"ביטוח אשראי הוא חיה מוזרה על התפר שבין הביטוח לבנקאות"

כך אומר רוני וייסברג, יו"ר ב.ס.ס.ח היוצא, שנמכרה סופית להראל וביטוח חקלאי לפי 113.3 מ' ש' * יו"ר ביטוח חקלאי: "אנו בשלבים מתקדמים להכנסת שותף בינלאומי מוביל לגרעין השליטה בב.ס.ס.ח"

חברות הביטוח הראל וביטוח חקלאי השלימו אתמול את רכישת השליטה בחברת ביטוח האשראי ב.ס.ס.ח מידי משפחת נמרודי. הראל רכשה 67% מגרעין השליטה של חברת ב.ס.ס.ח, ואילו ביטוח חקלאי רכשה את יתרת מניות גרעין השליטה ממשפחת נמרודי. כמו כן, שתי החברות רכשו את מניותיו של אביחי סטולרו בב.ס.ס.ח (9.1%), שמוחזקות בידי חברת גולדן פוינט, לאחר שסטולרו הצטרף לעסקה עם הכשרת הישוב. הראל, ביטוח חקלאי והכשרת הישוב יוצגו בעסקה על ידי עורכי הדין רם כספי ועמית לייזרוב.

בעקבות השלמת העסקה יחזיקו הראל וביטוח חקלאי ב-68.5% ממניות ב.ס.ס.ח בדילול מלא. הרכישה נעשתה לפי שווי החברה שנקבע עוד בהסכם העקרונות בסוף מאי האחרון - 113.3 מיליון שקל. במסגרת ההסכם הסופי נקבע כי כל הכנסות ב.ס.ס.ח ב-2006, שרשמה במחצית הראשונה של השנה רווח נקי בגובה של 5.9 מיליון שקל, יעברו לרוכשים. "אנו בשלבים מתקדמים להכנסת שותף בינלאומי מוביל לגרעין השליטה בב.ס.ס.ח", אמר ל"גלובס", עמוס אפשטיין, יו"ר ביטוח חקלאי. "מבחינתנו, כניסת הגורם הבינלאומי לב.ס.ס.ח תהיה משמעותית ותיתן דחיפה לחברה ולמשק הישראלי", הוסיף.

השלמת מכירת ב.ס.ס.ח מאפשרת עתה להכשרת הישוב שבשליטת משפחת נמרודי להמשיך בעסקה למכירת אחזקות הקבוצה בהכשרה החזקות ביטוח לאיש העסקים אלי אלעזרא. אחד התנאים המרכזיים להשלמת העסקה עם אלעזרא, הרוכש למעשה רק את אחזקות הקבוצה של הכשרה בחברת הביטוח שלה, הינו השלמת מכירת ב.ס.ס.ח לצד שלישי או הוצאתה אל חברת האם - הכשרת היישוב. עתה עומדת העסקה עם אלעזרא לפני סיום, לאחר שהשלים את היערכותו לרכישה וגייס חלק ניכר מהמימון הדרוש מאחד הבנקים.

ב.ס.ס.ח, חברה לביטוח סיכוני סחר חוץ ואשראי, הינה החברה הגדולה בתחום זה, בו היא מתחרה בכלל ביטוח אשראי מקבוצת כלל ביטוח, לה יש שותפות עם החברה הבינלאומית atradius. ב.ס.ס.ח, המנוהלת על ידי דוד מילגרום, הופרטה ב-2001 ונרכשה ע"י הכשרת הישוב בתמורה ל-37 מיליון שקל. שנה לאחר רכישתה מיזגה הכשרת הישוב לתוכה את אשור.

"ב.ס.ס.ח מבטחת פעילות עסקית בהיקף של כ-8.5 מיליארד דולר, כשכ-75% מפעילותה נוגעת לביטוח פעילות ייצוא. התוכנית העסקית שלנו הייתה להגיע אשתקד תוך חמש שנים להיקף של 10 מיליארד דולר פעילות עסקית - סדר גודל בינוני בהשוואה בינלאומית. להערכתי, את היעד האמור תשיג ב.ס.ס.ח תוך שנה וחצי מהיום". כך אמר ל"גלובס", רוני ויסברג, יו"ר ב.ס.ס.ח עד כה מטעם משפחת נמרודי. ויסברג ניהל מטעם הקבוצה את הפעילות בתחום הביטוח ועמד גם בראש הכשרה החזקות ביטוח.

" מדוע החליטה הכשרת הישוב לצאת מענף הביטוח?

"יצאנו מתחום הביטוח מכיוון שזהו תחום שדורש השקעות רבות, הן מבחינת מאמץ ניהולי והן בהשקעות כספיות. החלטנו בהכשרת הישוב שהפוקוס ישוב לתחום הנדל"ן. התחלתי במיזם של ב.ס.ס.ח לפני כ-10 שנים בשלב שאף אחד עוד לא התייחס ברצינות לתחום ביטוח האשראי והתחום עוד היה בחיתוליו. כיום ישנו שוק אמיתי מפותח ותחרותי, כשפרט לחברת אשרא הושלמה ההפרטה בתחום. לדעתי אשרא תעבור תהליך התפוגגות טבעי לתוך המשק מבלי שאפילו תופרט באופן מלא".

" למה מכרתם את ב.ס.ס.ח?

"תחום ביטוח האשראי הוא חיה מוזרה שנמצאת על התפר שבין עולם הביטוח לעולם הבנקאות (מימון). אם היינו נשארים רק עם ב.ס.ס.ח, וללא חברת הביטוח, היינו גורמים לחיסרון יחסי לחברה, מכיוון שלא הייתה לנו נגיעה נוספת בקבוצה לשוק ההון. אם היינו ממשיכים להעמיק אסטרטגית את אחיזתנו בשוק ההון, אז היינו נשארים בב.ס.ס.ח. מכיוון שלא, יותר חכם שגוף שעוסק בעולם שוק ההון ייקח את החברה קדימה".

" באילו היבטים צריכה ב.ס.ס.ח, וכן מתחרותיה בענף ביטוח האשראי, להמשיך ולצמוח?

"ישנם מספר תחומי מאקרו שיש להשלים על מנת שנוכל לומר ששוק ביטוח האשראי הבשיל. קודם כל, להכניס למעגל ביטוחי האשראי את כל סוגי התעשיות בארץ. מדובר באתגר משמעותי עבור ב.ס.ס.ח לאור כך שיש ענפים שלמים שאינם נחשבים כברי ביטוח כיום, כגון ענף היהלומים. מבחינת ב.ס.ס.ח מדובר במנוע צמיחה, ומבחינה משקית, ככל שיותר ענפים יכנסו לתחום ביטוח האשראי הרי שנהפוך למשק מערבי ומתקדם יותר.

"שנית, לייצא סיכונים. בזמן המלחמה בצפון שמענו על יבואנים שסבלו מהקשחת התנאים משותפיהם העסקיים בחו"ל. לצורך כך גם יש צורך לבטח כנגד הסיכון הפוליטי בישראל. לשם כך יש להגביר הפעילות הבינלאומית של מבטחות האשראי בארץ. המטרה היא הפיכת ביטוח האשראי לכלי אינטגרלי בכל תהליכי האיגוח ומסחור התקבולים של הפעילות העסקית, בדומה לארה"ב. בארץ אנו נמצאים בתחילת הדרך בהיבט זה. את זה יעשו ביטוח חקלאי והראל, ולדעתי הן תהיינה חייבות לעשות זאת".

" האם יכולה לקום תחרות נוספת בתחום ביטוח האשראי בארץ מעבר לב.ס.ס.ח וכלל ביטוח אשראי?

"חסמי הכניסה לתחום אינם גבוהים מבחינת הצורך בהשקעה כספית, אולם חסמי הכניסה המקצועיים והתמיכה הבינלאומית גבוהים. להערכתי אם יצטרף מתחרה שלישי לשוק ביטוח האשראי המקומי, זו עשויה להיות Coface באמצעות חברת BDI הישראלית (עוסקת בתחום סיכוני אשראי ומידע עסקי שיווקי, ונמצאת בבעלות חלקית של החברה הבינלאומית, ר.ש.)". "