ביה"ד: בנק הפועלים ישלם פיצויי פיטורים למנקה שהועסקה באמצעות קבלן

זאת למרות שהבנק הוא מזמין העבודה והוגדר רק כמעסיק משותף עם הקבלן, ולא התקיימו יחסי עובד-מעביד ישירים בינו לבין העובדת

בית הדין האזורי לעבודה בת"א חייב את בנק הפועלים לשאת באחריות לתשלום שכר עבודה, זכויות סוציאליות ופיצויי פיטורים לעובדת ניקיון שעבדה אצלו באמצעות קבלן. הבנק יישא בתשלום יחד עם קבלן הניקיון, חברת משה פונס שירותי ניקיון ואחזקה. פסק הדין מטיל אחריות לתשלום גם על הבנק, למרות שהוא מזמין העבודה והוגדר רק כמעסיק משותף עם הקבלן, ולא התקיימו יחסי עובד-מעביד ישירים בינו לבין העובדת.

התובעת, איילת שמואלוב, שעלתה לישראל בשנת 2000, פוטרה בהיותה בהיריון. השופטת סיגל דוידוב-מוטולה פסקה שיש לשלם לתובעת סכומים בגין שכר עבודה, זכויות סוציאליות שונות, פיצויי פיטורים, פיצוי בגין דמי לידה והוצאות משפט.

השופטת ציינה כי במקרה זה יש בהעסקת שמואלוב מאפיינים שמצביעים על הבנק כמעסיק ואחרים שמצביעים על כך שאינו מעסיק. בנסיבות המקרה, נקבע, יש להכיר בבנק כמעסיק במשותף של שמואלוב לצורך הוראות בסיסיות בחוקי המגן ובצווי ההרחבה, הקובעות את זכות העובדת לשכר ולזכויות סוציאליות מינימאליות.

"תכלית מרכזית של דיני העבודה", ציינה השופטת, "היא למנוע מצב דוגמת זה בו נתקלנו במסגרת תיק זה. היינו, למנוע מצב בו עובדת - עולה חדשה, חסרת מעמד ברור בישראל וממעמד סוציו-אקונומי נמוך - עובדת תקופה ארוכה ללא קבלת תלושי שכר, ללא דיווח עליה כעובדת למוסד לביטוח לאומי, וללא קבלת זכויות בסיסיות".

השופטת הוסיפה כי הטלת האחריות על הבנק כמעסיק במשותף מתבקשת ביתר שאת בהתחשב במאפייניו של ענף הניקיון, שמביאים לכך שקבלני ניקיון יכולים לנצל עובדים ויש להם תמריץ כלכלי לעשות זאת.

במקרה זה, ציינה השופטת, החברה הקבלנית הציעה לבנק, כדי לזכות בעבודה, סכום שעל פניו אינו יכול להספיק לתשלום שכר מינימום וזכויות מכוח חוקי המגן לעובדת. "הסכמת הבנק לכך מהווה עצימת עיניים מלראות את ההפרה הבוטה של חוקי המגן שהתרחשה מדי יום בחצרו", כתבה.

דוידוב-מוטולה ציינה כי בית הדין סבור שהמדיניות בפסה"ד כבר נקבעה על ידי בית הדין הארצי לעבודה. ואולם, לדעת ב"כ התובעת, עו"ד איתי סבירסקי, מדובר בתקדים מהבחינה שלראשונה חויב המזמין לשלם בעצמו לעובד שהועסק באמצעות חברת כוח אדם. (ע.ב. 3054/04).