אקסלנס: "אנו לקראת שפל חדש בריביות המשכנתא"

רון אייכל: "בנוסף להורדת הריבית בנק ישראל יעשה צעדים נוספים, מהלכים אקטיביים שיעודדו את הייצוא כבר בטווח הקצר"

כסף-חסכון-השקעה-משכנתא-נדלן / צילום: שאטרסטוק
כסף-חסכון-השקעה-משכנתא-נדלן / צילום: שאטרסטוק

"הורדת הריבית תוזיל את המשכנתאות במסלול ריבית הפריים בעשרות שקלים בחודש. הצעד יקל על בעלי המשכנתא ובמיוחד על תושבי הדרום, מגויסי צו 8 ועצמאיים מכל הארץ, שהכנסותיהם נפגעת אנושות מהמצב הביטחוני", כך מעריך שחר אבישי, מנהל מערך ייעוץ המשכנתאות בבית ההשקעות אקסלנס, לאחר הודעת בנק ישראל על הורדת הריבית ל-0.5%. "עוד לפני הודעת הריבית היום, הריבית הממוצעת על המשכנתאות ירדה בחודשים האחרונים, לאור עלויות הגיוס הנמוכות, וכיום עומדת הריבית הממוצעת במשכנתאות צמודות המדד על 2.18%, כאשר השפל ההיסטורי נרשם לפני שנה בדיוק ועמד על 2.07%. הורדת הריבית הנוכחית תדחוף את הריבית כלפי מטה בחודשים הקרובים ויתכן שנראה שהשפל ההיסטורי יישבר פעם נוספת".

עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות, אומר כי "הורדת הריבית ב-0.25% תחסוך לנוטלי המשכנתה כ-27 שקלים בהחזר החודשי. מדובר במשכנתה ממוצעת של 700אלף שקל שנלקחה ל-20 שנה. יחד עם זאת, בעקבות סדרת המגבלות של הבנק על נוטלי המשכנתאות, כל נוטל משכנתה ממוצעת ישלם לבנק תוספת של למעלה מ-140 אלף שקל".

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות: "לאור התייצבות שער הדולר בתחום שערים צר, החלטת בנק ישראל להפחית את הריבית אף כי אינה צפויה לגרור לשינוי דרמטי בפער הריביות, עשויה לתרום לעידוד הביקוש המקומי ולהקלה בעלויות המימון להן נדרש הסקטור העסקי. על רקע הירידה המתמשכת בביקושים הן לצריכה והן להשקעה, להפחתת הריבית השפעה חיובית העשויה לעודד את העלייה בביקושים והפחתת הריבית לא צפויה להיות השפעה על שוק הנדל"ן שכן הרגולציה אותה קבע בנק ישראל בתחום מתן האשראי בנדל"ן עושה את שלה והפחתת הריבית אינה צפויה לגרום לעלייה חדה בביקוש לאשראי על בסיס ריבית משתנה".

יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון: "קיימת התלבטות באשר לפוטנציאל להורדת ריבית נוספת. למרות שפישר לא הוריד את הריבית אל מתחת ל-0.5% לאחר המשבר הכלכלי, בכירים בבנק ישראל טוענים שכנראה אין מניע להוריד את הריבית אל מתחת ל- 0.5%".

נשיא התאחדות המלאכה והתעשיה, יהודה אלחדיף: "הורדה משמעותית של הריבית תהיה עזרה משמעותית ומיידית למצוקת תזרים המזומנים של בעלי עסקים רבים, בעיקר בדרום, אך גם בשאר חלקי הארץ, שנאלצים להתמודד עם קופות ריקות וביטול הזמנות עתידיות. הורדת הריבית בחצי אחוז כבר עתה היתה חוסכת למגזר העסקי כשני מיליארד שקלים שקלים עלויות מימון שנתיות, והיא מתבקשת גם לנוכח האינפלציה הנמוכה, פערי הריביות בין הארץ לחו"ל וההאטה המתמשכת".

עפר קליין מהראל פיננסים: "להערכתנו, הריבית בישראל הגיעה לרמתה הנמוכה ביותר, בדומה לריבית בשיא המשבר הפיננסי ב-2009 למרות שאנו סבורים שמצב המשק כיום טוב בהשוואה לתקופה ההיא. הסיכוי להפחתת ריבית נוספת נמוך מאוד ובמקרה של המשך תיסוף בשקל להערכתנו בנק ישראל יגביר את קצב רכישות המט"ח".

