הבנקים בישראל נערכים לקיצוץ עוד 2,000 משרות

זאת בעקבות הנחיית בנק ישראל להכין תוכנית התייעלות מפורטת ■ בניגוד למגמה: מזרחי-טפחות מעדיף להתרחב, לפתוח עוד סניפים ולגייס עוד כוח-אדם

חדוה בר / צילום: בנק ישראל
חדוה בר / צילום: בנק ישראל

הבנקים עמלים בימים אלה על גיבוש תוכניות התייעלות חדשות, שלפי הערכות יביאו לפרישה של לפחות 2,000 עובדים בשנים הקרובות. בתחילת 2016 הורתה המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, כי הבנקים יציגו לה עד סוף השנה תוכניות התייעלות לחמש השנים הקרובות עם יעדים ברורים ברמה השנתית, וכן חישוב של העלויות הצפויות.

בתמורה, מעניקה בר לבנקים סוכריה שתדרבן אותם להוציא לפועל התייעלות אגרסיבית: ההוצאה בגין ההתייעלות, שעיקרה הוצאה בגין פרישה מוקדמת, תיפרס לאורך חמש שנים בהון הבנק. בזכות זה, ההפרשה לא תפגע בעמידת הבנקים ביעדי הלימות ההון - פרמטר המשפיע על יכולת הבנק לצמוח באשראי ולחלק דיבידנד. הבנקים השונים מקיימים שיחות מול בנק ישראל בסוגיה, שכן ההשלכות החשבונאיות מורכבות למדי, ויהוו פרמטר מרכזי בהחלטה של כל בנק עד כמה תוכנית ההתייעלות שיוציא לפועל תהיה אגרסיבית.

בשנים האחרונות הבנקים מבצעים תוכניות התייעלות שונות, במגבלת הסכמי העבודה הנוקשים שיש להם עם ועדי העובדים. הבנקים סגרו פעילויות בחו"ל, הציעו תוכניות לפרישה מרצון, וכן פיטרו עובדים זמניים ועובדי מיקור חוץ, ובד-בבד האטו דרמטית את קצב גיוס העובדים החדשים. התוצאה היא שקוצצו יותר מ-3,000 משרות בשנתיים האחרונות (לא כולל העלייה במספר העובדים במזרחי-טפחות), ובסה"כ מצבת העובדים בחמשת הבנקים הגדולים עמדה בסוף שנת 2015 על 44.2 אלף עובדים, ירידה של כ-2,883 לעומת סוף שנת 2013.

אתמול (ג') פרסמה סוכנות "בלומברג" כי בבנק לאומי , בניהולה של רקפת רוסק עמינח, מגבשים בימים אלה תוכנית התייעלות שאמורה לכלול קיצוץ של 1,000 משרות, חלק גדול ממנה באמצעות תוכנית פרישה מרצון. בנוסף מדי שנה בארבע השנים הקרובות יעזבו כ-100 עובדים, כשבמקרה הזה מדובר בעיקר בפרישה טבעית של עובדים שהגיעו לגיל הפנסיה. בסה"כ אמורה מצבת העובדים של הבנק לקטון בכ-10%. נציין כי מדובר עדיין במספרים ראשוניים ולא סופיים.

 

כבר לפני יותר משנה הודיע הבנק על תוכנית התייעלות אגרסיבית לקיצוץ 1,000 משרות עד סוף שנת 2017. אלא שהתוכנית של לאומי מהשנה שעברה לא כללה פרישה מוקדמת, אלא הקטנת מצבת כוח-אדם על ידי פרישה טבעית, צמצום הגיוסים, קיצוץ בעובדים הזמניים ומכירה וסגירה של פעילויות בחו"ל. בינתיים, בשנת 2015 ירדה מצבת כוח-האדם של הקבוצה בכ-360 עובדים ל-12,500 עובדים, מתוכם כ-9,600 עובדי הבנק עצמו (ללא חברות-בנות ופעילות בחו"ל). נראה כי תוכנית זו תורחב בעקבות הוראת המפקחת, ותכלול גם פרישה מרצון מוקדמת.

ועד העובדים של הבנק, בראשות מירי רובינו, הגיב אתמול לכוונה לבצע קיצוצים ומסר: "ועד עובדי בנק לאומי לא ירשה לפטר ולו עובד אחד, בטח ובטח הנובע מניהול רשלני. ועד עובדי הבנק יעניק אפשרות לפרישה מרצון רק לעובד שחפץ בכך. אם אף עובד לא יהיה מעוניין בכך, אף עובד לא יפסיק עבודתו. מעבר לכך, צר לנו שהתוכנית מגיעה לכלי התקשורת לפני אישורה ואנו מעריכים שתוכן הפרסום בתקשורת לא יהיה רלוונטי במציאות". מבנק לאומי נמסר: "בהתאם להנחיות בנק ישראל, הבנק שוקד על הכנת תוכנית התייעלות. הדיונים טרם הסתיימו. כשיסתיימו, הבנק ידווח על כך כנדרש".

מאז נכנסה רוסק עמינח לתפקידה לפני כארבע שנים, היא כבר הובילה מהלך אחד של התייעלות שכלל קיצוץ של 1,000 משרות, סגירת סניפים, צמצום שטחי נדל"ן וסגירת פעילויות בחו"ל. מנכ"לית לאומי גם חתמה על הסכם שכר חדש עם ועד העובדים, שאמנם כלל קיטון במנגנון הטייס האוטומטי לתוספות שכר, אך הוא עדיין מגלם תוספות שכר נאות, סביב 4% בשנה. למרות כל המאמצים, יחסי היעילות של בנק לאומי עדיין חלשים למדי, ועומדים על יותר מ-70%, קרי יותר מ-70% מהכנסות הבנק נבלעות בשורת ההוצאות.

