המחנות העולים

הקונספט העדכני של טיולי שטח וקמפינג מציע מגוון רחב של אפשרויות, מאוהלי פאר מרוהטים ועד לקרוואנים וקמפרים. יותר ויותר ישראלים בוחרים לטייל כך בחו"ל > גליה גוטמן

*מתכננים חופשה בחו"ל, אוף דה מיין רואד, אבל לא רוצים להיזרק שוב באיזה מוטל דרכים? בא לכם להרגיש בטבע, אבל המחשבה על הצורך להזדחל לאוהל דולף וללון בשק שינה עם אבנים שנתקעות בגב מזכירה את הטירונות? אם כך, קבלו את הקונספט החדש, Glamping (קיצור של Glamorous Camping), צירוף בין לינה בשטח לתנאי חמישה כוכבים של אוהלי פאר, מיטות רכות וארוחות גורמה על כלי כסף וחרסינה. ואולי דווקא טיול בקרוואן, עם חופש מרחבים מוחלט, אבל לא קרוואן קטן ודחוק אלא דווקא כזה שמאובזר בכורסאות עור, בפלייסטיישן ובמסך פלזמה? בתנאים כאלה אפשר היה לנדוד גם יותר מארבעים שנה במדבר.

החלוצות בקונספט הגלמפינג היו הולנד, אנגליה וקנדה. בחוות Manor Farm, במחוז המפשייר באנגליה, אפשר לחוות חופשה כפרית במשק פעיל עם תרנגולות ופרות, אבל ללון באוהלים מרווחים עם חיבור לחשמל, מיטות נוחות (לא מזרוני חציר), מקלחות חמות ושירותים עם מים זורמים, שנראים כמו אסלה ויקטוריאנית. המחיר לאוהל: כ-680 פאונד לשבוע בחודשי הקיץ (www.featherdownfarm.co.uk).

וזה עוד כלום לעומת Clayoquot Wilderness Resort במחוז בריטיש קולומביה שבקנדה. על פיורד במערב האי וונקובר, 30 דקות בסירה מכפרון בשם טופינו, נמצא קמפינג אגדי של אוהלים עם רצפת עץ מוגבהת המכוסה שטיחים פרסיים. השמיכות עשויות פלומה רכה, האח פועל על גז ועצים ונדלק בשלט רחוק, יש מקלחות פרטיות, שולחן תה, מיטות ושידה בסגנון עתיק, וגנרטור בלתי נראה מספק חשמל גם לסאונה ולאינטרנט האלחוטי. כלי האוכל עשויים כסף וחרסינה, ובין הפעילויות המוצעות רכיבה על סוסים, קיאקים, דיג וטיולים בסביבה. אפשר גם לקבל עיסוי באוויר הפתוח (החל ב-4,100 דולר לאיש באוהל זוגי לשלושה ימים בסוף השבועwww.wildretreat.com (.

אוהל של ג'נטלמנים

ראשיתה של מסורת האוהלים המפנקים שייכת כנראה לג'נטלמנים בריטים קולוניאלים, שיצאו לספארי באפריקה בתנאי שטח משופרים, עם סבלים מקומיים שנשאו את הציוד, טבח שבישל בעבורם, ואוהלים מרוהטים עם כילות וכל הדרוש לג'נטלמן בעת מסע הציד שלו. גם היום משווקים חוויה דומה בלודג'ים (מלונות הספארי), שיש בהם כאלה עם בקתות, צריפים ואוהלים - אבל איזה!

"יצאנו משמורת סרנגטי שבטנזניה ונסענו צפונה, לכיוון שמורת ציד פרטית. כשהגענו, התגלה לנו מראה הזוי: אוהלי פאר המשקיפים על עמק יפהפה באמצע אפריקה, במקום שאין בו אפילו כפרים, וסביבם מסתובבים שומרים חמושים בכידונים". כך מתאר עמי בן-בסט, עיתונאי מטייל וחוקר עולמות, את החוויה האפריקאית המפנקת שלו במסגרת משימה שלו בעבור המגזין "מסע אחר". "באוהלי השינה המפוארים חיכו לנו מיטות עם סדינים מרשרשים, עששיות יפהפיות, דרגשים, כמה סוגי שמפו, מבחר סבונים, מגבות קטיפה, ותא שירותים צמוד. במרכזו של אוהל ענק חיכה לנו שולחן עם מפה וכלי כסף, עמוס כל טוב, ומלצרים בחליפות לבנות ועניבות פרפר התרוצצו בינינו. ובבוקר, אחרי נקישה קלה בדלת, נכנס בחור, הדליק את העששית והציע קנקן קפה ולחמניות למיטה".

לא מעט חברות בעולם, וגם בארץ (כמו דיזנהויז ואקספלור), מציעות כיום טיולי קמפינג לאפריקה בתנאים הכי מפנקים, ומקוות לייצר טרנד בעבור מי שמוכנים להוציא על כך ממאות ועד אלפי דולרים ללילה.

דיזנהויז החלה לשלב בטיולי קניה שלה לינה של לילה או יותר ב-Sweetwaters Camp מול הר קניה, מחנה של אוהלי פאר המצוידים במיטות עם כילות נגד יתושים, שירותים צמודים, מקלחות עם מים חמים וקרים (וחלוקי אמבטיה, שמפו וקרם לחות לגוף), מנורות לילה ומי שתייה רתוחים. לרשות הנופשים עומדת מסעדה עם מזנון וארוחות גורמה, ובבר מוצעים כל סוגי השתייה. אפשר לשחק שם בדמינטון, לסיים את היום במסיבת קוקטייל מסביב לבריכה, ולצפות בג'ירפות, בזברות, באימפלות ובפילים שמגיעים לשתות מבור המים הסמוך. המחיר מ-400 דולר ללילה.

מי שמחפש חוויית שטח מובהקת עוד יותר, יכול לטוס ל-Abu Camp שבדלתת האוקוונגו בבוצואנה, שמחיר של לילה בו עשוי להגיע לכ-2,000 דולר. "המחנות באוקוונגו קטנים ומבודדים, והדרך היחידה להגיע אליהם היא בטיסה", אומר מולה יפה, מנכ"ל אקספלור. "לבד מהלוקסוס שעולה הרבה כסף, השהייה בהם יקרה כי הם מאפשרים לחוות באמת את האווירה של אפריקה".

לטייל באוטו-בית

עוד ז'אנר של טיול נדודים שמתפתח בשנים האחרונות הוא טיול בקרוואן - שנקרא גם מוטור-קרוואן, קמפר, מוטור-הום - כולם שמות שונים לרכב-בית עם גלגלים ומנוע, או travel trailer - בית על גלגלים ללא מנוע, הנגרר לרוב על-ידי מכונית פרטית. סגנון טיול זה מקובל אמנם יותר על פנסיונרים אמריקאים ופחות על מטיילים ישראלים, אבל יותר ויותר ישראלים שנוסעים לחו"ל בוחרים באופציה הזו.

שירלי קריס מחברת "מוטורהום" אומרת שמספר הישראלים הבוחרים לנפוש בקרוואן עולה בהתמדה, והיא מעריכה את הגידול בכ-15% מדי שנה. גם אבי ברסלר מחברת "בנדנה" להשכרת קרוואנים מדבר על גידול משמעותי בשכירת קרוואנים על-ידי מטיילים ישראלים ב-2007 לעומת אשתקד, אך אינו נוקב במספרים. "כשנכנסו לשוק לפני שש שנים זה היה זרזיף. כיום זהו זרם", הוא אומר.

את הטיול הראשון שלו בקרוואן עשה אבי ברסלר בשנת 2000. "הרעיון צץ שלוש שנים קודם, מתחת לשמיים זרועי כוכבים בטיול שטח בנגב. שאלתי את אשתי אם תהיה מוכנה לצאת לטיול ארוך בחו"ל, אבל לא בג'יפ שמתקלקל כל דקה וחצי אלא באוטו-בית משוכלל. אחרי שנתיים של הכנות יצאנו לארצות הברית ולקנדה עם שני ילדים, בני שש וחצי ושנה וחצי. תשעה חודשים ארך המסע, וכשחזרנו אנשים התעניינו והחלו להיוועץ בנו, ובסופו של דבר החלטנו להפוך את העניין לפרנסה. בהמשך יצאנו לשבועיים של חופשת קרוואן בגרמניה ובאוסטריה, אך מאז אנחנו עובדים וצוברים כסף לחופשה הארוכה הבאה, בקרוואן כמובן".

ההתנסות המשפחתית של מגורים משותפים בחלל הקטן והצפוף של הקרוואן אמנם מאתגרת, אבל אחרי שגומרים לריב מי יישן במיטה הזוגית מעל תא הנהג ומי במיטה מאחור, מי יתקלח קודם ומי יהיה התורן בשטיפת הכלים, מגלים שיש בה לא מעט יתרונות. חופשה כזו עשויה להוות חוויה משפחתית מתקנת, ויש בה טעם של נדודים, של מחנאות וטבע, ושל ארוחות לאור כוכבים. היא מקובלת במיוחד על משפחות עם ילדים, והיתרונות ברורים: לא צריך להתיש את העצבים בחיפוש אחר מלון לעת ערב, לפרוק ולארוז מזוודות בכל בוקר מחדש, ולא צריך לחפש בהיסטריה מסעדה בכל פעם שהילד מכריז שהוא רעב.

יתרון נוסף: חלק מהחניונים ממוקמים בסמוך לאטרקציות תיירותיות, ולעתים בתוך פארקי השעשועים עצמם. בארצות הברית לבדה פזורים כעשרים אלף חניוני קרוואנים ובאירופה כעשרת אלפים.

כמה סרטים שיצאו לאקרנים בשנים האחרונות מדגימים עד כמה חופשות בבית שנע בכבישים מושרשות בהוויה האמריקאית. אחד מהם הוא RV (Recreational Vehicle) בכיכובו של רובין וויליאמס, המביא את סיפור משפחתו העומדת להתפרק. בני המשפחה, היוצאים למסע בהרי הרוקי, פוגשים בדרך חובבי קרוואנים שונים ומשונים, שכמותם אפשר לפגוש רק באתרי הקמפינג של אמריקה, וכמיטב מסורת ההפי אנד האמריקאי וויליאמס מגלה את משמעותם האמיתית של ערכי המשפחה.

אינטימיות ורומנטיקה בקרוואן

צורת הטיול הזו, שבה מחנים לעת ערב את הקרוואן בקמפינג או סתם באמצע שומקום שאין בו שלט האוסר על כך, פופולרית כבר שנים גם במערב אירופה, בקנדה, באלסקה, באוסטרליה ובניו זילנד. היא מקובלת מאוד גם על זוגות בגיל הפנסיה שמצבם הכלכלי טוב, ובידיהם המצרך הכי חשוב - זמן. בניגוד לחופשה משפחתית בקרוואן, שבה ניתן רק לפנטז על פרטיות ורומנטיקה, לטיול זוגי זה דווקא יכול להתאים.

לפני כשנתיים חזרו עבריה וראובן גל, בני שישים ומשהו, מטיול ארוך בחו"ל. את החופשה בניו זילנד וגם באלסקה הם החליטו לעשות בקרוואן, וחזרו עם תובנות על זוגיות ועל החיים.

עבריה גל: "כשקיבלנו את המפתח לקמפר בניו זילנד, מצאתי שם תצלום של זוג מבוגר נכנס לים בעירום. תלינו אותו על הקיר ונורא מהר החלל הקטן הזה נהיה בית. אני אוהבת לבשל, וארוחות הגורמה שהצלחתי להפיק במטבחון הפכו גם הן לחלק מהפאן.

"יש משהו נורא אינטימי בסוג כזה של חופשה זוגית, במיוחד במדינות עתירות שטחים פתוחים כמו ניו זילנד ואלסקה, שבהן לא חייבים לחנות בקמפינג. אפשר להעמיד את הקמפר במקום מבודד לעת ערב (זה חוקי, אם לא חודרים לטריטוריה פרטית), ולהתעורר בבוקר לגמרי לבד לתוך כל הטבע והיופי הזה. עם זאת, אחת לכמה ימים צריך להגיע לקמפינג מסודר כדי להתחבר לחשמל ולרוקן את הביוב, וזה הזמן ליצור היכרויות חביבות, לשתות משהו עם השכנים ולהיפרד למחרת כידידים. בערב ראש השנה האזרחית, בחניון בניו זילנד, חצות הלילה, גשם ושלג, דפקו על הדלת דיירי הקמפר השכן והזמינו אותנו להרים כוסית לשנה החדשה".

באלסקה הם פגשו חבורות של פנסיונרים מאירופה שנעו בדרכים בשיירות, כל זוג בקרוואן שלו. "פגשנו שתי חבורות כאלה, של בני שישים ומעלה, שפחדו לנסוע לבד. הם שכרו מדריך שנסע בראש השיירה וזחלו אחריו בדרכים. אותנו זה מאוד שעשע, והם הסתכלו עלינו בהערצה".

מי שמפנטז על ריגוש מתנייע בקצב אחר, יכול לשכור כרכרת צוענים צבעונית, מהסוג שכמעט נעלם מן העולם, ולנדוד בדרכים הצדדיות של אירופה. בצרפתית הן נקראות roulettes, והן פופולריות במיוחד באזור פרובאנס. תמורת כ-700 אירו ומעלה לשבוע (או כ-320 אירו לסופשבוע), חברת Roulottes du Pradal תצייד אתכם בקרוואן רתום לסוס עם ארבע מיטות ומטבחון בסיסי, וניתן להוסיף גם שירותים כימיים. תקבלו גם מפה עם מסלולי נסיעה, וכמובן כרי אחו לרעיית הסוס וחניונים עם מקלחות וחנויות (www.roulottes-du-pradal.com/uk/horse.htm).