גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב הקפיאה חשבונות ישראליים בצו. האם בנקים בישראל מחויבים לו?

צו אמריקאי הטיל סנקציות כלכליות על ארבעה תושבי יו"ש בעקבות טענות לאלימות כלפי פלסטינים ● בתגובה בנק לאומי ובנק הדואר הקפיאו את החשבונות של שניים מהם ● האם הבנקים הישראליים מחויבים לצו, ומה צפוי להם אם יסרבו?

צילומים: חיים צח (לע''מ), AP, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
צילומים: חיים צח (לע''מ), AP, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק לאומי ובנק הדואר הקפיאו את חשבונות הבנק של שני תושבי יהודה ושומרון שנכללו בצו אמריקאי, שהטיל עליהם סנקציות בעקבות טענות לאלימות כלפי פלסטינים. הצו הנשיאותי בארצות הברית בסך הכול כלל ארבעה תושבים ישראלים שנטען שהיו מעורבים באלימות דומה. שני הישראלים הנוספים מנהלים חשבונות בבנק הפועלים שמסר כי הבנק "מכבד את הסנקציות הבינלאומיות ויקיים כל צו משפטי". בבנק הדואר אמרו באופן דומה כי הבנק "מחויב לכבד סנקציות וצווים משפטיים בינלאומיים, כנדרש במערכת הפיננסית הבינלאומית".

שאלות ותשובות | ההשתתפות בטבח ועצירת המימון: מהו אונר"א ומה גילו התחקירים?
חחיאשוילי: הבנקים יחויבו להראות ריביות גם לעתיד, חברות כרטיסי האשראי יציעו פיקדונות

הקפאת החשבונות בלאומי הגיעה לאחר שהממשל האמריקאי הוציא צו נשיאותי להקפאת נכסים וחשבונות בנק של ארבעה אזרחים ישראלים - דוד חי חסדאי, עינן טנג'יל, שלום זיכרמן וינון לוי. הצו כולל איסור לסחור עימם באמצעות המערכת הבנקאית האמריקאית.

נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, כתב בצו כי בגדה המערבית קיימת "אלימות קיצונית של מתנחלים, עקירה כפויה והרס רכוש", שהגיעו ל"רמות בלתי נסבלות שמהוות איום רציני על השלום, הביטחון והיציבות של המזרח התיכון", וכי "פעולות אלו מהוות איום חריג ויוצא דופן על הביטחון הלאומי ומדיניות החוץ של ארצות הברית".

הצו מפרט את פעולות האזרחים הישראלים, וכולל תיאור אלימות כלפי פלסטינים, שריפת שדות והרס רכוש.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ ושר התקשורת שלמה קרעי יצאו נגד המהלך. סמוטריץ' קרא לא להיענות לצו, וקרעי כתב בטוויטר כי מדובר בצו שערורייתי ובהתעמרות באזרחי ישראלי בלי שום הליך משפטי ראוי, וכי אם תימצא לו סמכות הוא יורה על הסרת החסימה.

האם הבנקים בישראל מחויבים לפעול לפי הוראות הצו האמריקאי? אילו סנקציות עשויות להיות מוטלות על מי שלא יפעל לפי הצו ומה יכולים האזרחים שנחסמו לעשות? גלובס עושה סדר.

האם הבנקים מחויבים לפעול לפי הצו?

כן. הבנקים נדרשים לפעול לפי הצווים האמריקאיים כחלק ממשטר של שמירה על איסור הלבנת הון ומימון טרור. אי-ציות לצו האמריקאי יכול להוביל לניתוק הבנקים ממערכת הסוויפט למשל.

במאי 2022 בנק ישראל הוציא חוזר לבנקים, שלפיו הם מחויבים להתייחס לסנקציות בינלאומיות ולאומיות של מדינות זרות.

כעת מיהר בנק ישראל להגן על הבנקים: "עקיפה של משטרתי סנקציות יש בה כדי לחשוף את התאגידים הבנקאיים לסיכונים משמעותיים, וביניהם סיכוני ציות, סיכוני הלבנת הון ומימון טרור, סיכונים משפטיים וסיכוני מוניטין".

עוד נמסר, כי השמירה על הניהול התקין וקביעת מדיניות ביחס לסנקציות בינלאומיות נחוצות "לשם שמירה על הפעילות הסדירה של המשק בכללותו, לקיום מערכת יחסים תקינה עם הכלכלה העולמית, ולבסוף לשם תפקודה התקין של הכלכלה הישראלית". בסביבת בנק ישראל מדגישים, כי הפתרון לסוגיה נמצא במישור המדיני.

עו"ד יובל שלהבת, שותף מוביל בתחום הבנקאות במשרד ארנון, תדמור-לוי, מסביר כי הבנקים מחויבים לסנקציות. "במשטר של הלבנת הון ומימון טרור יש איסור לנהל כספים עבור מי שמצוי ברשימות סנקציות של ארה"ב ושל האו"ם".

שלהבת מסביר כי לסנקציות של האיחוד האירופי ואנגליה אומנם אין תחולה ישירה בישראל, אולם גם אותן בנק ישראל דורש לבדוק, ולשקול את יישומן לפי מקרה.

"בנק ישראלי שלא יסכים להצהיר ולהתחייב לכבד את הסנקציות האמריקאיות לא יוכל לעשות עסקים במערכת הבנקאית בארה"ב", מוסיף שלהבת.

