הפרק הרביעי של "יומני גרמן": על הרופאים העשירים בישראל

"יומני גרמן", פרק רביעי: חברי הוועדה דנים במודל ה"פול טיימר" שיאפשר שכר גבוה במיוחד לרופאים בכירים שיתחייבו לעבודה ציבורית בלבד

יעל גרמן / צילום: תמר מצפי
יעל גרמן / צילום: תמר מצפי

תאריך: 2/5/2014

הנושא: שכר הרופאים והגבלת העסקתם במערכת הפרטית

משתתפים: כל חברי הוועדה

■ ■ ■

דובר: "חברים, אם אנחנו הולכים על תלוש אחד לפול טיימרים ולא שני תלושים כפי שקורה היום (בבתי חולים ממשלתיים), האם אנחנו מוכנים שהרופאים האלה יופיעו בכל שנה כשיאני שכר בעיתונות וישחו בבוץ? אני לא יודע אם הרופא וגם לא אם זה שקורא את העיתון מוכנים לזה. מדובר על 100-120 אלף שקל בחודש"

יעל גרמן: "יש פה בעיה של קבלה בציבור".

דובר/ת: "יכול להיות שכן כדאי לפצל את זה לתלוש מהתאגיד ותלוש אחר מבית החולים..."

דובר: "הסוגיה הזאת היא תפוח אדמה לוהט. נכון שהעיתונים יכתבו, אבל הם גם כותבים שפוטנציאל ההשתכרות של ד"ר x או y הוא 6-7 מיליון שקל... יש הרבה 'סופר-סטארס' שמוכנים להסתפק ב-100 אלף שקל ואני חושב שאפשר לשווק את זה בציבור הרחב כי הוא יודע שהרופא הזה יכול להרוויח גם 6 מיליון. ד"ר יורם קלוגר (מנהל המערך הכירורגי ברמב"ם) הוא בשבילי סופר-סטאר שאומר שאם ניתן 100 אלף שקל אצלו ל-5-6 פול טיימרים נקבל מחלקה כירורגית לתפארת מדינת ישראל, למרות שכולם שם עושים היום פרטי. יש הרבה סופר-סטארס שמוכנים להסתפק ב-100 אלף שקל ואלה עוד מנתחים, זה הנתח היקר. רופא פנימאי יכול להסתפק ב-80 אלף שקל ונקבל מנהלי מחלקות וסגנים שיישארו במחלקות אחר הצהריים. אני חושב שאפשר לשווק את הדבר הזה בשקט בציבור הרחב".

דוברת: "זה פי שניים מהשכר של ראש ממשלה..."

יעל גרמן: "זה פי שלושה משכר של שרה..."

דוברת: "וזה שהוא מכסה את זה היום בשעה אחת באסותא זה בסדר? פה יהיו לו 20 תורניות וכוננויות בחודש".

דוברת: "מי זה סופר סטאר? אני לא מבינה את זה בתור אזרחית. יש רופאים יותר טובים ופחות טובים. זה מאוד מרגיז את הציבור שהם מרוויחים הרבה יותר".

גרמן: "התקשורת והציבור עושים את זה".

דוברת: "זה אנשים שמצילים ילדים".

דוברת: "אז יפרסמו שההוא מת אצלו לפני שבועיים".

ניר קידר, משרד הבריאות: "הצגנו כמה חלופות לוועדה. החלופה הנוקשה ביותר מדברת על כך שכלל המומחים בבתי החולים הציבוריים, ולא רק הפול-טיימרים, לא יורשו לעבוד ברפואה פרטית אלא רק במרפאות הקהילה של קופות החולים, וגם התגמול הזה יינתן להם דרך בית החולים. אתה עובד בציבורית, נקודה. זה נוגד את ההסכמים הקיבוציים היום, כך שזו חלופה מאוד נוקשה.

"החלופה השנייה רכה יותר והיא מדברת על כך שרק פול טיימרים לא יכולים לעבוד בפרטי וגם לא לתת ייעוצים פרטיים. לא יכול להיות שמנהל מחלקה למשל יעניק ייעוץ פרטי בתשלום ואני כחולה אגיע אליו לבית החולים אחרי ששילמתי לו במרפאה וככה אקבל יחס אחר. לפי החלופה הזו, רופאים אחרים שהם לא פול טיימרים יורשו לעבוד בפרטי אבל תחת תקרת השתכרות כלשהי, כי לא יכול להיות שפול-טיימר שעובד רק בציבורי ירוויח פחות".

גרמן: אפשר אולי לאפשר לפול-טיימרים פרקטיקה פרטית מסוימת אבל לא באסותא למשל. לא בגורם מתחרה".

דוברת: "למנוע ניגוד עניינים".

יעל גרמן: "נכון, זה מה שאנחנו רוצים וחשוב לומר את זה על השולחן."

דוברת: "אנחנו צריכים להגביל את הזמן של הרופא בפרקטיקה הפרטית ולא את השכר. את השתוללות השכר אנחנו נגביל בפרמיות, יחד זה יבוא אינטגרטיבית".

נציג האוצר: "לדעתי אם המודל יעסוק רק בצד של המערכת הציבורית, אנחנו נפסיד למערכת הפרטית שיודעת לשלם בלי גבולות. המודל חייב להיות מלקחיים, כך שיהיה ריסון גם על המערכת הפרטית".

דוברת: "לגבי הגבלת ההשתכרות מפרקטיקה פרטית גם בנוגע למי שאינו פול-טיימר, זה קורה גם בעולם. יש הגבלות כאלה על הכנסה או שעות העבודה בצרפת ובאנגליה, ובאוסטרליה ישנה הגבלה על מספר הפעולות".

דוברת: "זה עובד במקומות כאלה ואפשר לעשות את זה. אם מגבילים את ההכנסה, זה יותר המטרה שאנחנו רוצים, כדי שתוגבל התחרות בין השכר של פול טיימרים לאלה שאינם. זה גם יקטין את הפעילות הפרטית וזה יכול להעלות את המחירים במערכת הפרטית, כך שזה ישרת אותה מטרה. איך מפקחים על זה? בתי החולים הפרטיים יכולים לדווח לבית החולים הציבורי שממנו מגיע הרופא כמה פעולות הוא עשה אצלם".

יעל גרמן: "למה בכלל לתת לו לעבוד בבית חולים פרטי?"

דוברת: "אם אנחנו לא הולכים על הפרדה מלאה בין פרטי לציבורי ונותנים לרופאים לעבוד בבתי חולים פרטיים, אפשר לתת להם לדווח, זה מאוד קל, בית חולים פרטי הוא גוף ריכוזי. אסותא אמרו שהם יודעים גם להעביר את הכסף דרכם".

דוברת: "זו מציצנות יתר".

דובר: "לה קפץ הפיוז עוד כשדיברנו על זה שרופא לא יוכל לקבל תשלום ישיר מהחולה על ניתוח פרטי, אז עכשיו אתה רוצה שהציבורי יגבה את הכסף - זה בכלל..."

דוברת: "יישרפו כמה פיוזים לכמה אנשים בכל מיני מקומות..."

יעל גרמן: "נכון..."

עו"ד עדי ניב-יגודה: "אני חושב שצריך לאפשר גם לפול-טיימרים לתת ייעוץ פרטי במרפאות פרטיות, כי לפי הקריטריונים של הקופות בדרך כלל מי שנותן את הייעוצים האלה הם מנהלי מחלקות, ואני חושש שאם נאסור עליהם את זה, נהרוג את השוק הזה של הייעוץ וחוות דעת שנייה שיש לו היום אפקט חיובי על המערכת. צריך לתמרץ את הרופאים להיות פול-טיימרים, לא להרחיק אותם מזה".

דובר: "אני מתנגד להצעה של עדי. אני חושב שמי שפול טיימר צריך לעבוד רק בציבורי ויוכל לתת חוות דעת שנייה במרפאות הציבוריות של בית החולים. זה יהיה היתרון של המערכת הציבורית מול הפרטית. ככה המערכת תוכל לומר רק אצלנו תוכלו לקבל את זה, ולא בביטוחים הפרטיים".

יעל גרמן: "להערכתי על כל מי שעובד במערכת הציבורית צריכה להיות עליו מגבלה בווריאציה כלשהי מבחינת הפרקטיקה הפרטית. אני מבקשת שתשבו על זה בוועדה מצומצמת, ואני מדברת על 10 ימים בלבד, כי אין לנו זמן".

מה המליצה ועדת גרמן בעניין 26.11.14
 מה המליצה ועדת גרמן בעניין 26.11.14