ואולם לאומי אינו הבנק היחיד העמל בימים אלה על התייעלות. כאמור, גם שאר הבנקים נדרשים להציג למפקחת את יעדי ההתייעלות. בנק דיסקונט, בניהולה של לילך אשר טופילסקי, נמצא גם כן בשיחות מול בנק ישראל לגיבוש תוכנית ההתייעלות. הבנק ביצע תוכנית לפרישה מוקדמת של כ-400 עובדים לפני כשנתיים, בתוכנית שזכתה לביקוש גבוה מצד העובדים. נוסף על כך קיצץ במשרות זמניות ובגיוס עובדים חדשים, וסגר פעילויות בחו"ל, כך שבשורה התחתונה בשנתיים האחרונות ירד מספר העובדים בבנק ב-980. הבנק מגבש כעת תוכנית התייעלות חדשה, שלפי הערכות תכלול פרישה מוקדמת בסדר גודל דומה לתוכנית הקודמת, כלומר של כמה מאות עובדים.

הסוכריה לא מתאימה לכולם

בבנק הפועלים , בניהולו של ציון קינן, ההתייעלות היא חלק קבוע מתוכניות העבודה עוד מאז נכנס קינן לתפקידו לפני שבע שנים. הבנק חתך את מצבת כוח-האדם שלו בכ-1,800 עובדים בשנים האחרונות, ובד-בבד מוציא לפועל תהליכים עמוקים נוספים של התייעלות כגון סגירת סניפים, סגירת עמדות טלרים וייעול של תהליכי העבודה.

בשנים 2012-2014 הפריש הבנק בגין תוכניות ההתייעלות מיליארד שקל בקירוב, והצליח להביא לריסון בהוצאות השכר וליחס יעילות טוב לעומת הממוצע במערכת הבנקאית. סביר להניח כי בבנק תכננו להמשיך בהתייעלות, אך כעת בעקבות ההנחיה של בר והאפשרות ליהנות מהקלה בדרישות ההון, הם עשויים לגבש תוכנית אגרסיבית יותר לשנה הבאה, כשהפעם יוביל אותה המנכ"ל המיועד אריק פינטו, שהיה המוציא לפועל של התוכניות הקודמות.

הבנק הבינלאומי , בניהולה של סמדר ברבר צדיק, אמנם סובל מיחס יעילות חלש של יותר מ-70%, בין היתר בשל החיסרון לקוטן שלו והצמדת השכר לבנק לאומי ולמנגנון הטייס האוטומטי הקיים שם. עם זאת, ובניגוד לבנקים הגדולים, בבנק לא ביצעו תוכניות משמעותיות לפרישה מוקדמת של עובדים, ככל הנראה משום שבעל השליטה צדיק בינו אינו נלהב לבצע הפרשות בגין תוכניות שכאלה.

מה עוד, שבניגוד לבנקים אחרים, אין בבנק הבינלאומי שכבה משמעותית של עובדים בשכר גבוה, שפרישתם תביא לחיסכון משמעותי בהוצאות. ההתייעלות שבוצעה בבנק הבינלאומי הייתה כאשר הוחלט אשתקד לאחד את יובנק ואת בנק פאג"י לתוך הבנק. מהלך זה היה כרוך גם בפיטורי עובדים מיובנק - שם אין קביעות לעובדים. בסה"כ ירד מספר העובדים בקבוצת הבינלאומי ב-260 בקירוב אשתקד - ירידה משמעותית ביחס לגודל הבנק.

מבחינת הבנק הבינלאומי, הסוכריה שמציעה בר בדמות הקלות בדרישות ההון אינה רלוונטית, שכן הבנק נהנה מיחסי הלימות הון גבוהים, וכבר הגיע לדרישות בנק ישראל, עלה על הרף הנדרש והוא מחלק דיבידנד. לעומת זאת, למרות ההתייעלות שביצע הבנק, יחס היעילות שלו עדיין נמוך, ולכן ייתכן שאם בנק ישראל יפעיל לחצים, נראה את הבינלאומי יוצא אף הוא בתוכנית לפרישה מוקדמת.

מגמה שונה

מי שיוצא דופן במגמת ההתייעלות הוא מזרחי-טפחות . הבנק, בניהולו של אלדד פרשר, נהנה מיחס היעילות התפעולית הטוב ביותר במערכת הבנקאית, ולכן מעדיף להתרחב, לפתוח עוד סניפים וגם לגייס עוד כוח-אדם.

מספר העובדים בבנק, ששולט גם בבנק יהב הצומח, גדל ב-242 עובדים בשנתיים האחרונות, וחצה את רף ה-6,000 עובדים. מזרחי-טפחות אמנם ביצע מעט מהלכי התייעלות. עיקר ההתייעלות בא לידי ביטוי בשטחי הנדל"ן, מה שהביא לכך שהבנק נהנה מרווח הון של 80 מיליון שקל בקירוב ברבעון הראשון של השנה.

באשר להיבטי כוח-אדם, ספק אם נראה את הבנק יוצא בתוכנית משמעותית לפרישה מוקדמת, אך ייתכן ויציג לבנק ישראל יעדי התייעלות הקשורים לשכר העובדים, שכן הבנק נמצא בימים אלה במגעים עם ועד העובדים בגיבוש הסכם שכר חדש.

הירידה במספר עובדי הבנקים
 הירידה במספר עובדי הבנקים

עלות השכר החודשית הממוצעת של עובדי הבנקים
 עלות השכר החודשית הממוצעת של עובדי הבנקים