ועדת הכספים תקפיא מעתה העברות תקציביות של משרד השיכון שידרשו את אישור הוועדה- כך הודיע היום יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, ח"כ סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו). מיסז'ניקוב החליט להקפיא העברות תקציביות למשרד לאחר שהתברר שלדיון המשותף שקיימה היום ועדת הכספים עם ועדת הכלכלה של הכנסת בנושא משבר חפציבה, לא הגיע שר השיכון, זאב בוים, למרות שהוזמן, ואף לא נמצא כל נציג אחר ממשרד השיכון. מיסז'ניקוב החליט כי עד שלא יימצא פתרון ואנשי המשרד יופיעו בוועדה, באופן אוטומטי לא תאושר כל בקשה לשינוי או תקנות של משרד השיכון והן לא יועלו בוועדה. לדברי יו"ר ועדת הכספים, "הבזיון של העדרות שר השיכון הוא גדול ולכן יוקפא אישור להעברות תקציביות מטעם משרד השיכון בוועדה. כמה אפשר לקרוא למשרד השיכון, להתחנן. הם קיבלו מכתב, קיבלו זימון ותזכורת ועדיין לא הגיעו", אמר.
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ גלעד ארדן, (ליכוד) הודיע כי הוא מצטרף למיסז'ניקוב וכי גם בוועדת הכלכלה ל א ידון שום חוק מטעם משרד השיכון עקב היעדרות שר השיכון. "הכנסת היא לא גוף שיש לו כלים והיא לא יכולה לתת פתרונות מהיום למחר", אמר ארדן, "אסור לנו להשלות את רוכשי הדירות, אין לנו יכולת לעזור להם. האחראי הראשון - על פי חוק מכר דירות - הוא שר השיכון, שעד היום לא מצא לנכון להגיע, להתבטא, או לשלוח נציגים, וגם לא להקים צוות מצידו לפתרון הבעיה".
היעדרותו של בוים גררה תגובות נזעמות גם בקרב חברי כנסת נוספים שהשתתפו בדיון. ח"כ אבשלום וילן (מרצ) אמר כי "צריך להביא לכאן את שר השיכון. יש פה עבירות פליליות חמורות". הצטרף לדבריו ח"כ רובי ריבלין (ליכוד). ריבלין קרא לשר השיכון לקחת אחריות. "השר צריך לומר לרוכשים שהוא האבא שלהם. כשמתהפכת מיכלית יש 11 רשויות שמטפלות בנושא, אבל עכשיו לא ברור מי הכתובת בממשלה לנושא. ממשלת ישראל צריכה לומר לאנשים מי האבא שלהם בפרשה הזאת", אמר. ח"כ משה גפני (יהדות התורה) ביקש להטיל סנקציות על משרד השיכון שלא הופיע לדיון בועדה, "לא ייתכן שכך יקרה, אמר הרב גפני". ממשרד השיכון נמסר בתגובה כי "המשרד מייחס חשיבות רבה לפעילות ועדות הכנסת. במשרד ייבדק מדוע לא הופיע נציג על מנת שהמקרה לא יישנה".
בנוסף, קרא מיסז'ניקוב למשרד האוצר לעכב את מתן הרישיונות לייעוץ פנסיוני ולמכירת ביטוחי חיים לבנקים הבינוניים המעורבים בעסקאות עם חברת חפציבה, בהם בנק מזרחי-טפחות והבנק הבינלאומי, עד שיערבו לרוכשי דירות בפרויקטים שהם מלווים שלא קיבלו ערבויות על הכספים ששילמו. הוא אמר כי המדינה חייבת לתת רשת ביטחון גם לרוכשי דירות בשוק הפרטי ואחר כך להתחשבן עם השותפים למפולת. "הבנקים לא יכולים לבוא לכנסת רק כדי לקבל זכויות, כדוגמת ייעוץ פנסיוני וביטוח חיים, אלא הם צריכים גם לתת", הבהיר יו"ר ועדת הכספים.
ארדן אמר בדיון כי יפעל לקידום חקיקה בעקבות הפרשה. "כמו שבחברות סלולאריות, אם יש אנטנה שמשדרת ללא היתר ניתן להעמיד לדין דירקטור של חברת סלולר, אז כך גם במערכת הבנקאית, צריך לחוקק חוק שבבנק שילווה פרויקט ויימצאו בו מקרים של אי מתן ערבות בנקאית, תהיה אחריות פלילית על הדירקטורים של אותו בנק". לדברי ארדן, מצב זה יגרום לכך שהבנק יסגור את כל הפרצות בליווי פרויקטים בענף הבנייה ויוודא שכל רוכש יקבל ערבות בנקאית כפי שיש ביכולתו.
נציגת המפקח על הבנקים, עודדה פרץ, האחראית על פניות הציבור סיפרה בדיון כי עד כה הגיעו למפקח על הבנקים 20 פניות בכתב ו-70 בטלפון. "פנינו לציבור בטלוויזיה ובעיתונים שיפנו אלינו אם יש לרוכשים בעיה עם בנקים", אנחנו עונים תוך ימים ספורים", אמרה. לדבריה, "הבנקים יהיו חייבים לקחת אחריות על רוכשים שלא קיבלו ערבות. אם בצורת ערבות ואם בדרך אחרת". ראש הרשות לנירות ערך, משה טרי, סיפר כי החקירה שמנהלת הרשות נפתחה מיד עם התפוצצות הפרשה. לדבריו, החקירה מתבצעת בכל הרמות, ובין היתר נחקרים חברי הדירקטוריון, רואי החשבון, הנהלת החברה, הסמנכ"לים, הנאמנים, המבקרים הפנימיים וסמנכ"ל הכספים. "כל בעלי התפקידים יידרשו להעיד למה הם לא גילו את הדברים קודם לכן. מדובר בבעלי פונקציות בחברה שהמידע עובר דרכם והם יכלו לפעול איתו בצורה רציונאלית", אמר טרי.
בתוך כך, בפתיחת הדיון, הכחיש מיסז'ניקוב את הפרסומים בכלי התקשורת לפיהם גיבש יחד עם מנכ"ל בנק לאומי גליה מאור, תוכנית להצלת רוכשי הדירות על פיה יאלצו הרוכשים להוסיף 30 אלף דולר כתנאי לקבלת הדירות ומנגד יוותרו הבנקים על חלק מן החוב שלו הם זכאים, שהיקפו הכולל עולה על 800 מיליון דולר. "לא היה שום סיכום מטעמי עם הבנקים", אמר. לדבריו, אכן התקיימה פגישה בינו לבין מאור שבה דנו השניים בנושאים שונים שאחד מהם הוא כניסת הבנקים לייעוץ הפנסיוני, אולם לדבריו, התוכנית מעולם לא עלתה על הפרק. עם זאת איש רמיסז'ניקוב כי פנה למאור בבקשה לעזור לרוכשים שנפגעו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.