איך אפשר ליהנות מגל המיזוגים והרכישות בארה"ב?

קרן הסל MNA משקיעה בחברות שקיבלו הצעות רכש, ומנסה להרוויח מההפרשים בשערי המניות של החברות הנרכשת והרוכשת ■ המשך פעילות ענפה בתחום, ועלייה בפרמיות המשולמות עבור החברות הנרכשות, עשויים להשפיע לטובה על ביצועיה

מוחים בפילדלפיה / צילום: רויטרס
מוחים בפילדלפיה / צילום: רויטרס

בחודשים האחרונים אנו עדים להתעוררות של ממש בפעילות מיזוגים ורכישות בקרב החברות האמריקאיות. המגזר העסקי, לצד אווירת הריביות האפסיות בארה"ב, מקבל ביטחון לגבי עתידה של כלכלת ארה"ב ומוכן כעת להשקיע על מנת להגדיל את היקף הפעילות.

שילוב של שני הגורמים האמורים פותח עבור החברות האמריקאיות מגוון אפשרויות לביצוע מהלכי מיזוגים ורכישות, במטרה לחזק את מצבן התחרותי, תוך ניצול יתרונות לגודל, סינרגיות תפעוליות ותכנוני מס הכנסה. מתחילת השנה מסתכם היקף המיזוגים והרכישות בארה"ב בסכום דמיוני של כ-1.6 טריליון דולר - שיא של שבע שנים מאז פרוץ המשבר.

הדוגמאות הבולטות של עסקאות העתק כוללות את רכישת חברת הכבלים Time Warner Cable על ידי חברת Comcast תמורת 68 מיליארד דולר; רכישת חברת טלוויזיה בלוויין DirecTV על ידי ענקית שירותי תקשורת AT&T תמורת 66 מיליארד דולר; רכישת חברת התרופות הבריטית Shire על ידי חברת AbbVie האמריקאית תמורת 55 מיליארד דולר; רכישת חברת הפארמה Allergan (יצרנית בוטוקס) על ידי Valeant תמורת 54 מיליארד דולר, ועוד עסקאות רבות אחרות בהיקפים של עשרות מיליארדי דולרים.

משקיעים מתוחכמים בעולם, בעיקר מקרב קרנות הגידור, עוסקים באופן פעיל בחיפוש הזדמנויות להרוויח מעסקאות מיזוגים ורכישות במסגרת פעילות המכונה "Merger Arbitrage". שחקני השוק מנסים להרוויח מההפרשים בשערי המניות של החברה הנרכשת ושל החברה הרוכשת, שלא תמיד נסחרות לפי היחס המדויק של המיזוג או הרכישה. חשוב להדגיש, כי אין מדובר כאן בעבירה על החוק האוסר שימוש במידע פנים - הארביטראז' נעשה בהתבסס על מידע שפורסם כהלכה לציבור המשקיעים הרחב.

עדיין מתחת לרדאר

למרות שמדובר באסטרטגיה מתוחכמת, מסתבר כי גם במקרה זה קיים כלי חשיפה לפעילות הארביטראז' של מיזוגים ורכישות עבור משקיע מן המניין. מדובר בקרן הסל IQ Merger Arbitrage ETF (סימול: MNA), שעוקבת אחר מדד רלוונטי המורכב ממניות שקיבלו הצעת רכש.

קרן MNA מנוהלת על ידי חברת הניהול IndexIQ מאז סוף 2009, אך עדיין נמצאת מתחת לרדאר של הציבור הרחב, עם היקף נכסים קטן יחסית של כ-37 מיליון דולר ומחזור יומי ממוצע של כחצי מיליון דולר.

הקרן מורכבת מ-38 החזקות של מניות שקיבלו כאמור הצעת רכש. ההחזקות הגדולות של קרן MNA הן מניית חברת המזון Hillshire Brands (HSH), חברת הטלוויזיה בלוויין DirecTV (DTV), חברת הפארמה Allergan (AGN), חברת הכבלים Time Warner Cable (TWC), חברת המדיה ההולנדית Ziggo (ZIGGO:NA) ועוד.

בחלוקה הגיאוגרפית, כ-85% מהחזקות הקרן מורכבים מחברות אמריקאיות, והשאר מחברות גלובליות. מבחינת החלוקה הענפית, המגזר הבולט בהרכב הקרן הוא הצריכה, האחראי על כמחצית מנכסיה, ואחריו בא מגזר הבריאות (כ-18% מהרכב הקרן).

קרן MNA הציגה מתחילת השנה תשואה חיובית של כ-5% - אמנם נמוכה במעט מתשואת מדד S&P 500 שהניב כ-7%, אך עם תנודתיות נמוכה במיוחד. הבטא של קרן MNA עומד על 0.3, כלומר על כל עלייה או ירידה של 1% במדד הרחב, אמורה הקרן לעלות או לרדת ב-0.3% בלבד, ובכך ביצועיה נראים סבירים בהחלט. המשך פעילות ענפה של מיזוגים ורכישות, ועלייה בפרמיות המשולמות עבור חברות הנרכשות, עשויים להשפיע באופן חיובי על ביצועי קרן MNA.

קרן הסל MNA

שנת השקה: 2009

היקף נכסים: 37 מ' ד'

מחזור יומי ממוצע: חצי מיליון דולר

מספר החזקות: 38

מגזרים בולטים: צריכה (כ-50%) ובריאות (18%)

תשואה מתחילת השנה: 5%

הכותב הוא אנליסט בכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם