ביהמ"ש העליון: הקואופ לא יוכל לעגל מחירים ל-5 האגורות הקרובות אלא לאגורה

פסק הדין התקבל בערעור על פסק דין ביהמ"ש המחוזי בת"א, שדחה בקשה לאישור תביעה ייצוגית כנגד הקואופ בכ-25 מיליון שקל

פסק דין שניתן היום (ב') בבית המשפט העליון קובע, כי קואופ הריבוע הכחול יפסיק לעגל מחירים של מוצרים הנרכשים במעדניה לחמש האגורות הקרובות, והעיגול ייעשה לאגורה הקרובה בלבד.

פסק הדין התקבל בערעור שהגישו שני אזרחים, ראובן וחנה צבעוני, באמצעות עו"ד שלומי פרידמן, על פסק דין ביהמ"ש המחוזי בת"א, שדחה בקשה לאישור תביעה ייצוגית כנגד קואופ בכ-25 מיליון שקל. התובעים טענו כי קואופ מעגל את המחירים לחמש האגורות הקרובות במקום לאגורה הקרובה כפי שקובע החוק. כתוצאה מכך נטען, נגבים כספים שלא כדין מהצרכנים. העיגול מתבצע משום שבנק ישראל הפסיק להנפיק מטבעות של אגורה אחת, למרות שלפי החוק אמצעי תשלום של אגורה אחת הוא שריר וקיים.

התובעים ציינו כי קיימת אי סימטריות בעיגול המחירים, כיוון שעיגול כלפי מעלה לחמש האגורות הקרובות מתבצע על ידי הקואופ ביותר ממחצית מהמקרים, ואילו העיגול כלפי מטה מתבצע בפחות ממחצית המקרים.

בית המשפט המחוזי דחה את התביעה לאחר שקבע, כי לא מדובר על בהטעיית צרכנים, כיוון שמדובר בשיעור זניח מהמחיר, וכן בשל העובדה שחיוב ביתר מתבצע רק במחצית מהמקרים שבהם מבוצע העיגול. עם זאת, ציין בית המשפט כי לפי הוראות בנק ישראל יש לבצע עיגול מחירים פעם אחת בלבד - וזה בשלב הסיכום הסופי של מחירי כל המוצרים שנרכשו ולא כלפי כל מוצר בנפרד, כפי שעושה הקואופ.

התובעים הגישו ערעור לעליון בעניין, ובמהלכו החלו במו"מ עם עו"ד צבי אגמון, שייצג את קואופ. בהסכם שהושג, וקיבל תוקף של פס"ד, נקבע שקואופ יפסיק לעגל את המוצרים בחמש האגורות הקרובות ויעגלם לאגורה הקרובה בלבד. העיגול לחמש אגורות ייעשה רק במקרה של רכישה במזומן.

עוד הוחלט כי קואופ ישיב לתובע הייצוגי 60 אלף שקל הוצאות משפט, וישלם לבא כוחו, עו"ד פרידמן, 20 אלף שקל כשכ"ט.