מי רוצה להילחם בפוזיציות הפתוחות?

אמנם אין נוסחת קסם ולעיתים השוק מבצע מהלך חזק מהאינטרס של השחקנים, לכן עדיף שהפוזיציות הפתוחות יהיו בכיוון שלנו ולא נגדנו

לאחר שבשני המאמרים האחרונים עסקנו במושגי היסוד הקשורים במסחר באופציות ובשאלת מחיר האופציה (פרמיה) נדון היום במסחר באופציות. כן נסביר את המושג פוזיציות פתוחות ואת המיתוס הקיים ביחס אליו.

איך נוצרת אופציה? להבדיל ממניות, אג"ח והמירים, שמונפקים ע"י חברות או ממשלות, אופציות נוצרות על ידי המשקיעים - סוחרים עצמם. הבורסה מגדירה באיזה אופציות ניתן לסחור ומספקת את פלטפורמת המסחר. מכאן, הכל נתון בידי המשקיעים. למשל, עבור ת"א 25, מאפשרת הבורסה לסחור באופציות לשלושה חודשים קדימה. האופציות פוקעות ביום החמישי האחרון של כל חודש אשר יום שישי שאחריו הוא עדיין באותו החודש. לכל תקופה, מאפשרת הבורסה לסחור באופציות CALL או PUT למספר מחירי מימוש שונים שנמצאים מעל ומתחת למדד המעו"ף.

כותב-קונה-מוכר ופוזיציות פתוחות

בשביל שתיווצר האופציה הראשונה, מישהו צריך לקנות אותה ומישהו צריך לכתוב אותה. כתיבת אופציה מתבצעת על ידי מכירת אופציה שאינה נמצאת ברשות המוכר. כתוצאה מהפעולה, נרשמת האופציה בסימן מינוס בחשבון ניירות הערך של הכותב, אות להיותו מחויב לאופציה. המשמעות היא שאם צריך יהיה לשלם, כותב האופציה ישלם לקונה. למשל, מי שכתב 630 CALL ישלם 1,000 שקל אם ת"א 25 יעמוד על 640 ביום הפקיעה. על מנת להבטיח את התשלום, מחויב כותב האופציה לביטחונות על פי כללים שקבעה הבורסה.

היה וסוחר נתן הוראת מכירה מסוג כתיבה, היא מועברת לבורסה למסחר בשיטת הרצף המקובלת. ברגע שמשקיע קנה את האופציה נוצרת פוזיציה פתוחה. פוזיציה פתוחה משמעותה שיש אופציה כתובה במערכת. באתר "גלובס-מעו"ף" ניתן לקבל מידע על כל הפוזיציות הפתוחות הקיימות לכל אופציה, מידע שיש לו ערך למשקיע. על כך - בהמשך.

לא כל פעולה באופציות משפיעה על מספר הפוזיציות הפתוחות. למשל, נניח שהאדם שקנה את האופציה בדוגמה הקודמת מוכר אותה לאדם שלישי. מספר הפוזיציות הפתוחות לא השתנה, שכן עדיין נותרה במערכת אופציה כתובה אחת. רק תוספת/גריעה של אופציות כתובות מסך האופציות הכתובות באה לידי ביטוי בשינוי של מספר הפוזיציות הפתוחות. כך למשל ניתן לראות שהיקפי המסחר באופציות, ביום מסוים, גבוהים מהותית מהשינוי במספר הפוזיציות הפתוחות באותו היום.

מה ניתן ללמוד ממספר הפוזיציות הפתוחות?

כפי שניתן לראות באתר "גלובס-מעו"ף", ישנן שורות של נתוני אופציות הצבועות באדום (צבע המסמן ירידה) וישנן שורות הצבועות בירוק (צבע המסמן עלייה). בחירת הצבע נעשית באופן ממוחשב על פי נתוני הפוזיציות הפתוחות. איך זה נעשה ומה זה אומר?

כדי להבין את משמעות הצבעים, צריך לדעת הנחת יסוד אחת. ההנחה היא שכותבי האופציות (אלו שלוקחים את הסיכון הגבוה) הם השחקנים המקצועיים. לפיכך, סביר שיש להם הערכה טובה יותר לגבי מה שצפוי לקרות. לכן, אם ניקח זוג של אופציות, נוכל להבין מה המקצוענים חושבים על פי היחס בין ה-CALL ל-PUT.

למשל, אם לאופציית CALL 650 יש 40,000 פוזיציות פתוחות ולאופציית PUT 650 יש 17,000 פוזיציות פתוחות, נבין שיותר מקצוענים חושבים/רוצים שת"א 25 יהיה מתחת ל-650 מאשר מעל ל-650. במילים אחרות, מעל 650 יהיה למקצוענים הפסד גבוה יותר מאשר מתחת ל-650. מכיוון שהאינטרס הוא לירידה, השורה נצבעת באדום: "רוצים" פקיעה מתחת ל-650. כך, אפשר לראות את המפגש בין הירוק והאדום כמפגש האינטרסים.

האם תמיד זה עובד? ברור שלא! אם הייתה כאן נוסחת קסם, כולם היו משתמשים בה ואז ממילא היא הייתה מתבטלת. לעיתים השוק מבצע מהלך חזק מהאינטרס של השחקנים, ולפעמים השחקנים עצמם מגלגלים את הפוזיציות בסמוך למועד הפקיעה. אבל, מכיוון שכאשר אנחנו סוחרים אנחנו מסתמכים על הסתברויות, עדיף שהפוזיציות הפתוחות יהיו בכיוון שלנו ולא נגדנו. *