אלה מנהלי קרנות הנאמנות הטובים ביותר בישראל

בפעם הרביעית ברציפות: אלטשולר שחם מוביל בדירוג "גלובס" מעלות ■ חברת הקרנות של מור עולה למקום הראשון בדירוג הגופים הבינוניים, לאחר שאלומות ספרינט צונחת למקום החמישי

גילעד אלטשולר / צילום: דור מלכה
גילעד אלטשולר / צילום: דור מלכה

נתוני הגיוסים במחצית הראשונה של השנה בתעשיית קרנות הנאמנות, שהסתכמו בכ-26 מיליארד שקל, הצביעו על כך שציבור המשקיעים ממשיך להגדיל את רמת הסיכון. התמונה הזו השתנתה ביולי, בעקבות תחילתו של מבצע "צוק איתן" בעזה, שהביא את המשקיעים לעבור מהקרנות המסורתיות לקרנות הכספיות הסולידיות.

מאחורי השינויים בטעמי המשקיעים עומדים בעיקר יועצי ההשקעות בבנקים. הם אלה שמנתבים את כספי הלקוחות בין 1,200 הקרנות השונות, בהתאם למצב השווקים כמובן, תוך שהם מתקשים להתמיד בבחירתם.

את החלטות ההשקעה שלהם מבססים היועצים על מערכות הדירוג הבנקאיות, בעיקר לפי ביצועי הקרנות בטווח הקצר. לצד אלה קיים דירוג "גלובס" מעלות, המשמש ככלי עזר לבחירת מנהל קרן. מדובר בדירוג המשקלל שורה של פרמטרים איכותיים בנוגע למנהל הקרן, ועל פני תקופות ארוכות. תוצאות הדירוג, שמתפרסם זה שמונה שנים, מוצגות באמצעות כוכבים, וקיימת הפרדה בין הגופים המדורגים, לגדולים ובינוניים, על פי היקף הנכסים המנוהלים על-ידיהם.

אלטשולר שחם מצטיין באג"ח

אז מיהם המנהלים המובילים בענף קרנות הנאמנות? גם בדירוג "גלובס" מעלות הנוכחי, ובפעם הרביעית ברציפות, עומד אלטשולר שחם בראש טבלת הגופים הגדולים. חברת הקרנות של בית ההשקעות, שמנוהל על-ידי גילעד אלטשולר ורן שחם, זכתה לציון ממוצע של 4 כוכבים, לעומת 4.3 בדירוג הקודם. אלטשולר שחם שוב קוטף את המקום הראשון, למרות הגידול בנכסי חברת הקרנות שלו, והעובדה שמספר הקרנות המדורגות שלו - 23 - הוא הנמוך ביותר לעומת יתר הגופים בטבלה.

מהדירוג עולה, כי בבית ההשקעות מצטיינים במיוחד בקטגוריות אג"ח בארץ, לאחר שקרנותיו זכו, שוב, במקום הראשון בארבע מתוך שמונה קטגוריות: אג"ח בארץ מדינה, אג"ח בארץ שקליות, אג"ח חברות והמרה ואג"ח כללי. במקביל, בקטגוריות המנייתיות (בארץ ובחו"ל) דורגו קרנות בית ההשקעות במקום השני. היחלשות מסוימת נרשמה בהשקעות באג"ח חו"ל, שם דורגו קרנות אלטשולר שחם במקום השלישי.

במקום השני בטבלה ממשיכה להתבצר חברת קרנות הנאמנות של פסגות, ששמרה על ציון ממוצע של 3.5 כוכבים, ובכך צמצמה את הפער שמפריד בינה לבין המקום הראשון.

גם הפעם דורג פסגות במקום השלישי ברוב הקטגוריות (ארבע מתוך שמונה) - אג"ח בארץ כללי, אג"ח בארץ מדינה, אג"ח שקליות וכן מניות חו"ל. עם זאת, קרנות בית ההשקעות דורגו במקום הראשון בקטגוריות אג"ח חו"ל ומניות בארץ, וכן במקום השני בקטגוריית אג"ח חברות והמרה.

במקום השלישי ניצבת מגדל שוקי הון, לאחר שבדירוג הקודם דחקה את מיטב דש למקום הרביעי. אולם גם כאן צומצם הפער בין שני השחקנים הללו, לאחר שחברת הקרנות של מגדל שוקי הון, שמנוהלת בידי שגיא שטיין, זכתה לציון ממוצע של 3.3 כוכבים (לעומת 3.5 בדירוג הקודם).

