היכונו ל-2018: גם בשנה הבאה לא יהיה לנו ביטקוין בארנק

התחלת המסחר בחוזים עתידיים על הביטקוין מבטיחה שהלהיט של 2017 ימשיך כנראה להיות אחד הנושאים החמים גם ב-2018 ■ הנה 5 שאלות שאתם חייבים לשאול את עצמכם לפני שצוללים לתחום

ביטקוין / צילום: צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ביטקוין / צילום: צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

אחרי עלייה של יותר מ-1,500% בשנה החולפת, הביטקוין הוא הנושא החם של 2017. התחלת המסחר בחוזים העתידיים עליו בשתי בורסות החוזים העתידיים בשיקגו השבוע, מבטיחה שהביטקוין יהיה ככל הנראה אחד הנושאים החמים גם בתחילת 2018. כל מי שחושב על השקעה בתחום חייב לפני כן לענות על 5 שאלות:

1. למה דווקא ביטקוין?

מאז פותח הביטקוין ב-2009, הונפקו מעל 1,300 מטבעות דיגיטליים, שחלקם זוכים לעניין רב. למשל האת'ריום, בעל שווי השוק השני בגודלו אחרי הביטקוין, שזינק השנה ביותר מ-5,000%, כלומר, מי שהשקיע באתריום בתחילת השנה הרוויח פי 5 ממשקיע הביטקוין.

אבל עוד לפני השאלה מי מהמטבעות הווירטואליים מעניין יותר (אם בכלל), השאלה היא אם הם ממלאים את הייעוד שלשמו קמו. כמו שהדברים נראים כעת, למעט השינויים הקיצוניים במחיר שמרכזים עניין רב - השימוש הכלכלי בביטקוין מזערי. העמלות על השימוש במטבע מאוד גבוהות כרגע. עסקאות בשווי נמוך לוקחות לעתים ימים ארוכים כדי לזכות באישור וגם קצב ייצור המטבע אינו עומד בתוכנית. בנוסף, מעט מאוד מהחברות הגלובליות הגדולות שמוכרות דרך האינטרנט, מקבלות ביטקוין כאמצעי תשלום (מיקרוסופט היא אחת מהן). הטכנולוגיה ודאי תפתור רבות מהבעיות הטכניות, אך כרגע זה עוד נראה רחוק מדי.

2. מה השווי האמיתי של מטבע וירטואלי?

950 דולר היה מחיר הביטקוין בתחילת 2017, לעומת יותר מ-16 אלף דולר כיום. לאיש אין מושג מה מחירו "הנכון". בניגוד למניה, שניתן לנתח באמצעות הערכת שווי ובחינת מגוון פרמטרים כלכליים, כולל תזרים מזומנים עתידי צפוי, לביטקוין אין שום ערכים כאלה. גם אם נשווה את המטבע למכשיר השקעה דוגמת סחורות, שמשקיעים רואים בהן מוצר פיננסי, הרי שבעוד שלסחורות לרוב יש שימושים בסיסיים - אלה נתונים שאיש אינו יודע לגבי הביטקוין.

יתר על כן, בהשקעה במניות יודע כל משקיע שיש סיכוי להפסיד, אך גם שעל סמך היסטוריה ארוכת שנים, מי שהמתין מספיק זמן בשוק המניות ראה תשואה נאה. גם משקיעי האג"ח יודעים בדיוק איזו תשואה יקבלו אם ימתינו עד מועד הפדיון. במקרה של הביטקוין, לא מקבלים ריבית על ההחזקה ולאף אחד אין מושג אם התשואה תהיה חיובית או שלילית, גם אם תקופת ההשקעה תהיה ארוכה. במובן הזה, השקעה במטבע וירטואלי דומה יותר להשתתפות בהגרלה - תוחלת תשואה שלילית.

למה בכל זאת מחיר המטבעות הוירטואליים עולה? יש הטוענים שיותר מתופעה כלכלית מדובר כאן בתופעה פסיכולוגית, בדיוק כפי שמשקיעים רבים ממהרים לרכוש מניה שלא מפסיקה לעלות.

אפשר ללמוד על כך מסקרים שנערכו בשנה האחרונה. במאי, כשמחיר הביטקוין היה "רק" 2,200 דולר, נשאלו משקיעים האם הביטקוין נסחר מתחת לערכו ורק 15% השיבו בחיוב. כשהסקר נערך בחודש שעבר, אחרי עלייה של 270%, השיבו 34% כי המחיר נמוך מדי.

