מבחן דרכים - ב.מ.וו 7: להתפאר, אבל בצניעות

מעצבי המכונית כנראה ידעו כי פני העולם למיתון, כשהצרו את ממדי הדגם החדש והפכו אותו ליותר אתלטי ו"דחוס", עם תצרוכת דלק משופרת ; אך אלה לא מפריעים לרכב לספק התנהגות כביש אדפטיבית, איכות ייצור מרשימה ואת מנת הספורטיביות הנחוצה למכורים

אירוע ההשקה של רכב חדש משקף היטב את רוח התקופה, שבה הוא מושק. הדור הקודם של הב.מ.וו סדרה 7, למשל, הושק בשנת 2001 בלב בועת הטכנולוגיה והשקת המכונית התמקדה בהתאם בטכנולוגיות העתידניות ועתירות האלקטרוניות שלה ובעיצוב הבוטה והנועז, שנועד לפנות לדור חדש של טייקוני היי-טק פתוחים לחידושים.

ההשקה של סדרה 7 החדשה נערכה החודש בשיאו של המשבר הפיננסי בעולם ולאחר שנתיים של פאניקה "ירוקה" כלל-עולמית. בהתאם, היא נפתחה במה שנראה היה כמעט כהתנצלות. את המצגת בחרו אנשי ב.מ.וו לפתוח בתצרוכת הדלק המשופרת של דגם ה-730 דיזל החדש, שלטענת החברה משתווה לזו של מכוניות קטנות ממנה. "אנחנו סבורים שגם היום יש הצדקה לקיומן של מכוניות הפאר הגדולות", אמר מנהל מפעל הייצור המרכזי של ב.מ.וו, "הן ממלאות, וימשיכו למלא, צורך חשוב בשוק".

ב.מ.וו 7

גם עיצובה של סדרה 7 החדשה עבר התאמה לרוח התקופה. בעוד שסדרה 7 היוצאת נראתה כאילו היא משתרעת לכל אורך ורוחב הכביש בהתרסה של עושר ושררה, המכונית החדשה נראית יותר "דחוסה" ואתלטית ופחות מאיימת למרות שממדיה דומים. התפנית החדה בעיצוב עלולה להרחיק את שוחרי הסטאטוס ואור הזרקורים, אולם היא מתאימה מאוד לתקופה שבה דעת הקהל בעולם המערבי מתייחסת בקרירות לסמלי מעמד גדולים וצמאים.

עמדת הפיקוד מסתגלת

גם תא הנוסעים מסמל חזרה למקורות. עמדת הפיקוד של סדרה 7 היוצאת התיימרה לשנות סדרי עולם בכל הנוגע להנדסת האנוש והשליטה במכונית. ה-7 החדשה לא מנסה לסגל ולחנך את הנהג אלא מסתגלת אליו. מוט ההילוכים, למשל, נטש את עמוד ההגה וחזר למיקומו המסורתי בקונסול המרכזי, מימין לנהג. יחד עימו נעלמו גם "מתגי המגע" המתכתיים לשליטה ידנית בהילוכים, שהיו חבויים בחלקו האחורי של ההגה. אליהם דווקא נתגעגע.

מערכת ה-"I-DRIVE" של ב.מ.וו, ששלטה בעשרות פונקציות ברכב באמצעות "עכבר" סיבובי רב-כיווני מגושם וזכתה לביקורת רבה, עברה שינוי יסודי. כעת "העכבר" קטן יותר, תופס מקום פחות מרכזי בקונסול ושולט בתפריט גלילה פשוט, שמופיע על מסך ה-LCD הצבעוני מול הנהג. יש גם מתגי "קיצור דרך", שמאפשרים גישה מהירה להפעלת מערכות חיוניות. המסך עצמו גדול יותר, נוח יותר לצפייה ומתאפיין ברזולוציה מרשימה, ששימושית בעיקר ליישומים כמו ניווט תלת-ממדי.

ב.מ.וו 7

מי שמעדיף להרגיש כמו במעבדת ניסויים יכול להזמין את אחת מעשרות אופציות ההיי-טק של הרכב, דוגמת מסך תצוגה עילית, מקלט טלוויזיה לשידורים דיגיטליים-אלחוטיים, ממסר לגלישה אלחוטית, מצלמות וידיאו על הפגושים, שיודעות לקרוא תמרורים ועוד.

איכות הייצור מרשימה מאוד, והעיצוב נעים ומקדיש תשומת לב מרשימה עד לרמת הבורג. ידיות הדלתות, למשל, נראות כאילו עוצבו על-ידי מעצב שעוני יוקרה סקנדינבי. מרווח פנים מעולם לא היה בעיה בפלח הזה וגם ה-7, עם בסיס גלגלים תקני באורך 3.07 מ', שמגיע עד 3.21 מ' בדגם הארוך.

באגף הדינמי אימצו מהנדסי ה-7 החדשה את הקונספט "עשה זאת בעצמך". במקום לכייל את השלדה לפשרה אופטימלית על-פי טעמם, מאפשרת ה-7 החדשה לבעליה לבחור בעצמו את השילוב המועדף עליו בין נוחות לביצועים מתוך ארבע אופציות שונות, שכל אחת מהן מתכנתת באופן שונה את מחשבי הבקרה של מערכת מתלי האוויר (סטנדרט), ההיגוי והמנוע.

