לא רק בסלולר: מחשבי הנגיעה מגיעים למחשב ולטלוויזיה

לא רחוק היום שנתפעל את כל המסכים - בסלולרי, במחשב ובטלוויזיה - באמצעות מגע. אחרי פריצת הדרך שהציגה אפל ב-iPhone, מציגה חברת N-trig הישראלית מסכים המגיבים למגע אצבע בטכנולוגיה מתקדמת מזו של ה-iPhone, ובפנסוניק מבטיחים מסכי מגע אינטואיטיביים בגודל 50 אינץ' כבר בסוף השנה

מה אפשר לעשות עם מסך מגע?

באנטריג מאמינים שמסכי המגע ישנו לחלוטין את הדרך בה אנחנו משתמשים במחשבים שלנו: "דמיין ממשק קלט אחד, היושב מתחת למסך, ומבוסס למעשה על מסך מגע גדול", אומרים באנטריג. "כשתצטרך, הוא יציג מקלדת, אך בעת עבודה בתוכנת עריכת וידאו, הוא יציג את כלי העריכה הרלוונטיים לך - כשבכולם תשלוט במגע אינטואיטיבי".

עוד מספרים ב'אנטריג' על משחקי הלוח שישתנו מקצה לקצה: משום היכולת לזהות מגע בצורה מדויקת (גודל הגוף הנוגע, מיקומו, וכו'), יוכל מסך מגע להפוך בין-רגע ללוח משחק אינטראקטיבי, עליו מונחים החיילים וקלפי המשחק. "חווית משחקי הלוח תהיה אחרת לגמרי", מסבירים באנטריג, "במהלך המשחק ישולבו קרבות אלקטרוניים, סרטים, מנגינות רקע וסיפורי נושא".

על ה"אפליזציה" כולנו כבר שמענו: אפל מחליטה להיכנס לשוק מסוים, ולמעשה יוצרת אותו מחדש. זה קרה למוסיקה הדיגיטלית עם חנות ה-iTunes, לנגני המוסיקה והמולטימדיה עם ה-iPod, ללפטופים הדקים עם ה-MacBook Air וכמובן, למסכי המגע עם ה-iPhone. אך בעוד שהשפעתו הישירה של ה-iPhone על שוק הסלולר ברורה ונראית לעין (בהתחשב בעובדה שסמסונג וסוני אריקסון מיהרו להשיק מכשירים מקבילים), נראה של-iPhone, בטווח הארוך, תהיה השפעה על שוק האלקטרוניקה הבידורית כולו.

באותו בניין ממנו מאיימת Modu להפוך את עולם הסלולר על פניו, ברחוב עתיר ידע בכפר סבא, פועלת מזה שבע שנים חברת "N-Trig", אשר פיתחה טכנולוגית מגע חדשה - הדומה לזו הבאה לידי ביטוי ב-iPhone, אך מגיעה לגדלים של עד 32 אינץ', ובעתיד אף למסכי ענק. "החזון שלנו הוא שכל מחשב יהיה כמו ה-iPhone", מסביר לני אנגלהארט, סמנכ"ל הפיתוח העסקי של אנטריג - תוך שהוא מלטף ומסובב בידו את כדור הארץ בתוכנת ה-Goolge Earth, ובטוויצ' של שתי אצבעות מגדיל את ישראל. "אין לנו מגבלה מבחינת תמונות או מחוות בסיסיות בלבד, כמו שאתה רואה ב- iPhone. מבחינתנו כל תוכנה שאתה רואה בווינדוס, אפשר לתפעל באמצעות מחוות".

את ה'מחוות', אותן פעולות מגע שאינן הקשה ממוקדת או שימוש בסטיילוס (אלא שימוש בידיים בצורה אינטואטיבית), מדגים אנגלהארט על מחשב נייד של DELL מדגם Latitude XT, העושה שימוש בטכנולוגיה של אנטריג.

באמצעות מערכת Vista רגילה, ניתן להשתמש במחשב הזה בשיא הטבעיות - ממש כמו ב-iPhone, וזאת עוד טרם פותחו אפליקציות ייעודיות לטכנולוגיית המגע הזו.

בקרוב: מסך מגע 12 אינץ' של אפל

"התפיסה היא שהמחשב צריך להיות אינטואטיבי - כשאתה רוצה להגדיל תמונה, אתה עושה תנועה טבעית עם האצבעות. לעבוד עם סטיילוס על המסך לא מרגיש טבעי - זו הסיבה שמחשבי הטאבלט לא הגיעו להצלחה שצפו להם".

"מחשבי הטאבלט מהווים פחות מ-1% מסך מכירות הלפטופים", מאששת יעל רוט, מנהלת השיווק של ח.י, יבואנית LG לישראל, את כישלון מחשבי הטאבלט.

"בניגוד למה שחשבו במקור, הם פונים לקהל יעד מאוד נישתי ומאוד מצומצם", היא מסכמת.

ההנחה הראשונה היא שהפריצה מתחום הסלולר לשאר התחומים תצא גם היא מאפל. כבר שנים שרישומי פטנטים והדלפות יוצרות שמועות עיקשות על מחשב בעל מסך מגע מתוצרת אפל, ונראה שכעת הוא קרוב מתמיד. ממידע שהגיע לידינו עולה כי אפל נמצאת בימים אלה בשלבי בחינה של טכנולוגיות מגע למסכי 12 אינץ' ומעלה - לקראת בחירת הטכנולוגיה שתשולב במחשב-המגע העתידי שלה.

אך לא רק על הטלפונים הסלולריים והלפטופים משפיעה מהפכת המגע שיצרה אפל: מאז השקת ה-iPhone גוברים הדיבורים אודות מסכי פלאזמה מבוססי מגע אשר ינהלו את המולטימדיה של הבית כולו.

"אין ספק שה-iPhone הקפיץ את המודעות, הסיר את החששות והביא להכרה רב-שכבתית בשימושים של מסך מגע", מודה יורם פלגי, מנהל מותג פנסוניק ביורוקום. "אנחנו מקווים להציג פה בישראל, יחד עם השוק האמריקני, מסכי 42 ו-50 אינץ' בעלי ממשק מגע אינטואיטיבי כבר בסוף השנה הנוכחית. ההשקה צפויה להיות קצת לפני CES 2009", הוא חושף בלעדית ל"גלובס". עוד סיפרו בפנסוניק על מסך 32 אינץ', בעל ממשק מגע מלא, אשר אמור לצאת לשיווק בשנה הקרובה - כשהמטרה היא שישמש כמחשב מולטימדיה לחדרי הילדים.

בקרוב בסוני פלייסטיישן

אך מה עושים, בעצם, עם מסך מגע בגודל 50 אינץ'? בשוק מדברים בעיקר על פיתוח מגמת המדיה-סנטרים - שליטה מוחלטת בכל המולטימדיה בבית מהצג המרכזי ביותר - צג הטלוויזיה.

ואם לקום מהספה נראה לכם קצת מציק - ל"גלובס" נודע כי ענקיות אלקטרוניקה כבר עורכות ניסויים בשלטים דמויי טאצ'-פאד (משטח המגע במחשבים הניידים), אשר יאפשר לשלוט במסך ענק במולטיטאצ' מבלי לקום מהספה.

גולת הכותרת, כך נראה, הוא עולם הגיימינג: אם חשבתם שהשלט האינטואיטיבי של Wii מגניב - ל"גלובס" נודע כי Sony עורכת ניסויים במשחקי PS3 מבוססי מגע על מסכי מגע ענקיים - אשר יאפשרו שליטה המזכירה מעט את סרט המדע הבדיוני "דו"ח מיוחד".

זום אאוט בעזרת האצבע

בין מסך מגע רגיל למסך מגע של אנטריג (או מסך העובד בטכנולוגיה דומה - כמו זה של ה-iPhone) ישנו הבדל טכנולוגי משמעותי. מסכי המגע המוכרים לנו, לצורך העניין, מהמסכים של הקופאיות בסופרמרקט - עובד על טכנולוגיה 'רסיסטיבית' (תגובתית). בטכנולוגיה זו, מסך המגע עבה למדי ומורכב משתי שכבות - כאשר לחיצה על השכבה החיצונית למעשה יוצרת מגע עם זו התחתונה, ויוצרת קצר. הטכנולוגיה של אנטריג, לעומת זאת, הנה 'קאפסטיבית' (קיבולתית) - ומבוססת גריד (טבלת ערכים). מדובר ברכיב דקיק, המייקר את הייצור בסה"כ ב-100 דולר, ומתחבר ללוח האם בחיבור USB במהלך הייצור. המסך עשוי מחומר הנקרא ITO, אשר בשילוב עם רכיבים אלקטרוניים ושבבים מזהים גם מגע מתמשך (גרירה עם האצבע, לדוגמה), מולטיטאצ' (מגע עם שתי אצבעות בו זמנית) ואפילו יודעת לזהות את מגע האצבע בלבד ולבטל את שאר כף היד - כשזו נשענת על המסך בעת גרירת קובץ.

זיהוי מדויק יותר של מגע מאפשר גם, כאמור, את אותן 'מחוות' - גלילת עמודים באמצעות שתי אצבעות ("סקרולינג"), זום-אין וזום-אאוט באמצעות קירוב והרחקה של האצבע המורה והאגודל ("פיטצ'ינג") ועוד.