שטרות השקלים האבודים של סטנלי פישר

עשרות אלפי שטרות הדומים לשטר החדש של 50 שקלים נמצאים במרתפי בנק ישראל בחתימתו של הנגיד הקודם

בבנק ישראל שמורים עשרות אלפי "שטרות" הדומים לשטרות החדשים של 50 שקל, שהופצו אתמול על ידי בנק ישראל, אך נושאים את חתימתו של הנגיד הקודם סטנלי פישר. מדובר בשטרות שהודפסו במהלך הליך ההפקה של שטר ה-50 שקל החדש, אך הם אינם מיועדים לשימוש במחזור העסקים במשק ולדברי בנק ישראל אין להם תוקף חוקי.

בהפקת השטר החדש של 50 השקלים הושקעו לפי הערכות כ-3 מיליון שקלים. במסגרת זו הודפסו 50 מיליון שטרות בחתימתה של הנגידה ד"ר קרנית פלוג, שהחלו להיכנס למחזור העסקים אתמול.

תהליך הפקת השטר החדש של 50 השקלים החל כבר ב-2011 ותהליך עיצובו הושלם במארס 2013, בעת כהונתו של פרופ' סטנלי פישר. לאחר שמראה השטר נקבע סופית החל בנק ישראל להדפיס סדרות לצרכי ניסוי - תחילה בחתימתו של פישר, ולאחר שזה סיים את תפקידו ב-30 ליוני 2013 - בחתימתה של פלוג.

מבנק ישראל נמסר כי "לא הודפסו שטרות למחזור עם חתימתו של פישר. הוכנו עיצובים ודוגמאות ששימשו לצורכי ניסוי, בדיקה וכיול, אשר שמורים בבנק ישראל".

בשוק האספנים לעומת זאת יש לשטרות האלה ביקוש רב. ערכו של שטר בחתימתו של פישר טרם נקבע. ואולם מדובר בתופעה שכבר אירעה בעבר: שטר ה-200 שקלים המוכר כיום הופץ למחזור בשנת 2001 בחתימתו של דוד קליין. בשנתיים שקדמו להפצת השטר הופקו שטרות לדוגמה שנחתמו על-ידי הנגיד שקדם לו, יעקב פרנקל - שוויים הרשמי של שטרות אלה מוערך ב-250 דולר לשטר, לפי קטלוג אספני השטרות.