מי שמעדיף לאכלס את המושב האחורי וליהנות מנוחות הנסיעה - ולסדרה 7 יש לא מעט לקוחות כאלה בעולם - יעדיף את מצב "נוחות", שמספק תחושה רכה ומרחפת במחיר של הגדלת נטיית הגוף בפניות, הקטנת חדות ההגה ותגובות מתונות של המנוע והילוכים. אבל זו בעיה של הנהג הפרטי.

המצב "הנורמלי" מאפשר למחשב לבחור אוטומטית בשילוב הרצוי בהתאם לתנאים ומהדק את נטיית הרכב, ואילו שני המצבים האחרונים - "ספורט" ו"ספורט פלוס" - מיועדים למי שרוצים לנהוג במכונית המגודלת כמו בב.מ.וו אמיתית. בשני המצבים האלה ההיגוי מתקשח, תנודות הגוף מרוסנות היטב ושיכוך הזעזועים הופך נוקשה יותר - לעיתים עד כדי טלטולים. מנגד הרפלקסים מתחדדים, המנוע ותיבת ההילוכים מתעוררים לחיים והנהג מרגיש כאילו מכונית הפאר הגדולה מתכווצת סביבו והופכת לקופה קומפקטית. בתוספת של היגוי אחורי חשמלי בגלגלים האחוריים, שמחדדת את התגובות ומערכת בלמים אדירת כוח, ה-7 החדשה שומרת על המוניטין של "מכונית לנהג".

גל מכירות ראשון מובטח

בעת ההשקה היו זמינות רק שתי גרסאות למבחן. הראשונה היא ה-750 עם V8 בנזין בעל טורבו כפול, שמייצר 407 כ"ס ו-60 קג"מ של מומנט. פוטנציאל המנוע הזה עולה ב-80% על הצרכים ההגיוניים של 90% מהנהגים וכל לחץ פחות-ממתון על הדוושה מפיק ממנו כוחות G מעקמי צוואר וצבירת מהירות אלימה. נתון זינוק של 5.2 שניות בלבד מאפס ל-100 קמ"ש ו-250 קמ"ש הוא מסעיר, אך לא בדיוק המתכון המומלץ לכבישים הישראליים.

הדגם השני היה ה-730 דיזל עם מנוע V6 בנפח 3 ליטר, שהספקו שודרג ל-245 כ"ס. זהו מנוע מעודן המעניק ל-7 דחף מכובד. יש לו צליל נעים וגברי ותחושה של "סחיבה" בריאה, ורגל קלה תוכל אפילו להוציא ממנו 10 ק"מ לליטר סולר. בהשקה לא פגשנו בדגם ה-740 עם מנוע V6 טורבו בנפח 3 ליטר, שמייצר בגרסה זו 326 כ"ס וצפוי להיות הנמכר ביותר בארץ.

סדרה 7 החדשה תנחת בישראל בתחילת השנה הבאה וגל המכירות הראשון שלה ללקוחות הנאמנים של המותג כבר מובטח. המחירים אמנם יהיו גבוהים מסדרה 7 הנוכחית - אי שם באזור ה-700 אלף שקל לדגם ה-740 ההתחלתי ועד מעל ל-800 אלף לדגם ה-750 - אבל המחיר מעולם לא הטריד את הלקוחות הפוטנציאליים. השאלה היא כיצד תצליח החברה לשמר את המומנטום בגל השני, לנוכח הסערה הפיננסית הפוקדת את שווקי העולם. *

מתחרות

לקסוס LS460

הלקסוס LS460 מדברת בשפת עיצוב שקטה אך סמכותית ומתרחקת מאור הזרקורים. יש לה תא נוסעים סופר-איכותי, מנוע מעודן ורב עוצמה שמשודך לאחת מהתיבות האוטומטיות החלקות והמתוחכמות בשוק, ושלדת הנעה אחורית עם תחושה אירופאית. המתלים התקניים של המכונית מספקים נוחות מכובדת, אך כדי להתחרות בנוחות המרחפת של הגרמניות המתחרות כדאי לשכנע את היבואן להזמין את חבילת המתלים האקטיביים.

מרצדס S קלאס

מכונית הדגל של מרצדס, היא המכונית הנמכרת ביותר בפלח שלה בפער לא קטן. יש לה עיצוב הרמוני וספורטיבי, מתלים אקטיביים מכוילים היטב, הרבה תחכום אלקטרוני ואיכות ייצור גבוהה מאוד. הביצועים של דגם ה-350 יתקשו לתת קרב ל-740 החדש אבל עדיין מכובדים. מרווח הרגליים של שתי המכוניות דומה וגם ה-S קלאס יודעת להשתובב על הכביש.

אאודי A8

המתחרה הוותיקה בחבורת הצמרת הגרמנית עברה חידוש בשנה שעברה ומצוידת כעת בשלדה הדוקה ומהנה יותר לנהיגה ובמערכת מתלים עם שיכוך מתכוונן שמספקת נוחות נסיעה טובה מאוד. העיצוב החיצוני כמעט אנונימי אך תא הנוסעים הוא מופת לאיכות ייצור, עיצוב עילי והנדסת אנוש. מנוע ה-3.2 ליטר יתקשה להתחרות ב-740 וכדי לספק קרב הולם ל-750 צריך להצטייד בדגם ה-S8, שאינו זול.