קרנות הנאמנות של מגדל שמרו על המקום הראשון בקטגוריית מניות בחו"ל, וכן דורגו במקום השני בקטגוריות אג"ח כללי ואג"ח שקליות. עם זאת, ביתר הקטגוריות הפגינו קרנות החברה ביצועים חלשים יחסית, בייחוד בקטגוריית אג"ח מדינה.

כאמור, במקום הרביעי דורגה מיטב דש, תוך שהיא שומרת על ציון של 3.1 כוכבים בממוצע. קרנות החברה, בניהולו של רפי ניב, דורגו בכל תשע הקטגוריות, אולם התברגו במקום הראשון רק בשתיים מהן: הקרנות הכספיות (שבהן מיטב דש הוא השחקן הגדול בענף) והקרנות הגמישות, קטגוריה שבה מדורגים רק שני מנהלים.

לצד הדירוג שלה במקום השני בקטגוריית אג"ח מדינה, הפגינה חברת הקרנות ביצועים חלשים במיוחד בקטגוריות חו"ל (אג"ח ומניות) וביצועים בינוניים ביתר הקטגוריות.

בתחתית טבלת מנהלי הקרנות הגדולים נמצאות קרנות הראל פיא ואקסלנס. הראל פיא נותרה במקום החמישי, לאחר שלא הצליחה להתברג ראשונה באף אחת מתשע הקטגוריות בדירוג. קרנות החברה, שמנוהלת על-ידי סמי בבקוב, בלטו לחיוב בקטגוריית אג"ח חו"ל (שבה דורגו במקום השני), אך הפגינו ביצועים חלשים ביתר הקטגוריות, בדגש על קרנות אג"ח בארץ כללי.

את הטבלה חותם כאמור אקסלנס, שחברת הקרנות שלו, שמנוהלת על-ידי צחי קורן, דורגה במקום החמישי ומטה בכל הקטגוריות - להוציא את הקטגוריות כספיות ואג"ח מדינה (שבהן דורגה במקומות השני והרביעי, בהתאמה).

אלומות צונחת, אי.בי.אי מזנקת

בדירוג הגופים הבינוניים חלו לא מעט שינויים, אולם מקורם בעיקר בצניחה שרשמה "אלומות ספרינט" מהמקום הראשון לחמישי. על רקע זה, בראש הדירוג ניצבת חברת הקרנות של מור, שהציגה במקביל שיפור בציון הממוצע - 4.2 כוכבים לעומת 4 בדירוג הקודם.

קרנות מור הצליחו לכבוש את הפסגה עם שמונה קרנות מדורגות בלבד, שזכו במקום הראשון בארבע מתוך חמש קטגוריות: אג"ח שקליות, אג"ח כללי, אג"ח חברות והמרה וגמישות. גם הפעם מה שפגע בדירוג של חברת הקרנות, שמנוהלת על-ידי אלי לוי, היו ביצועיה החלשים בקטגוריית מניות בחו"ל - שבה דורגו במקום האחרון.

בדומה לדירוג "גלובס" מעלות הקודם, אחרי מור ממוקמות קרנות ילין לפידות ואנליסט. בהתאם, חברת הקרנות של ילין לפידות, שמנוהלת על-ידי אורי קרן ואסף אלדר, עלתה למקום השני בדירוג, תוך שהיא ממשיכה לשפר את הציון הממוצע שלה: 3.7 כוכבים לעומת 3 בדירוג הקודם.

קרנות בית ההשקעות דורגו שוב במקום הראשון בשתיים מתוך שש קטגוריות: אג"ח מדינה ומניות בארץ; וכן במקום השני באג"ח שקליות וגמישות. בשתי הקטגוריות הנותרות - אג"ח חברות והמרה ואג"ח כללי - הן דורגו במקום השלישי.

גם אנליסט, שעלתה למקום השלישי בטבלה, רשמה שיפור בציון הכללי, שעלה מ-3.5 ל-3.7 כוכבים בממוצע. עם זאת, בהשוואה לילין לפידות הפגינה חברות קרנות בית ההשקעות, שמנוהלת על-ידי אלון אגושביץ, ביצועים פושרים יחסית.

כך, לצד המקום הראשון בקטגוריית מניות חו"ל, זכתה אנליסט במקום השלישי במניות בארץ, באג"ח מדינה ובאג"ח חברות והמרה. בשאר הקטגוריות דורגו קרנות החברה במקומות הרביעי והחמישי.

זינוק מרשים רשמה חברת הקרנות של אי.בי.אי, שעלתה מהמקום השביעי לרביעי, עם ציון של 3.4 כוכבים בממוצע (לעומת 3 כוכבים).

