האם החששות בוול סטריט מחודש ספטמבר מוצדקים?

עם כניסתנו לחודש הנוכחי עולים החששות המסורתיים המתבססים על ההיסטוריה שלו, אולם בחינה מעמיקה יותר מגלה שמפולת בשוק אינה סבירה יותר בספטמבר מבכל חודש אחר

 וול סטריט אירופה  / צילום: בלומברג
וול סטריט אירופה / צילום: בלומברג

אם שוק המניות עומד בפני מימוש כללי, ספטמבר הוא החודש הכי מתאים לכך, לכאורה. במאה האחרונה, חודש ספטמבר היה בהחלט הגרוע ביותר בלוח השנה למדד דאו ג'ונס, עם ירידה ממוצעת של 0.8%, לעומת עלייה ממוצעת של 0.8% בדאו בכל 11 החודשים האחרים.

העבר הזה גרם לכמה סוחרים לטווח קצר למכור את מניותיהם כאשר ספטמבר התקרב, או לדחות השקעה של מזומנים שהם צברו. השנה החששות גדולים במיוחד, מפני שחלפו כבר שלוש שנים מאז התיקון האחרון בשוק המניות, כזה שמוגדר כירידה של 10% במדד דאו. הממוצע ההיסטורי של תיקון כזה הוא אחת ל-12 חודשים בערך.

אבל מבט קרוב יותר מראה שמפולת בשוק לא סבירה יותר בספטמבר מכפי שהיא הייתה סבירה עד כה השנה - או תהיה סבירה בחודשים הבאים.

סיבה אחת לא לשנות את תיק ההשקעות שלכם רק מפני שיום העבודה האמריקאי מתקרב, היא שהמוניטין של ספטמבר נובע במיוחד משנים שבהן השוק היה ממילא בירידה - מה שלא קרה השנה. במאה האחרונה, כאשר מדד דאו היה בירידה מתחילת השנה עד סוף אוגוסט, הוא הניב ירידה של 2.7% בממוצע בחודשי ספטמבר, וירד בספטמבר בשני שלישים מהפעמים הללו.

שיפור ב-60 השנים האחרונות

בניגוד לכך, כאשר מדד דאו עלה מתחילת שנה עד אוגוסט, הוא עלה ב-0.3% בממוצע בספטמבר, ועלה או ירד במספר שווה של שנים. השנה עלה דאו ב-3% עד יום חמישי שעבר. בשנה שעברה, עלה הדאו עד אוגוסט ועלה ב-2.2% בספטמבר.

אינדיקציה נוספת לכך שספטמבר אינו חודש מבשר רע בשוק המניות היא רשימת השווקים הדוביים של חברת המחקר נד דייביס מפלורידה. כמה שווקים דוביים בתחילת המאה ה-20 אמנם התחילו בספטמבר - בייחוד השוק שהקדים את המפולת הגדולה של 1929 - אבל בעשורים האחרונים, בספטמבר התחילו שווקים דוביים במספר שהיה מתחת לממוצע. ב-60 השנים האחרונות, למשל, התחילו פי שניים שווקים דוביים באפריל מאשר בספטמבר.

ראיות נוספות קיימות בביצועים של יועצי השקעות, שאחריהם עוקבת חברת הלברט פייננשל דייג'סט. יועצים שנוטים לרשום את הביצוע הטוב ביותר בספטמבר הם אותם יועצים שרושמים ביצועים טובים גם ביתר חודשי השנה.

היועץ עם הרקורד הטוב ביותר בחמש השנים האחרונות, מבין 200 היועצים שאחריהם עוקבת הלברט, הוא טיל לינדה, עורך עלון המשקיעים Linde Equity Report, שרשם עלייה שנתית ממוצעת של 29% בשנה בחמש השנים הללו, מול עלייה של 17% במדד S&P, בהנחת דיבידנדים שהושקעו מחדש. לינדה היה גם היועץ השני בטיבו בחמשת חודשי ספטמבר שעברו.

מבחינת רוב המשקיעים, המסקנה היא שהם צריכים להמשיך להיצמד להקצאת המניות שהם בחרו בינואר או במאי או בכל חודש אחר. אם היו לכם 60% מההשקעות במניות בכניסה לאוגוסט, הסיכויים הם שזו הקצאה שמתאימה גם לספטמבר.

לרוב המשקיעים הכי כדאי להשקיע בקרנות מדדיות רחבות של עלות נמוכה, כמו תעודת הסל Schwab U.S. Broad (SCHB) Market או תעודת Vanguard Total Stock Market (VTI). הן גובות דמי ניהול שנתיים של 0.04% ו-0.05% בהתאמה, כלומר 4 או 5 דולרים לכל 10,000 דולר שמושקעים.

מי שרוצה לעקוף את הביצועים של השוק הכללי יכול לפנות למניות או קרנות שהן פופולריות במיוחד בקרב 40 יועצי ההשקעות שהיכו את ביצועי השוק ב-15 השנים האחרונות. זו תקופה ממושכת דיה כדי לבטל את התפקיד שממלא המזל העיוור בתשואה שמשיג יועץ.

שתי מניות מומלצות על-ידי שמונה מן היועצים הללו: ענקית הטכנולוגיה הצרכנית אפל (AAPL) וחברת התרופות פייזר (PFE). מניות פופולריות כמעט באותה מידה, שמומלצות על-ידי שבעה יועצים, הן עוד חברת תרופות, ג'ונסון אנד ג'ונסון (JNJ), חברת החשמל סאות'רן (SO) וחברת הרכבות יוניון פסיפיק (UNP).

שתי קרנות אג"ח שמנוהלות בצורה פעילה (לא תעודות סל) מומלצות במידה שווה על-ידי חמישה מיועצי ההשקעות שעקפו את השוק: Fidelity Floating Rate High Income Fund, שמשקיעה בהלוואות בנקאיות בריבית משתנה שמציעות בדרך כלל תשואות גבוהות יותר, ו- Vanguard Short-Term Investment-Grade, שמשקיעה באג"ח באיכות גבוהה ותשואה נמוכה יחסית. דמי הניהול שלהן הם 0.7% ו-0.2% בשנה בהתאמה.

*** כל הזכויות שמורות ל-MarketWatch.com 2014

SP 500
 SP 500