הפורום הכלכלי העולמי: ישראל במקום 25 מ-29 בפיתוח שוויוני

המדד החדש הושק לקראת הכינוס שנפתח היום בדאבוס ■ ישראל מדורגת נמוך אך נמצאת במגמת שיפור ■ גם הכלכלות הגדולות בעולם מדורגות במקומות נמוכים יחסית

דאבוס / צילום: רויטרס
דאבוס / צילום: רויטרס

ישראל תופסת את המקום ה-25 מתוך 29 מדינות מתועשות בשוויוניות של הצמיחה והפיתוח הכלכליים - כך קובע מדד שפרסם אתמול (ב') הפורום הכלכלי העולמי לקראת הכינוס השנתי שלו בדאבוס, שווייץ. המדד החדש שהשיק הפורום אומד את המידה שבה צמיחה ופיתוח מיטיבים עם החלקים השונים של האוכלוסייה.

פרסום המדד משקף את הדאגה ההולכת וגוברת בקרב האליטות הכלכליות והפוליטיות בעולם מפני התוצאות של הגידול הניכר באי שוויון ובפערים הכלכליים. לקראת הכינוס בדאבוס, אשר יחל היום (ג'), פרסם ארגון אוקספאם, הפועל לצמצום העוני, נתונים אשר הראו כי כ-82% מהצמיחה הכלכלית בשנת 2017 הגיעו לידי 1% מהאוכלוסייה. מחצית מהאוכלוסייה הענייה יותר לא השתתפה כלל בפירות הצמיחה של השנה שעברה.

הדוח של אוקספאם הדגיש כי מלבד הפערים בהכנסות וברכוש, גם הפער הבין מגדרי לא צומצם כמעט וקיימים פערים גדולים מאוד בחלוקת ההכנסות, וגם בחלוקת העושר והבעלות על נכסים. בעת הצגת הדוח הצהירו ראשי הארגון כי הנתונים על חלוקת העושר בעולם מייצגים מערכת כלכלית אשר כשלה בכל הקשור להבטחת שוויון והזדמנויות לכל.

על פי הפרסום של הפורום הכלכלי העולמי, הכוונה של המדד היא לסייע לממשלות, חברות וארגונים בעולם לצמצם את פערים בחלוקת הפירות של הצמיחה הכלכלית. הפורום, המזוהה עם הנהגות הפוליטיות והכלכליות בעולם, טוען שניתן לפתור את הבעיות של הדרת אוכלוסיות מפירות הצמיחה בתוך ההסדרים הקיימים, אם יושג שיפור בתחומים מסוימים. 

פירות הפיתוח הכלכלי
 פירות הפיתוח הכלכלי

המדד מורכב מ-15 תחומים של פיתוח ושוויון המחולקים לשלוש קטגוריות: צמיחה כלכלית, שוויון ושוויון בין דורי. על פי תוצאות מדד הפיתוח המכליל - המודד שוויוניות בחלוקת פירות הצמיחה הכלכלית - בראש הדירוג ניצבת נורווגיה, עם ציון כולל של 6.08 ולאחריה איסלנד ולוקסמבורג עם 6.07 נקודות כל אחת ואז שווייץ עם 6.05 נקודות.

בתוך העשירייה הראשונה נמצאות תשע מדינות אירופיות לא גדולות ואוסטרליה. ישראל כאמור ניצבת במקום ה-25, עם 4.51 נקודות. מעליה נמצאות ארה"ב, עם 4.60 נקודות, ויפן עם 4.53. מתחת לישראל נמצאות ספרד, איטליה, פורטוגל ויוון.

על פי פירוט הציונים של ישראל, הבעיות העיקריות שלה נמצאות בתחומים הקשורים לחלוקת הכנסות, עם מדד ג'יני של 36.9 נקודות, שיעור גבוה של עוני והכנסה חיצונית נמוכה. תחום נוסף בו ישראל מקבלת ציון נמוך הוא תחום הקיימות הבין דורית, עם שיעור גבוה של זיהום עקב פליטה של חומרים פחמיים לאוויר. מנגד, הדירוג של ישראל עולה הודות לשיעור אבטלה נמוך ותוחלת חיים גבוהה, וכמו כן ישראל נמצאת בין המדינות הרושמות התקדמות בכל מה שנוגע לצמיחה מכלילה יותר, זאת בעיקר בשל הירידה בשיעורי האבטלה.

יש לציין כי המשקים הגדולים בעולם, הנכללים בקבוצת ה-7G, נמצאים במקומות נמוכים יחסית בדירוג שפורסם בדאבוס. המדינה עם הדירוג הגבוה ביותר ביניהן היא גרמניה, שניצבת במקום ה-12, אחריה באות קנדה במקום ה-17, צרפת במקום ה-18, בריטניה במקום ה-21, ארה"ב במקום ה-23 ויפן במקום 24.