ברקע לשיפור בדירוג זכו קרנות בית ההשקעות, שמנוהלות על-ידי אורי בן דב, במקום הראשון בשתי קטגוריות - כספיות וגמישות - שתיהן מתאפיינות במספר מועט יחסית של מנהלים. נוסף על כך זכו קרנות בית ההשקעות במקום השני בקטגוריות אג"ח מדינה ומניות בארץ, אך בשלוש הקטגוריות הנותרות רשמו ביצועים חלשים.

בחצי התחתון של טבלת הגופים הבינוניים דורגו אלומות ספרינט, שספגה ירידה חדה בציון הממוצע מ-4.2 כוכבים בדירוג הקודם ל-3.3 כוכבים בממוצע, ואחריה מנורה מבטחים ואפסילון, שגם ספגו פגיעה בציון שלהן, שירד ל-3.1 ול-2.8 כוכבים, בהתאמה.

בתחתית נמצאות איילון, עם 2.3 כוכבים, ותמיר פישמן - שזוהי הופעתה הראשונה בדירוג - עם ציון של 2 כוכבים בלבד.

מתודולוגיה - כך דירגנו

S&P מעלות עוקבת אחר כל קרנות הנאמנות המנוהלות בארץ, ומדרגת אותן על בסיס מידע פומבי. הדירוג ניתן בהתבסס על ביצועי הקרנות על פני תקופות זמן שונות של ביצועים, בהתאם למדיניות הקרן, תוך בחינות של 24, 36, 48 ו-60 חודשים. כמו כן התבסס הדירוג על כמה נתונים איכותיים ניתנים לכימות, בהסתמך על מידע ציבורי, הנוגעים למנהל ההשקעות - כגון ותק וניסיון של המנהל - לביצועיו בעבר, ולעומס הניהולי שלו בהתייחס לשווי הנכסים המנוהלים ולמספרם. עוד נלקחים בחשבון פרמטרים הנוגעים לגוף המנהל, כמו מדיניות הגוף לגבי ריבוי קרנות ושינויי מדיניות. תוצאות הדירוג מוצגות באמצעות כוכבים.

הדירוג ניתן לקרנות שלהן לפחות 24 חודשים במדיניות השקעה, ולקרנות המשתייכות לקבוצה שבה עוד ארבע קרנות המקיימות את התנאים שלעיל. נציין כי S&P מעלות אינה מבקרת את המידע שנתקבל, ואינה מאמתת את נכונותו או שלמותו. הדירוגים עשויים להשתנות כתוצאה משינויים במידע המפורסם על-ידי המנהל, או מסיבות אחרות. אין לראות בדירוג הבעת דעה על כדאיות קנייה, מכירה או החזקה בקרן כלשהי.

לשם הצגת דירוג "גלובס"-מעלות, חושב עבור כל חברה דירוג המבוסס על ציוני הדירוגים של הקרנות בכל קבוצת השתייכות. קבוצות ההשתייכות הספציפיות אוגדו לתשע קטגוריות השקעה, על פי התמחות הקרנות. כמו כן, נעשתה הפרדה לפי גודל החברות המנהלות. הציון חושב כממוצע משוקלל, כך שגודל הקרנות משפיע - ככל שקרן גדולה יותר ציונה משפיע יותר.

מופיעות בדירוג חברות שלהן קרנות מדורגות בשווי של 1 מיליארד שקל ומעלה. חברה תוצג כגדולה כשסך הנכסים בקרנותיה המדורגות יהיה 10 מיליארד שקל ומעלה; חברה תוצג כבינונית עם סך נכסים בקרנותיה המדורגות שבין 1 ל-10 מיליארד שקל. שווי קרן נאמנות מחושב כשווי הממוצע של הקרן ב-24 החודשים שקדמו למועד הדירוג הקובע. בכל קבוצה מוקמו החברות על פי סדר הציונים שחושבו.

הציונים מוצגים באמצעות כוכבים לפי ההתפלגות הבאה: 5 כוכבים - החברות שמוקמו ב-10% העליונים של הקבוצה. 4 כוכבים - החברות שמוקמו ב-20% העליונים הבאים של הקבוצה. 3 כוכבים - החברות שמוקמו ב-40% הבאים של הקבוצה. 2 כוכבים - החברות שמוקמו ב-20% הבאים של הקבוצה. 1 כוכב - החברות שמוקמו ב-10% התחתונים של הקבוצה.

הפרסום נעשה עבור קטגוריות שיש בהן לפחות שלושה גופים מנהלים, ומבוסס רק על דירוגי הקרנות המצויות בניהולו הישיר של הגוף המנהל (לא כולל ניהול חיצוני של מנהל מתארח).

משה אשכנזי, אנליסט בכיר, ראש תחום דירוג נכסים מנוהלים, S&P מעלות

דירוג גלובס מעלות
 דירוג גלובס מעלות