3. אפקט החוזים העתידיים

השקת החוזים העתידיים על הביטקוין מרחיבה את אפשרויות החשיפה למטבע. למעט רכישה ישירה של המטבע דרך הפלטפורמה של הביטקוין בארה"ב, שבה נפתחו כבר 13 מיליון חשבונות (יותר ממספר החשבונות הכולל אצל ברוקרים כמו צ'רלס שוואב, למשל), ניתן להיחשף למטבע דרך קרן סל אחת בשבדיה (COINXBE SS) או דרך קרן אמריקאית בשם GBTC, המציעה חשיפה אך בפרמיה של 40%-80%. התחלת המסחר בחוזים העתידיים גם עשויה לשכנע את רשות ניירות ערך האמריקאית לאשר ETF על מטבעות וירטואלים, לאחר שכבר דחתה בקשות של חברות להשקת מוצר כזה.

עם זאת, השקת החוזים העתידיים גם תגדיל משמעותית את התנודתיות במחיר הביטקוין, מאחר שהיא תאפשר למשקיעים לבצע שורט על המטבע הוירטואלי. אפשרות כזו נוצרה לראשונה בחודש האחרון, כאשר שני בתי השקעות בשווייץ החלו לשווק מוצרים מובנים שהמשקיעים בהם ירוויחו מירידה במחיר המטבע הוירטואלי, אך חוזים עתידיים בבורסות הסחורות הגדולות בארה"ב הם כבר סיפור ברמה אחרת.

כבר כיום התנודתיות של הביטקוין מרקיעת שחקים. הביטקוין אמנם עלה פי 10 מתחילת 2017, אבל היו גם מספר תקופות של 5 ימים שהביטקוין ירד ב-25% מול הדולר.

4. האם אנו עדים לבועה חדשה?

זו סוגיה שכמעט כל משקיע שמחשיב את עצמו, התבטא בגינה. וורן באפט אמר שהביטקוין לא עומד במבחן הבסיסי של מטבע, ולא יופתע אם הביטקוין לא יהיה פה בעוד 10-20 שנה. ג'ימי דיימון, מנכ"ל ג'יי.פי מורגן, כינה את המטבע "חסר ערך".

מספר מטבעות הביטקוין הוגבל ל-21 מיליון יחידות וכרגע הופקה כשני שליש מהכמות, כך שבשלב זה עדיין לא ניתן לומר שיש מחסור. עם זאת, המסחר בביטקוין מונע כרגע פחות מגורמים כלכליים, כך שלא ניתן לקבוע בבירור שמדובר בבועה וייתכן שהמחיר יעלה עוד הרבה, או לחילופין יתחיל לרדת כבר מחר.

בינתיים, נראה שהסטטיסטיקה עובדת נגד השקעה בביטקוין. בארה"ב יש מי שמשווה את טירוף הביטקוין כיום לבהלת הכסף (Silver) בתחילת שנות ה-80. כמו הביטקוין, גם אז זינק מחיר הכסף באלפי אחוזים לפני שקרס ולא באמת התאושש מאז.

מחקר באוניברסיטת הארוורד בחן את כל עליות המחירים בנכסים שונים ברחבי העולם מאז 1926 וגילה שבכל פעם שהייתה עליית מחיר של 150% או יותר במחיר הנכס בתוך שנתיים או פחות, ב-80% מהמקרים נרשמה צניחה במחיר של 40% או יותר לאחר מכן. אם כן, מה יהיה גורל הביטקוין, שמחירו עלה בשנתיים האחרונות ב-2,500%?

5. רק סיבוב קצר, או יותר מזה?

הפופולריות של הביטקוין ויתר המטבעות הווירטואליים לא הולכת להיעלם. להיפך, לא רק שהעליות מציתות את הדמיון של יותר ויותר משקיעים, גם העובדה שיהיו בשנה הקרובה יותר מכשירים להשקיע בתחום, עשויה לתרום לביקוש. האם זה לכשעצמו לא מעודד השקעה?

ייתכן שהעתיד שייך לביטקוין, או לאחיו המטבעות הדיגיטליים האחרים. אבל לפחות בשלב הזה, כשמדובר בנכס ללא תוחלת תשואה חיובית וללא יכולת להעריך את שוויו הכלכלי האמיתי, במחיר שנראה כבר עכשיו גבוה - לקנות אותו מתוך מחשבה שיבוא מישהו שיהיה מוכן לקנות ממני במחיר עוד יותר גבוה ונדע לצאת בזמן, נשמע כמו תוכנית השקעה הדומה יותר לפירמידה.

הכותב הוא מנהל הפרויקטים ופיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

10 המטבעות הווירטואליים הגדולים ביותר
 10 המטבעות הווירטואליים הגדולים ביותר