תשובה לאיום הפצמ"רים: מערכת שמספקת התרעה על ירי

תוך כדי לחימה בעזה, צה"ל הכניס לשימוש מבצעי את המערכת החדשה, שמתריעה מפני ירי פצמ"רים ומאתרת את מקור השיגור

בעיצומה של הלחימה בעזה, ובניסיון להתמודד עם איום פצצות המרגמה - שמאיימות על הכוחות הגדולים בשטחי הכינוס הסמוכים לרצועה ועל הלוחמים שפועלים בתוכה - צה"ל הקדים את הכנסת מערכת המכ"ם "מגן רוח" לשימוש מבצעי. מדובר במערכת שמבוססת על מכ"ם טקטי ומשמשת להגנה על כוחות קרקע שחשופים לאיום של רקטות קצרות טווח, פצמ"רים ופגזים. מגן רוח פותחה באלתא מערכות, חברה בת של התעשייה האווירית, שמייצרת גם את המכ"ם של מערכת כיפת ברזל. היא נחשפה לראשונה לפני כחודש בתערוכת הנשק הבינלאומית יורוסאטורי בפריז. מדובר במערכת ניידת, ניתנת לפריסה במהירות, מזהה מיידית שיגור של רקטות קצרות טווח או פצמ"רים לעבר תא השטח שהוגדר לה, ומספקת לכוחות התרעה על השיגור.

צה"ל גילה עניין רב במערכת, היה מעורב בהליך הפיתוח שלה והתכוון להצטייד בה בעתיד. אלא שמבצע צוק איתן בעזה, והירי הנרחב של פצצות מרגמה על הכוחות באזור, האיץ את הכנסתה לשימוש מבצעי: בימים האחרונים אלתא מסרה מספר מערכות כאלה לשימוש הכוחות שפועלים בגזרה. לא ברור אם אחת המערכות הייתה פרוסה אתמול (ב') אחר הצהריים ליד הקיבוץ בארי, שבו גרמה פצצת מרגמה למותם של 4 חיילי צה"ל, סמ"ר אליאב כחלון; רב"ט נירן כהן; רב"ט מידן ביטון ורס"ל עדי בריגה, ופצעה שישה נוספים.

בשונה מהרקטות שנורות לעבר העורף, במקרה של פצמ"רים לרוב כמעט שאין התרעה. פעמים רבות ההתרעה על הירי מגיעה לאחר שהפצצות כבר פוגעות בקרקע. זמן המעוף הקצר שלהן מקשה על צה"ל להעמיד לאיום התרעה שמאפשרת לכוחות או לתושבי היישובים שנמצאים בסמוך לגדר הרצועה לתפוס מחסה.

בדיקה שנערכה בעבר במערכת הביטחון ניתחה את איומי הנשק התלול-מסלולי (תמ"ס), כמו פצמ"רים ורקטות, והעלתה כי במלחמת יום הכיפורים ובמלחמת לבנון השנייה, בין 30% ל-40% מהנפגעים נפגעו מירי כזה.

עם חשיפתה לפני כחודש, אמרו בתע"א כי מערכת מגן רוח מאכנת במהירות ובאופן מדויק את המיקום שממנו נעשה ירי לעבר האזור שעליו היא מגנה. המערכת מספקת לכוחות את ההתרעה על האזור המשוער שבו הפצצות עתידות ליפול, באופן שמאפשר להם לתפוס מחסה. בנוסף, היא מספקת להם את המיקום המדויק של מקור הירי, כך שיתאפשר להם להשיב לעברו אש ולנטרל אותו. בתע"א אמרו כי ניתן להתקין את המערכת על מגוון רחב של פלטפורמות, כמו טרקטורונים, נגמ"שים וכלים נוספים שמשמשים את הכוחות בשטח. בין השאר, אפשר להציב אותה גם בקרבה למוצבים או למתקנים רגישים. בחברה המפתחת, אלתא מערכות, סיפרו כי מגן רוח מבוססת על תוכנה ואלגוריתמיקה מורכבות שכבר הוכחו מבצעית.

אף שפצמ"ר הוא נשק סטטיסטי ופרימיטיבי מאוד, עד כה לא נמצאה לו תשובה ממשית. בשל הטווח הקצר וזמן המעוף הקצר שלו, מערכת כיפת ברזל לא מסוגלת להתמודד אתו. התרעה מספקת על ירי כזה יכולה להציל חיים רבים, ולו גם בפעולות התגוננות בסיסיות, כמו שכיבה על הקרקע שמפחיתה משמעותית את החשיפה לרסס הרב.

באחרונה חברת רפאל חשפה פיתוח מסקרן שהיא מובילה בנוגע לאיום הפצמ"רים, ואם הוא יבשיל, בתוך מספר שנים צה"ל יוכל ליירט את הפצמ"רים באמצעות קרן מיוחדת שמבוססת על לייזר מוצק. מדובר במערכת שמכונה בשלב זה "קרן ברזל".

הנשק החדש: מעיל רוח והרמס 900

מגן רוח היא לא המערכת היחידה שמתנסה לראשונה בתנאי קרב, במסגרת צוק איתן: מאז שהחל התמרון הקרקעי לפני כשבוע וחצי, גם המערכת להגנה על טנקים ונגמ"שים המכונה "מעיל רוח" של חברת רפאל פועלת לראשונה בתנאי קרב בעצימות גבוהה. המערכת, שמגנה על משוריינים מפגיעת טילי נ"ט, אמנם הוכרזה מבצעית כבר ב-2011, אך במסגרת המבצע בעזה כבר מנעה יותר מעשר פגיעות בשריון ישראלי. עם זאת, חלק ניכר מהטנקים והנגמ"שים של צה"ל עדיין לא מוגנים במעיל רוח בשל אילוצי תקציב. דוגמה לכך היא הנגמ"ש המיושן M-113, המכונה בצה"ל ברדלס, שנפגע בתחילת התמרון הקרקעי בשכונת ס'געייה מטיל נ"ט ו-7 לוחמי גולני נהרגו בו.

הפעילות האווירית בעזה כוללת גם שימוש נרחב שעושה צה"ל במטוסים ללא טייס. מערך הכלים הבלתי מאוישים של חיל האוויר, שלוקח חלק ניכר במערכה הנוכחית, תוגבר בשבועות האחרונים גם במל"ט הדגל של אלביט מערכות, הרמס 900. מדובר במל"ט המתקדם ביותר של החברה הביטחונית. המל"ט החדש מסוגל לשהות באוויר זמן רב, לקחת חלק פעיל בלחימה תוך סיוע צמוד לכוחות קרקע ולספק להם מודיעין בזמן אמת. לצד המל"ט החדש של אלביט, מפעיל חיל האוויר את המל"טים מסוג הרמס 450 של החברה ואת המל"טים "שובל" ו"איתן" של התעשייה האווירית.