גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"העוגן זה אג"ח": הבנקאי שמסביר איך כדאי להשקיע עכשיו

אופיר חמו ממזרחי טפחות טוען כי "העוגן היום בתיקים זה אג"ח. יש הרבה עם מה לעבוד ברמות סיכון נמוכות יותר מאשר באפיק המנייתי" ● מאידך הוא מדגיש כי "הפוטנציאל הגדול נמצא ברכיב המנייתי, ושם השוק האמריקאי ימשיך להיות מרכיב מהותי גם ב־2024"

אופיר חמו / צילום: עופר חג'יוב
אופיר חמו / צילום: עופר חג'יוב

"עד אחרי הצבא לא היה חיבור טוב ביני ובין מספרים, אבל היום זה מה שאני עושה", מעיד על עצמו אופיר חמו. זה לא מנע ממנו לאתגר את עצמו ולסיים תואר במינהל עסקים עם התמחות במימון: "התחום הכלכלי תמיד משך אותי והתעניינתי בשוק ההון. כדי לעסוק בתחום הזה צריך תשוקה", הוא אומר.

ראיון | מנהל ההשקעות שמסביר: אלה המניות היקרות ואיפה ההזדמנויות בשוק
ראיון | המומחה שבטוח: הכסף ימשיך לזרום לאפיקי ההשקעה הללו

חמו הוא סגן מנהל סקטור נכסי לקוחות וייעוץ בבנק מזרחי טפחות, פעיל בשוק זה 20 שנה, כיהן כמנהל תחום ניירות ערך וייעוץ וכמנהל נכסי לקוחות בבנק אגוד. כמי שפעל בשוק גם לפני המשבר הכלכלי העולמי של שנת 2008, חמו מכיר מציאות של ריביות גבוהות. "לפני 2008, אג"ח ממשלתית נסחרה ב־6% והיו אנשים שחיפשו הרפתקאות וריביות גבוהות יותר. אחר כך הגיע עידן הריבית האפסית ואנשים השאירו את הכסף בעו"ש, לא עניין אותם ריביות באג"ח ממשלתיות ופיקדונות. עכשיו אנחנו נמצאים במציאות אחרת לגמרי. בשנתיים האחרונות השוק עבר תהפוכות מטורפות. היום תגיד ללקוח קח 6% ויותר ל־10 שנים - אני חושב שהוא חותם על זה".

אבל חמו סבור שצריך לפעול עכשיו, כיוון שהריביות לא יישארו גבוהות לזמן רב. "העוגן היום בתיקים זה אג"ח, יש הרבה עם מה לעבוד ברמות סיכון נמוכות יותר מאשר באפיק המנייתי. אפשר לקחת היום את הריביות הקיימות ולקבע קדימה ריביות של 5% ויותר באג"ח קונצרניות בדירוג גבוה. בתחילת 2023 המק"מים (מלווה קצר מועד של בנק ישראל, שמהווה תחליף לפיקדון בנקאי, נ"א) נסחרו ב־4.7%, מי שהשכיל לקבע את התשואה הזו באותם ימים עשה יפה מאוד. היום המק"מים נסחרים בתשואה של 4%".

ומה לגבי הרכיב המנייתי?
"הפוטנציאל הגדול נמצא שם ותלוי בהתפתחויות הטכנולוגיות, בחדשנות. אנחנו חיים בעידן של קפיצה טכנולוגית מטאורית שמשנה את העולם, אבל זו ריצה למרחקים ארוכים וצריך סיבולת, כי התנודתיות בתחומים האלה מאוד מאוד גבוהה. הבסיס צריך להיות המדדים הגדולים, כשהשוק האמריקאי ימשיך להיות מרכיב מהותי בחשיפה המנייתית גם ב־2024, ואיתם אפשר לשלב גם חלומות כמו פיתוחים טכנולוגיים".

 

חמו מזכיר בין היתר "הנדסת גנום, ייעול תהליך של יצירת אנרגיה סולארית באמצעות תאי סיליקון, הנעה בתאי מימן, תרופות הרזיה ולסרטן, התפתחות ה־AI. יש כל כך הרבה תחומים שכאשר הטכנולוגיה תפרוץ זה יפתח אין סוף הזדמנויות. מי שישכיל לשלב את זה בשיעור מסוים בתיקים, יראה תשואה לא רעה. יש בקנה פיתוחים טכנולוגיים בתחומים שונים שאם וכאשר יגיעו לבשלות יהוו פריצות טכנולוגיות חדשות משנות מציאות".

בחירות - פקטור חיובי

שוקי המניות בעולם המערבי עולים בחדות, המדדים בוול סטריט, באירופה וביפן בשיאי כל הזמנים. גם בישראל, למרות השנה האחרונה וביצועי החסר, המדדים כמעט בשיא.

 

מה להערכתך צפוי הלאה?
"הקרקע נראית מאוד נוחה למשקיעים, לפחות לשנה הקרובה. זו תקופה מאוד מעניינת לנהל תיקי השקעות. תוצאות החברות בארה"ב מדהימות, כשבעונת הדוחות האחרונה רובן הכו את התחזיות. בפרט תחום השבבים עלה על כל תחזית אפשרית. ההתפתחויות הטכנולוגיות יכולות לקחת את השווקים להמשך שיאים חדשים, השאלה כמה מהר זה יקרה. יש הזדמנויות מטורפות בעולם, כשמה שקורה בשני העשורים האחרונים בתחום הטכנולוגיה משנה את העולם.

