חם בקופנהאגן

איך רושם מועדון עם תקציב של 14 מיליון אירו הכנסות של 80 מיליון אירו; פ.צ קופנהאגן, פעם ראשונה בצ'מפיונס ליג, מחר מול סלטיק

ב 13 במארס 2001 הגיע שטאלה סולבאקן לאימון בוקר רגיל בפ.צ. קופנהאגן. לשחקן הנורבגי לשעבר, אז בן 33, לא היו בעיות בריאות מיוחדות במהלך הקריירה, אולם באותו אימון לא חש בטוב ומספר דקות לפני תחילתו התמוטט על המגרש. לבו הפסיק לפעום ורופא הקבוצה, דוקטור פרנק אודגארד, מיהר לעברו. "התחלתי לבצע עיסוי לב, אבל זה לא עזר", נזכר אודגארד. "עד שהאמבולנס הגיע עברו 7 או 8 דקות ולא הצלחתי להרגיש דופק. מבחינה קלינית הוא היה מת". גם ניסיונות החייאה של הפרמדיקים לא עזרו, וראש הצוות הרפואי רצה להכריז עליו כמת. באמבולנס, כתוצאה מניסיונות החייאה אחרונים, החל לבו של סולבאקן לפעום.

קצת פחות משנה לאחר שהושתל בלבו קוצב לב, החל סולבאקן את קריירת האימון שלו בהאם-קאם מהליגה הנורבגית. "נראה שנולדתי עם פגם בלב, אבל אף אחד לא יכול היה לזהות זאת עד אותו אירוע", שיחזר סולבאקן.

סולבאקן מדבר בגלוי על מצבו, וחודשיים אחרי המקרה אפילו החל מתבדח עליו. כששאל אותו עיתונאי נורבגי אם ילך לראות את המשחק שיכריע את האליפות בין ברונדבי לפ.צ. קופנהאגן, ענה סולבאקן: "אל תשכח, יש לי לב חלש עכשיו, אני לא יודע אם אוכל לעמוד במתח".

"סולבאקן הוא דמות, אישיות מכובדת ביותר", אומר לארס הולשטאד, כתב ערוץ הטלוויזיה הדני TV2, "הוא נאלץ לפרוש, אבל בקופנהאגן כל כך אהבו אותו, שאחרי שנתיים בהן אימן את האם-קאם הביאו אותו בשמחה רבה". הוא החליף את האנס באקה, המאמן שזכה בשלוש אליפויות עם פ.צ. קופנהאגן ולא נראה היה שהנורבגי הצעיר יכול להיכנס לנעליו. בדנמרק אף האשימו את הנשיא, פלמינג אושטרגארד בכך שלקח החלטה אמוציונלית ולא רציונלית כשהחליט למנות את הפליימייקר לשעבר כמאמן המועדון הגדול במדינה. אושטרגארד לא הכחיש, אחרי הכל הוא זה שהחליט לתלות את החולצה מספר 13 של הנורבגי במשרדו מאז הדרמה במארס 2001 ושמר עימו על קשר חם בתחילת קריירת האימון שלו בהאם-קאם.

סולבאקן הוסיף לעצמו לחץ כשבחר בסגנון משחק "נורבגי" יותר והזניח את משחק המסירות הנאה שהנחיל באקה לקופנהאגן. אושטרגארד עמד בלחץ, גם סולבאקן, וקופנהאגן זכתה באליפות ב-2005. "שטאלה לא פחד משום דבר", אומר הולשטאד, "השחקנים מעריכים אותו אפילו אם הוא מעט יותר מדי לוחמני, אבל זה עובד והוא לא מפחד להחליף טקטיקות". פחות משנה לאחר מכן הוביל סולבאקן את הקבוצה לניצחון על אייאקס באמסטרדם ארנה, שהבטיח לקבוצה הדנית הופעה ראשונה בצ'מפיונס ליג. "אמרתי לכם", אמר אושטרגארד לעיתונאים.

171% בשנה אחת

ההעפלה לצ'מפיונס ליג היא האירוע החשוב בהיסטוריה הקצרה של פ.צ. קופנהאגן. המועדון הוקם ב-1992 מאיחוד של שתי קבוצות ותיקות בבירה הדנית, בולדקלובן 1903 (B1903) וקופנהאבנס בולדקלוב (KB). שני מועדונים בעלי עבר גדול אמנם, אבל התקשו לשרוד כלכלית וב-1992 החליטו להתאחד כדי לזכות באפשרות לארח באיצטדיון הלאומי, "פארקן". שני האיצטדיונים הישנים משמשים כיום כמגרשי אימונים של פ.צ. קופנהאגן.

ההתחלה היתה טובה. ב-1992 זכה הכדורגל הדני לפופולריות חסרת תקדים בזכות הזכייה של הנבחרת המקומית ביורו 92', ולמשחקים של הקבוצה המאוחדת הגיעו כ-30 אלף איש למשחק. עם זאת, ניהול גרוע וחוסר הצלחה בזירה האירופית הביאו בהמשך לשפל. בסוף שנות התשעים השתלט אושטרגארד, מי שהחזיק ברשת למכירת רהיטים מצליחה, על המועדון. אושטרגארד, שהיה הבעלים של לינגבי, מועדון קטן יותר מהבירה הדנית, רכש את האיצטדיון הלאומי (ומשכיר אותו בעת הצורך), השקיע בנדל"ן ורשם אותו תחת השם פ.צ. קופנהאגן. הוא הקים מועדון ספורט עם בריכות, מגרשי כדורגל והוקי ופארק מים גדול ומצליח.

ב-1997 הונפק המועדון בבורסה של קופנהאגן. הכנסתו השנתית של המועדון, כולל העסקים מסביב לפארקן, מגיעים למעל 80 מיליון אירו בשנה. כעת מנסה אושטרגארד להכניס את קופנהאגן ל-G14, ארגון 18 מועדוני הכדורגל הגדולים באירופה. "מצבנו טוב יותר משל מילאן", אמר אושטגארד לפני כחצי שנה. "בדנמרק אנחנו מוגבלים כי אין תשתית להרוויח כסף גדול מכדורגל, ובכל זאת אנחנו מרוויחים כסף במקומות אחרים". ב-G14 שוקלים את ההצעה בחיוב, במיוחד לאור התוצאות המצוינות בבורסה - עלייה של 171% במניית המועדון בשנה האחרונה.

מצליח מדי, שנוא מדי

בזכות ההכנסות העצומות הפכה קופנהאגן לכוח דומיננטי בליגה המקומית והיא מושכת הרבה אש. "רק בקופנהאגן חגגו את העלייה לליגת האלופות. בפרובינציות שונאים את המועדון", אומר הולשטאד. "עם זאת, זהו אחד המועדונים שמנוהלים בצורה הטובה ביותר בכל אירופה".

עם הנתון האחרון קשה להתווכח. ממוצע הצופים של הקבוצה עומד על יותר מ-30 אלף, ההכנסה נאמדת ב-80 מיליון אירו, ושחקנים כייספר גרונקיאר (לשעבר בצ'לסי ואייאקס), מרקוס אולבק (אסטון וילה לשעבר ונבחרת שבדיה) ותוביאס לינדרות (אברטון לשעבר ונבחרת שבדיה) הופכים את הסגל לאחד מהיקרים בסקנדינביה כולה.

ועדיין, מדובר בתקציב של כ-14 מיליון אירו בלבד, קטן יותר מזה של בית"ר ירושלים. ההעפלה לצ'מפיונס ליג תביא מן הסתם לגידול בהכנסות, אבל בקופנהאגן לא מסתפקים רק בהעפלה ומאמינים שבבית בו שובצו - עם מנצ'סטר יונייטד, בנפיקה וסלטיק - אפשר להתקדם אל מעבר לשלב הבתים.

"אנחנו יכולים לנצח את סלטיק ובנפיקה", אמר סולבאקן לאחר התיקו הביתי המאופס מול בנפיקה במחזור הראשון של הצ'מפיונס ליג. "אנחנו צריכים לשפר את משחק ההתקפה, אבל זה בהחלט אפשרי לעלות לשלב הבא". לינדרות מוסיף: "מנצ'סטר יונייטד היא הפייבוריטית בבית, אבל אין ספק שאנחנו יכולים לסיים במקום השני".