משרד רה"מ הורה להכין תוכנית להפחתת הרגולציה

התוכנית המוצעת מחייבת כל משרד ממשלתי להכין תוכנית חומש לטובת הקטנת הרגולציה בשיעור של 25% ■ המסמך קורא גם להסמיך את מנכ"ל משרד הכלכלה לפעול להתאמת התקנים הרשמיים הקיימים בישראל לתקינה בינלאומית

בנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן "הארץ"
בנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן "הארץ"

תוכנית חדשה של משרד ראש הממשלה עשויה להביא למהפכה ברגולציה בישראל. לידי "גלובס" הגיע מסמך טיוטה של הצעת מחליטים שנושאת את הכותרת המחייבת "הפחתת הנטל הרגולטורי", שנשלח לפני מספר שבועות למשרדי הממשלה הכלכליים.

מדובר במסמך שלא קיבל פומבי ואולם במידה והוא ייושם יש בו בכדי לשנות בצורה קיצונית את האופן שבו מטפלים המשרדים הכלכליים בחברות ובשווקים שעליהם הם מפקחים.

בין היתר, התוכנית המוצעת מחייבת כל משרד ממשלתי להכין תוכנית חומש לטובת הקטנת הרגולציה בשיעור של 25%, שתכלול, הנהגה של רגולציה עצמית ומעבר ליישום תקנים בינלאומיים. המסמך צפוי לעלות לדיון באחת מישיבות הממשלה הקרובת, וככל הידוע, הוא הועבר למשרדים הכלכליים לעיון מוקדם ועורר הרבה מאד ביקורת.

המסמך שמשתרע על פני ארבעה עמודים קובע, כי עד סוף השנה יכין כל משרד תוכנית חומש להפחתת הנטל הרגולטורי.

בכל שנה יכין המשרד תוכנית שנתית ויפרסם אותה על מנת שניתן יהיה לעקוב אחר הביצוע שלה לאורך השנה. התוכנית השנתית תכלול הפחתה של 25% מעלות הביורוקרטיה, הפחתה בעלות העמידה בדרישות הרגולציה והתאמת הדרישות הטכניות. תוכניות החומש והתוכניות השנתיות יוכנו תוך כדי היוועצות עם המגזר העסקי ובהיוועצות עם משרד ראש הממשלה.

המסמך קורא גם להסמיך את מנכ"ל משרד הכלכלה לפעול להתאמת התקנים הרשמיים הקיימים בישראל לתקינה בינלאומית. כך למשל, אם תקן בינלאומי מסוים לטלפונים סלולריים תקף במדינות האיחוד האירופאי או בארה"ב, יאושר הטלפון גם בישראל.

אחד השינויים המהותיים המוצעים הוא דרישה חדשה, הקובעת להטיל על כל רגולטור, בבואו לקבוע רגולציה חדשה, לשקול בנוסף לשיקולים המדריכים אותו על פי החקיקה המסמיכה, גם בחירה בחלופה המפחיתה את הנטל הרגולטורי.

לפי הטיוטה, המשרד הממשלתי יגדיר בצורה ברורה את היעד לקביעת הרגולציה ומדוע היא נדרשת, כולל את החלת התועלות הצפויות מהחלתה.

כמו כן, הרגולטור יפעל לרגולציה עצמית ככל שניתן וכן יפעל להפחית מהחברות את הדרישות להיתר מראש בכפוף לפיקוח אפקטיבי ואכיפה. הטיוטה ממליצה גם לחשב את הנטל הרגולטורי במונחים כלכליים.

עוד מוצע במסמך להקים מנגנון גישור לפתרון מחלוקות במשרד ראש הממשלה שייתן תשובות בתוך 30 יום.