"בנוסף, אי אפשר להתעלם משנת הבחירות בארה"ב. ההיסטוריה מראה שהתנודתיות לפני הבחירות עולה ואחר כך יש יציבות בשווקים, כשהתוחלת חיובית. אך זה כמובן לא מחייב שכך יקרה גם הפעם".

מה יכול לעשות מי שחושש שהשוק יקר מדי?
"הטכנולוגיה תמשיך להוביל את השווקים. הסנטימנט חיובי ויש הבעת אמון בשווקים. מצד שני, כל דבר שיהווה הפתעה שלילית, בטח כשהמכפילים גבוהים, יכול להוות מכה כואבת, ולכן כדאי לשלב גם חשיפה למדדי משקל שווה ומניות קטנות יותר כמו מדד ראסל 2000".

מה לגבי ישראל?
"האי ודאות נמשכת, בעיקר לגבי תוכנית 'היום שאחרי המלחמה' בעזה, התפתחות אפשרית של הלחימה בצפון והמצב הפוליטי בישראל לאחריה. השפעת המלחמה על הגירעון התקציבי תעמיק ככל שתתארך, ומתווספת לכך הורדת דירוג האשראי. למרות כל האיומים, קשה להתעלם מהעובדה שהשוק המקומי זול ביחס לשוקי העולם, ובראייה לטווח הבינוני-ארוך ההשקעה בו תשתלם.

טק, תקשורת וצריכה

כשאנחנו מבקשים מחמו להרכיב תיק השקעות, הוא מציין כי "רובנו לא משקיעים ספקולטיביים ולכן חלק הארי של התיק צריך להיות מושקע באיגרות חוב, כי הריביות גבוהות. באפיק המנייתי הכסף צריך להיות מושקע בעיקר בארה"ב, כי שם טמונות ההזדמנויות המרכזיות היום, ובישראל לנוכח ביצועי החסר. עד 20% יכולים ללכת לאסיה ואירופה, ובשוליים אפשר לאסוף חלומות".

למשקיע הסולידי חמו מרכיב תיק הכולל 10% מניות בחו"ל ו־7% במניות בארץ, עוד 38% מהתיק באג"ח ממשלת ישראל, 30% באג"ח קונצרניות בישראל (50% באפיק צמוד מדד ו־50% בשקלי) ועוד 15% באג"ח קונצרניות בחו"ל.

עבור משקיע אגרסיבי, ההרכב שלו הוא 30% מהתיק במניות בחו"ל, 20% במניות בארץ, ובחלק האג"חי 20% אג"ח ממשלת ישראל, 20% קונצרניות בישראל (50% צמוד ו־50% שקלי) ועוד 10% באג"ח קונצרניות בחו"ל.

על אילו סקטורים אתה חיובי?
"ביצועי סקטור הבנקאות בארץ מתחילת המלחמה היו חלשים, לאור עלייה בהפרשות להפסדי אשראי ועל רקע הורדות ריבית צפויות. מניות הבנקים הן מראה של המשק הישראלי; כל עוד יש חשש מהפרשות גבוהות להפסדי אשראי בדוחות, לצד מגמת ריבית יורדת בהמשך השנה, לא רואים טריגר משמעותי לעלייה במניות הללו.

"מנגד, ענפי הבנייה והנדל"ן המניב בישראל מעניינים. התמשכות הלחימה וחוסר הוודאות לגבי סיומה מעיבות על הענף, אך להערכתנו הורדת הריבית בהמשך השנה לצד סיומה של המלחמה, יתנו ודאות ורוח גבית לתחום".

חמו מפרט כי "תחום הנדל"ן מושפע מהתחלות הבנייה שנמצאות בסוג של קיפאון. אבל כעת רואים שמתגבשים פתרונות להביא עובדים מחו"ל, סביבת הריבית צפויה לרדת. הנגיד אמנם לא רוצה לפתוח פערי ריבית מול כלכלות אחרות, אבל כשהריבית תרד זה יהפוך את הענף לאטרקטיבי".

מחירי הדיור יחזרו לעלות?
"שוק הנדל"ן למגורים חווה קיפאון מתמשך מתחילת המלחמה מהסיבות שהוזכרו. להערכתנו, הפגיעה בהיצע לצד הקלה בתנאי האשראי או המשכנתאות יובילו לעליית מחירי הדיור, כיוון שהביקוש לדירות לא התפוגג, אלא רק נדחה למועד מאוחר יותר".

חמו טוען כי "גם תחומי התקשורת וצריכה מחזורית בארץ יכולים להיות מעניינים, הן מבחינת תמחורים והן לנוכח פריסת תשתיות כמו 5G. רואים בדוחות חברות התקשורת שהמצב הפיננסי משתפר, חרף עליית הריבית ולמרות שהן ממונפות".

ומה בחו"ל?
"גם שם אנחנו פחות אוהבים את הבנקים, בטח אחרי הפרסומים על נפילות בתחום. מנגד, תחומי הטכנולוגיה, הבריאות, התקשורת והתשתיות מעניינים. אחרי בחירות (במקרה זה לנשיאות ארה"ב) תחום התשתיות בדרך כלל מקבל בוסט".

אופיר חמו ו/או חברות בקבוצת מזרחי טפחות ו/או בעלי עניין בה ו/או בעלי שליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור בניירות ערך המצוינים בכתבה. המידע המוצג בכתבה אינו מחייב את בנק מזרחי טפחות ואין לראות באמור משום המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך. האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים