הפוליטיקאים וראשי הערים בטקסי חנופה הדדיים

הבחירות לשלטון המקומי יתקיימו בעוד שנה וחצי, אך בקצב הנדל"ני של ישראל - זה כמו מחר בבוקר ■ החלטות נדל"ניות יוקפאו לטובת חישובים פוליטיים ופופוליסטיים ■ דעה

שר האוצר וראש עיריית לוד בהנחת אבן פינה לשכונת מחיר למשתכן בלוד/ צילום: דוברות עיריית לוד
שר האוצר וראש עיריית לוד בהנחת אבן פינה לשכונת מחיר למשתכן בלוד/ צילום: דוברות עיריית לוד

ארבעה ראשי ערים "הסתננו" בשבוע שעבר לטקס קבלת-הפנים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בנתב"ג. לארבעה, ראשי ערים אנונימיים למדי מלוד (שגם נכנס לסלפי המפורסם), נצרת עלית, בת-ים ומגדל-העמק, היה חשוב לראות מקרוב את נשיא ארה"ב במקום לטפל בעוד תקלה עירונית;

להבדיל, ללא הסבר מניח דעת, הצטרף באפריל האחרון בני ביטון, ראש עיריית דימונה, לסיור בן עשרה ימים שערכה שרת התרבות מירי רגב בהונג-קונג וביפן, שנועד "לקדם שת"פ בתחום התרבות והספורט בין המדינות".

באותו זמן, בחר גדעון סער להודיע על חזרתו לפוליטיקה דווקא בכנס מקומי/עירוני שערכו פעילי ליכוד בעכו, לשמחתו של ראש העירייה המקומי שמעון לנקרי שזכה לכמה דקות של תהילה ארצית. בתגובה, אגב, כדי שחלילה לא יתבלבלו שם בעכו בזיהוי המנהיג, מיהר נתניהו להגיע לטקס החתימה על הסכם הגג בעיר, שהבטיח 17 אלף דירות חדשות מתישהו בעתיד.

הבליץ העירוני אינו נובע מצירוף מקרים. בעוד קצת פחות משנה וחצי, ב-30 באוקטובר 2018, יתקיימו הבחירות לשלטון המקומי וברור שכולם כבר מגבירים הילוך. כמה שיותר חשיפה, כמה שיותר תקציבים. מי שחושב ששנה וחצי זה הרבה זמן, צריך להבין שבלו"ז הפוליטי, ודאי כשמדובר בבחירות לשלטון מקומי שבהן המיתוג האישי חשוב פי כמה מהזיהוי והנאמנות המפלגתיים, מדובר כמעט על מחר בבוקר.

לא חשוב אם זו בעיקר הפרה (הממשלה) שרוצה להיניק או אלה העגלים (ראשי הרשויות) שרוצים לינוק. אם זו רגב שרצתה את ביטון לידה בביקור ביפן, או שהוא זה שרצה לבקר בעוד איצטדיון אולימפי. אם זה סער שרצה להתקרב לאחד מראשי הערים הבולטים בגליל המערבי, או שדווקא לנקרי ביקש להיות בפריים בחזרתו של סער לפוליטיקה.

כך או כך, אין חולק על כך שהשלטון המקומי כמרקחה. הפוליטיקאים - אלה של השלטון המרכזי ואלה של השלטון המקומי - עסוקים בהתקרבות ובטקסי חנופה הדדיים. ולריח הבחירות יש משמעות קריטית גם למה שיקרה לענף הנדל"ן. שנה וחצי לפני הבחירות, ודאי בקצב הנדל"ני האיטי להחריד של מדינת ישראל, חשוב יותר מה אומרים מאשר מה עושים.

לכן, ראשי הערים יבקשו לשאת כמה שיותר הצהרות, להשתתף בכמה שיותר טקסים ולקבל כמה שיותר חשיפה תקשורתית. מנגד, הם כבר מתחילים להיזהר מלקבל החלטות אמיצות ופרקטיות, שעלולות להרגיז תושבים/בוחרים מקומיים. נושאים והחלטות בנוגע לתכנון, סוגיות בדבר התחדשות עירונית (איפה לאשר תמ"א 38 ואיפה לא, למשל), תוספת זכויות בנייה וצפיפות עירונית (הקלת שבס ועוד), מתן היתרים, היטלי השבחה ועוד, ייכנסו בקרוב להקפאה. הגיעה העת לחישובים פוליטיים ופופוליסטיים.