משה שלום, ראש מחלקת המחקר של FXCM ישראל: "בנק ישראל עשה כפי שהיה מצופה על ידי השוק והאנליסטים. הורדת הריבית היתה מתבקשת הן מן האספקט הכלכלי נטו והן בגלל המהלך הביטחוני המתמשך, אשר גם כן טומן בחובו השלכות כלכליות. לירידה שראינו בנתוני הצמיחה נוסיף עכשיו ירידה דרמטית בנתוני צריכה וכך נקבל משק ממותן. ריבית נמוכה יותר יכולה רק לעזור. מה גם שהסכנה שההורדה האחרונה תשפיע לרעה על בועת הנדל"ן, קטנה לאין שיעור עקב הקיפאון בתחום זה".

עוזי לוי, אנליסט בכיר, אינפיניטי מחלקת מחקר: "התגברות הסממנים של האטה מצד הביקוש הפנימי המקומי, אינפלציה נמוכה, והתחזקות השקל, פועלים באותו כיוון ומסמנים לנגידת בנק ישראל לפעול להפחתה נוספת בשער הריבית. כמו כן, המדד המשולב למצב המשק בחודש יוני עלה ב-0.1% בלבד ואיננו מותיר ספקות לגבי ההאטה. מבצע צוק איתן ועלותו למשק עדיין בסימן שאלה ובנק ישראל בוחר להקדים ולא להמתין לנתונים על מצב המשק שיפורסמו במהלך הרבעון הנוכחי באשר להיקף הפגיעה בפעילות הכלכלית. על פי הערכותינו, לא ניתן להוציא מכלל אפשרות הורדת ריבית נוספת במהלך הרבעון השלישי של השנה וזאת בשל מכלול גורמים המצביעים על קצב צמיחה נמוך מהצפוי".

יניב אהרון, סמנכ"ל השקעות בתמיר פישמן: "אנו סבורים כי לאור הנתונים הכלכליים האחרונים החלטה זו הייתה מוצדקת ותסייע בהתמודדות עם משק בהאטה חריפה דרך הורדת עלויות האשראי והחלשת המטבע המקומי".

רון אייכל, חבר בכיר בוועדת ההשקעות של אלומות-הון ליין: "מעניין לראות מה יקרה בימים הבאים בשער החליפין של הדולר והאם הורדת הריבית תבוא לידי ביטוי בשער. עם זאת, אני מצפה שבנוסף להורדת הריבית בנק ישראל יעשה צעדים נוספים, מהלכים אקטיביים שיעודדו את הייצוא כבר בטווח הקצר. בשוק המניות אנו לא צפויים לראות השפעה מהותית מחר בבוקר. בשעה זו השוק מגיב בעליות קלות וסביר שהורדת הריבית, שלא היוותה הפתעה גדולה, כבר גולמה במסחר".

שמואל בן אריה, מנהל המחקר בקבוצת פיוניר: "צוק איתן משמש שעון מעורר לבנק ישראל ומעיר אותו משנת החורף. אם חשבנו שהמצב הביטחוני יחליש את השקל מול הדולר ויאפשר לבנק ישראל לשמור על התחמושת עוד קצת, הרי שהתבדינו. זאת בעיקר כאשר מוסיפים לכך את העובדה שהחוק מחייב את בנק ישראל לשמור על יציבות מחירים".

כלכלני בית ההשקעות הלמן-אלדובי: "בנק ישראל הוכיח פעם נוספת שהשילוב של האטה במשק ושקל חזק הם אלו שיקבעו את כיוון הריבית לתקופה הקרובה. הנתונים הכלכליים האחרונים היו חלשים וכנראה שהבנק חושש מהתדרדרות של המשק הישראלי ופועל מראש למנוע . ברמת הריביות הנוכחיות שהינן נמוכות מאוד במונחים היסטוריים איכותו ויעילותו של כלי הריבית מתחילה להיות מוטלת בספק ולהערכתנו אסור לשלול את הסיכוי שבנק ישראל יפעל באמצעים נוספים מלבד כלי הריבית במידה והנתונים ימשיכו במגמתם השלילית".

רונן דוד מהנוסטרו של בנק מרכנתיל: "השאלה שעלתה טרם המבצע נותרה בעינה, האם כעת ברמה הנוכחית של הריבית ולנוכח חוסר האפקטיביות בהפחתות הריבית על שע"ח, האם נכון יותר לפעול בדרך יצירתית יותר בשוק המט"ח (כפי שבכוונת האוצר לעשות בשוק הנדל"ן) ולהימנע ממהלך הפחתה נוסף שעלול לגרור עליות נוספות במחירי הדירות, שכן הריבית הינה כלי משמעותי בשוק הנדל"ן ליציבות המחירים ומכאן ליציבות המשק כולו".