"החוק בארה"ב אוסר על בנקים אמריקאיים לעשות עסקים עם בנקים ברחבי העולם שלא מצייתים לסנקציות. המשמעות היא שבנק שלא יציית לסנקציות עשוי למצוא את עצמו מנודה בארה"ב. אף בנק לא יהיה מוכן לעבוד איתו. אי אפשר לנהל עסקים בנקאיים בישראל, בלי שיש לך בנק שמשמש כשליח (קורספונדנט) שלך בארה"ב. לכן בנקים יודעים שאם לא יצייתו לסנקציות הם עלולים להיות מנודים על ידי המערכת הבנקאית האמריקאית".

פרופ' אשר בלס, לשעבר כלכלן ראשי בבנק ישראל ומרצה לכלכלה במכללת אשקלון, מסביר כי הצו האמריקאי חל על גופים אמריקאיים ועל כל מי שעובד איתם, ולכן הבנקים מחויבים לו. "אסור לגופים אמריקאיים לקשור קשרים מסחריים וכספיים עם מי שמנוי בצו. מי שיש לו פעילות בארה"ב ומסתייע בגופים אמריקאיים, או שמסתייעים במערכת הסוויפט, חייב למלא את הצו. הבנק לא יוכל לתפקד אם יטילו עליו סנקציות. אין לבנקים שיקול דעת".

האם לשר האוצר יש סמכות להורות לבנק כיצד לפעול?

לא. לשר האוצר אין סמכות להורות לבנק להתעלם מרשימות סנקציות בינלאומיות ומדרישות של מניעת הלבנת הון ומימון טרור. כל אלו לא בסמכותו כשמדובר בבנקים.

האם הבנק נדרש לאסוף ראיות נגד הלקוח שברשימת הסנקציות?

עו"ד שלהבת מסביר כי כאשר יש פרסום ברשימת סנקציות, הבנק לא מחויב לבצע חקירה בעניין, והוא יכול להסתמך על עצם קיומו של הצו. בסנקציות הבנק לא צריך לבדוק שום עובדות. רק את מידת החומרה של הרשימה.

לאחרונה, הקפיא בנק לאומי את חשבון הבנק של אונר"א. ההחלטה התקבלה לאחר שישראל הוכיחה שמספר מעובדי אונר"א נטלו חלק באירועי 7 באוקטובר.

בלאומי הסבירו כי בתקופה האחרונה זוהו העברות כספים רבות בחשבון, באופן שלא מאפשר לבנק להתחקות אחר מקורם ויעדם הסופי. בלאומי דרשו הסברים מנציגי אונר"א, אך אלו לא הצליחו לנפק הסברים מספקים. מכיוון שכך התחזק בבנק הישראלי החשש הכבד שהכסף מחשבונה של אונר"א מגיע לגורמי טרור ברצועת עזה.

שלהבת מסביר כי יש הבדל בין ההחלטות בעניין אונר"א להחלטות בהתאם לצו האמריקאי. "הצו הוא עובדה שלא צריך לבדוק אותה. ברגע שיש צו נגד אדם, זה לא משנה אם הטענות נכונות או לא, אם זה היה מוצדק. אם היו מכריזים על אונר"א כארגון טרור בארה"ב או בישראל אז לא הייתה שאלה. פה יש שאלה עובדתית - האם אונר"א מסייעת לטרור".

מה המשמעות של הקפאת החשבון או חסימתו ומה יכולים הנחסמים לעשות?

לדברי שלהבת, "הפעולה של הבנק תלויה בחומרה. בחלק מהמקרים התוצאה עלולה להיות שאי אפשר לעשות שימוש כלל בחשבון. במקרים פחות מהותיים מאפשרים למשוך את הכסף, אבל הבנק לא מסכים לתת שירותים. זה שונה ממקרה למקרה בהתאם לתוכן של הצו.

"הם יכולים לפנות לבימ"ש בארה"ב לתקוף את משטר הסנקציות ולנסות לשכנע שהטענות לא נכונות. היו מקרים שהצליחו אבל זה לא קל. לפנות לבית משפט בישראל יהיה קשה מאוד כי יש חובה חוקית ויש פגיעה קשה בבנק שעלול להיות מנודה מהמערכת הבנקאית".

מדוע במקרה של רומן אברמוביץ' ביהמ"ש אפשר להעביר את הכספים?

לאחרונה, הורה בית המשפט המחוזי בת"א לבנק מזרחי להעביר 8 מיליון שקל שאיש העסקים הישראלי־רוסי רומן אברמוביץ' ביקש לתרום לזק"א.

זאת לאחר שהבנק סירב בתמיכת היועצת המשפטית לממשלה ובנק ישראל בשל סנקציות שהוטלו עליו בבריטניה ובאיחוד האירופי, על רקע קשריו עם ולדימיר פוטין.

ביהמ"ש קבע כי הבנק לא הפעיל שיקול דעת עצמאי ולא בדק על בסיס נתונים פרטניים אלא פעל לפי הסנקציות הזרות.

ההבדל בין המקרה של אברמוביץ למקרה של ארבעת המתנחלים, הוא שמדובר בסנקציות של האיחוד שמהוות המלצה לעומת הסנקציות של הממשל האמריקאי. בנוסף, היה מדובר בהעברת כספים שהיו בחשבון שנים רבות לפני מלחמת רוסיה-אוקראינה שבגללה הוטלו הסנקציות על אברמוביץ'.

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי