 50%-30% מהרווח הנקי על ידי הבנקים, שנהנו מרווחי שיא בעקבות עליית הריבית, הרי שבפועל הסתפקו הללו בחלוקות רווחים בשיעור נמוך יותר.

סך הרווח המצטבר של חמשת הבנקים הגדולים בשנה החולפת (למעשה בשלושת הרבעונים הראשונים של 2022 והרבעון הרביעי של 2021) הוא כ־21.2 מיליארד שקל, בעוד שסך הדיבידנד ששולם בגין רווחי ארבעת הרבעונים הללו הגיע לכ־5.6 מיליארד שקל, שהם כ־26% מסך רווחי הבנקים. נזכיר כי לאחר פרוץ משבר הקורונה מנע בנק ישראל חלוקת דיבידנדים על ידי הבנקים, מגבלה שממנה הם שוחררו בהדרגה החל מאוגוסט 2021.

מצטיינת נוספת בכל הקשור לחלוקת רווחיה היא דלק רכב , יבואנית רכבי מזדה ופורד שבשליטת גיל אגמון, אשר חילקה בסיכום השנה שעברה כ־927 מיליון שקל לבעלי מניותיה, ואלו הניבו לה תשואת דיבידנד מרשימה של כ־20.8%. דיבידנדים גבוהים נוספים חולקו על ידי ענקיות הנדל"ן קבוצת עזריאלי (650 מיליון שקל), אמות (645 מיליון שקל) וגב ים (570 מיליון שקל), וכן על ידי קבוצת הביטוח הפניקס (581 מיליון שקל).

גם חברת התקשורת בזק  שבה לחלק דיבידנדים, לראשונה מאז 2018, לאחר שאימצה מדיניות חלוקת דיבידנד חדשה במרץ 2022 ולפיה תחלק מדי חצי שנה דיבידנד בשיעור של 50% מהרווח החצי שנתי. כפועל יוצא חילקה בזק אשתקד 534 מיליון שקל, ורשמה תשואת דיבידנד של 3.4%.

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו