רישומי מחשב של אורטל כ"א מוכיחים לכאורה: לא מציעים עבודה לנשים בהריון

נגד החברה הוגשה בקשה לתביעה ייצוגית ב-50 מיליון שקל, המבוססת על מאות כרטיסיות מחשב של דורשות עבודה, לפיהן לא הוצעה להן עבודה כי היו בהריון

אורטל משאבי אנוש, אחת מחמש חברות כוח האדם הגדולות בארץ, מפלה לכאורה נשים בהריון בכך שאינה מפנה אותן לעבודות. כך עולה מתמצית רישומים ממוחשבים של החברה.

בימים אלה הותר לפרסם כי נגד החברה הוגשה בקשה לתביעה ייצוגית בסך 50 מיליון שקל, המבוססת על מאות כרטיסיות ממוחשבות של דורשות עבודה שפנו לאורטל, ושלדעת בית הדין הארצי לעבודה מוכיחות לכאורה אפליה שיטתית.

א' ק' (29), בעלת תואר ראשון בעבודה סוציאלית ולימודי תקציבאות, פנתה לחברה כשהיתה בחודש השישי להריונה ולאחר מילוי טפסים וראיון הבהירה שהיא נכונה לכל עבודה, בכל מקום, בכל היקף ובכל תחום. למרות זאת, עד ליום הלידה לא הוצעה לה אפילו משרה אחת.

א' גילתה שבאורטל רשמו בכרטיסיה שלה: "כיוון שבחודשי הריון מתקדמים - אין כרגע מה להציע", ואף מופיעה תזכורת להתקשר אליה לאחר חופשת הלידה כדי "לוודא האם מחפשת עבודה ולהציע מה שרלוונטי". בהמשך הצליחה לשים ידה על מאות תדפיסי כרטיסיות נוספות, המוכיחים לכאורה שמדובר במדיניות גורפת של החברה (ר' בנפרד). לדבריה, הרכזים נוהגים לציין בכרטיסיות את עובדת היות הפונות בהריון, כדי שלא תוצע להן עבודה.

מדיניות גורפת

באמצעות עוה"ד ענת שני ותמורה דויטש-קאופמן, הגישה א' תביעה לבית הדין האזורי לעבודה, בטענה להפליה מחמת הריון בניגוד לחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה. היא מבקשת לייצג בתביעתה את כל הנשים בהריון שהופלו לכאורה ע"י אורטל בין בשנה שלפני מארס 2008, אז הוגשה התביעה (בחוק נקבעה תקופת התיישנות מקוצרת של שנה).

במקביל, ביקשה במעמד צד אחד צו לתפיסת חומר מחשב, שיאפשר להעתיק את הכרטיסיות כולן ממחשבי החברה, משום שמה שבידיה הן דוגמאות בלבד. כדי שהחברה לא תמחק רישומים, ההליך כולו נאסר לפרסום. השופטת נטע רות מבית הדין האזורי דחתה את הבקשה, בנימוק שמתן הצו - הפוגע בזכות הקניין ובזכות הפרטיות של החברה ושל צדדים שלישיים - "יהיה בבחינת הושטת סעד בלתי מידתי".

שיקול פסול

אלא שבית הדין הארצי קיבל את בקשת רשות הערעור של א' והתיר את תפיסת חומר המחשב. השופטת נילי ארד (בהסכמת השופטים יגאל פליטמן וורדה וירט-ליבנה) קבעה שהוכחה לכאורה עילת הפליה בקבלה לעבודה משיקול פסול, ויש סיכויים טובים לכאורה להוכחת התביעה האישית והייצוגית. הם ציינו שהכתוב במה שנראה כתדפיסי המחשב של החברה "מדבר בעד עצמו".

כן נקבע שקיים "חשש ממשי ברמה של 'קרוב לוודאי' שמסמכים וראיות שברשות החברה ייעלמו לפני הדיון במעמד הצדדים". השופטים הוסיפו ששימוש בהליך של תביעה ייצוגית בעילה של אפליה תורם למודעות הציבורית לאיסור האפליה. "האינטרס הציבורי של הגנה על נשים בעבודה ועידוד שילובן במעגל העבודה מחייב מיגור התופעה של הפליית נשים בהריון בקבלה לעבודה".

לפני כשבוע וחצי הופתעו בחברת אורטל כאשר עו"ד ואיש מחשבים התייצבו במשרדיהם עם צו בית משפט, המאפשר להם לתפוס כרטיסיות של נשים בהריון שפנו לחברה בתקופה האמורה. לאחר ביצוע התפיסה, הוסר איסור הפרסום מעל רוב התיק.

פרקליטיה של אורטל, עוה"ד נחום פינברג ורונית איטח, טענו בדיון בבית הדין האזורי בשבוע שעבר, שהחומר שנתפס כולל "מספר קטן של מקרים בהם מופיעה המילה 'הריון'. לדבריהם, חלק מסוים מהם אינו רלוונטי שכן כתוב שם, למשל, להחליף עובדת שיצאה לחופשת לידה".

השופטת נטע רות הורתה לאורטל להתייחס בתגובתה הכתובה לאפשרות שנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה תצורף להליך, כדי לחוות דעתה האם יש להכיר בתביעה כייצוגית.

מאורטל נמסר בתגובה: "התביעה הגיעה בימים אלה לחברה בהפתעה. החברה לומדת אותה ותגיב בהתאם".