היתרונות במסחר באופציות

למרות התדמית השלילית שנוצרה למסחר באופציות, הן נותנות למשקיע הפרטי גמישות רבה לבניית אסטרטגיות המתאימות לצרכיו

במאמרים האחרונים בהם עסקנו באופציות הגדרנו את מושגי היסוד, הסברנו איך קובעים את המחיר של האופציות (פרמיה) וניתחנו את הפוזיציות הפתוחות. היום אנחנו מוכנים לשאלה: מה יוצא לנו מזה, או במילים אחרות, מה היתרונות הנובעים למשקיע הפרטי מהמסחר באופציות. כפי שנראה, למרות התדמית של הסכנה ישנם הרבה יתרונות. הסכנה היא למי שמשתמש באופציות באופן שאינו מתאים לו. מנגד, האופציות נותנות למשקיע גמישות רבה לבניית אסטרטגיות המתאימות לצרכיו.

להלן רשימת היתרונות:

1. הפחתת סיכון: ניתן להשתמש באופציות כביטוח מפני ירידות שערים (וגם לביטוח פוזיציות שורט מפני עליות שערים). כך למשל, מי שמחזיק תיק הדומה לת"א 25, יכול לבטח את התיק על ידי קניית אופציית PUT. כמה אופציות PUT ובאיזה מחיר מימוש זו כבר שאלה אחרת.

2. ניתן להרוויח גם בשוק יורד. כידוע, שוק או מניה יכולים לעלות/לרדת או לנוע בתנועה צידית. אם נניח שבשליש מהזמן הם עולים, בשליש מהזמן הם יורדים ובשליש מהזמן התנועה היא צידית, אזי נבין מדוע רוב המשקיעים לא מרוויחים כסף (בלשון המעטה). רוב המשקיעים הולכים על פוזיציות לונג (רק קונים), כך שעובדתית בשני שלישים מהזמן הם מפסידים ריבית במינימום וריבית והון במקסימום. בפועל, המצב עוד יותר גרוע, שכן המשקיעים לא תמיד יודעים לזהות התחלה של גל עולה. באמצעות אופציות PUT (וגם על ידי כתיבת CALL ועוד אסטרטגיות) ניתן להרוויח גם בשוק יורד. באמצעות אסטרטגיות אחרות ניתן להרוויח גם בשוק מדשדש. כך, אפשר להשתמש בשוק ליצירת רווח בכל מצב, בתנאי כמובן שיודעים לזהות נכון את מצב השוק.

3. אפשרות לרווח גדול בהשקעה קטנה. באמצעות אופציות ניתן להרוויח ממהלך של השוק גם על ידי השקעה של סכום כסף הנמוך בהשוואה לאפשרות ההשקעה הישירה בשוק. כך למשל, האופציות על ת"א 25 הן ל-100 יחידות מדד ת"א 25. ה"מחיר" של ת"א 25 הוא שקל על כל נקודה. כך, אם המדד עומד על 650, מחיר המדד הוא 650 שקל. 100 כפול 650 זה 65,000 שקל. לא יהיה זה נכון לומר שכל אופציית CALL שקולה להשקעה של 65,000 שקל בתעודת סל של ת"א 25 כאשר המדד עומד על 650. זאת מכיוון שהרגישות של מחיר האופציה לשינוי מחיר הנכס היא בדרך כלל לא 100%. מדד הרגישות נקרא דלתא. דלתא של CALL נעה בין 0 ל-100. הדלתא של אופציות CALL בכסף (מחיר מימוש שווה למחיר הנכס) היא 50. המשמעות היא שהשקעה באופציית CALL בכסף תתנהג כמו תיק של כ-32,500 המושקע בתעודת סל של ת"א 25. העלות של האופציה היא הפרמיה והיא נמוכה משמעותית מ-32,500 שקל.

4. אפשרויות למסחר אגרסיבי. בצד היתרונות למשקיע הפרטי-הסולידי, מאפשרות האופציות גם מסחר אגרסיבי ספקולטיבי למי שחפץ בכך. הפער בין המחיר הגבוה ביותר לנמוך יותר באופציות מסוימות בימי מסחר מסוימים יכול להגיע לעשרות אחוזים, רווח אותו מרבית המשקיעים היו שמחים לקבל בשנה. כמובן שהסיכוי הוא גם הסיכון. אבל, מי שמקדיש זמן רב לחקר השווקים ורואה בהם מקור הכנסה, יכול להשתמש באופציות על מנת לשפר את יחס העלות (זמן ומחקר) תועלת ולהפיק יותר כסף מההצלחות.

5. מגוון אסטרטגיות. באמצעות האופציות ניתן לייצר מגוון אסטרטגיות שמתאימות למצבי שוק שונים. את האסטרטגיות האלו ניתן לנהל ולגלגל על פי ההתפתחויות בשוק. בחלק מהאסטרטגיות המבוססות על כתיבת אופציות, כמו אסטרטגיה של מכירת אוכף (מכירת Call ו-Put בכסף) מקבל הכותב כסף רב לחשבונו שיישאר בחשבון אם האסטרטגיה תצליח. המשמעות היא שניתן להרוויח כסף רב ללא השקעה. מקבלים כסף ואחר כך צריכים לשמור עליו. באחוזים הרווח הוא כמובן אינסופי. אבל, גם הסיכון הוא אינסופי.

6. עלויות נמוכות. המסחר באופציות מפחית עלויות בשל העובדה שכל אופציה נותנת חשיפה גדולה שעלות השגתה באמצעות קניית נכס הבסיס היא רבה יותר.

אלו הם היתרונות. אנחנו מציעים לא למהר עוד וללחוץ על מקש הקנייה/כתיבה. בשבוע הבא נדבר על הסיכונים. *