יש לי יום יום דג

צנצנת עם דג זהב היא התחלה טובה, אך חובבי התחום מוכנים להשקיע הרבה יותר באחזקה של אקווריום ראוי. והאפשרויות רבות: מים מתוקים או מלוחים, דגים פשוטים וזולים או דגים אקזוטיים במאות שקלים ואפילו סוגי דקורציה מגוונים. המשוגעים לדבר מוכנים להשקיע אלפי שקלים ויותר עבור האפשרות לבהות בדגים שלהם שוחים מצד לצד

חובבי האקווריומים מהווים קהל מעט שונה בקרב חובבי בעלי החיים. חובבי הכלבים והחתולים יכולים לחוש את הקרבה מצד בעל החיים, בעלי חיים קטנים יותר מגיבים כשמאכילים אותם, ולעומתם הדגים רק שוחים בשקט מצד לצד באקווריום.

בישראל ישנם עשרות אלפי אנשים שעבורם טיפוח האקווריום שלהם הוא תחביב ממכר, כאלה שעוקבים באדיקות אחרי סוגי דגים המגיעים לישראל, ומסוגלים להשאיר בחנות לציוד לאקווריומים אלפי שקלים בכל ביקור.

על מנת לסבר את האוזן, לא פחות מ-13 אלף חברים רשומים כיום בעמותת "אקווה", העמותה הישראלית לדגי נוי (www.aqua.org.il) המאגדת חובבים, יבואנים וסוחרים של דגים, אקווריומים וציוד נלווה. לדברי אלי הרפז, מנהל הפיתוח העסקי של העמותה, מדי שנה מצטרפים לעמותה אלפי חברים חדשים. "כיוון שלרוב האמהות אין בעיה לנתב את רצונו של הילד לגדל בעלי חיים לגידול דגים באקווריום, כיוון שאין כאן מחויבות להוריד את הדגים לטיול או לדאוג לנקות את צרכיהם, כמעט כל הילדים חוו את החוויה, אולם אין להשוות גידול דגים חובבני של ילדים להתעסקות באקווריום כתחביב. כאן מדובר בהרבה השקעה, כספית וטכנית, כיוון שאקווריום מקצועי דורש טיפול אינטנסיבי על מנת לשמור על תוחלת חיים של הדגים ובעלי החיים האחרים השוחים בו".

בשנים האחרונות עלה כאמור משמעותית מספר המכורים לתחביב, ובנוסף החלו חברות להציב אקווריומים במקומות מרכזיים במשרדים. "אקוווריום שובר את הקרח ומוריד מתח. זה אלמנט יפה ואנשים אוהבים דברים יפים. מחקר לא מדעי שערכה העמותה מצא גם שריבוי ערוצי הטבע בטלוויזיה, והסרטים על המציאות התת-מימית מושכים יותר אנשים לתחום".

מתוק או מלוח

אקווריומים נחלקים לשני סוגים: אקווריומים של מים מתוקים (לסוג זה שייכים מרבית האקווריומים) ואקווריומים של מים מלוחים. הרפז מסביר כי מרבית החובבים ה"כבדים" עוברים להקמת אקווריום של מים מלוחים: "אקווריום של מים מלוחים הרבה יותר יפה כיוון שהדגים הגדלים בתנאים אלה צבעוניים ומגוונים הרבה יותר. אולם חשוב לדעת שאקווריום כזה דורש תחזוקה הרבה יותר יקרה, הדגים המאכלסים אותו, ההשגחה עליו הרבה יותר מסובכת וקריסה ביולוגית שלו תהיה כרוכה בהרבה מאוד כסף".

השלב המתקדם יותר של אקווריום מים מלוחים הוא הקמת ריף הכולל גם אלמוגים וחסרי חוליות אחרים. ברוך מור, מנכ"ל חברת פרש ריף, יבואני ומתקיני אקווריומיום - ציוד ודגים, מספר שעיקר הביקוש כיום הוא לאקווריומים הכוללים ציוד יותר מתוחכם, מערכות מורכבות שמחדירות חמצן, בקרי חומציות ובקרי טמפרטורה.

"אנחנו מחלקים את קהל הלקוחות לשני סוגים: אלה שפריקים של התחביב ואלה שבשבילם זה אביזר עיצובי. הסוג הראשון יחפש איך להרכיב לבד הכול ופריטים מיוחדים כמו דגים נדירים או אלמוגים מיוחדים, ואילו הסוג השני מעדיף שאחת לתקופה תגיע אליו חברה העוסקת בתחזוקת אקווריומים ותמורת כמה מאות שקלים לחודש, בהתאם לגודל האקווריום, תדאג לכל מחסורם של הדגים", מסביר מור.

עלות הקמת אקווריום נגזרת מגודל המיכל. הרפז מסביר שככל שהמיכל גדול יותר כך עלותו גבוהה יותר, שכן יש להשקיע ביותר ציוד לאקווריום, הדקורציה שלו יקרה יותר, הוא זקוק לתאורה חזקה יותר וצריך לאכלס אותו במספר גדול יותר של דגים. הרפז מסייג את האקסיומה במקרה של חובבים המשקיעים עם דגים יקרים במיכל קטן יחסית. כדוגמה הוא מביא בחירה בדגי חתול העולים כ-100 שקל לדג.

בעוד שבעבר נאלצו חובבי האקווריומים לרכוש את החלקים מודולרית ולהרכיב ציוד מערכות מפורקות, כיום ניתן להשיג אקווריומים דקורטיביים הכוללים את כל הציוד, מה שמוגדר בקרב החובבים כ-plug&play. מחירי המיכלים האלה, המייתרים כאמור את הצורך ברכישת ציוד בסיסי נוסף, נעים בין 500-2,500 שקל, תלוי בגודל המיכל. לדברי הרפז גודלם הממוצע של המיכלים לחובבים "קלים" נע סביב 250-300 ליטר.

מחפשים את נמו?

סוגי הדגים לאקווריום מים מתוקים נחלקים לפי פלח הגיל של בעל האקווריום. לדברי הרפז לילדים מומלץ להתחיל בגידול דגים פשוטים כמו גופים, מולים או סומטרות, שמחירם שקלים בודדים לכל דג. סוג נוסף מומלץ הוא הציקלידים, סוג של דגים חזקים ועמידים שקל להרבות אותם, ומחירם עשרות שקלים לכל דג. אלה דגים צבעוניים וחזקים פיזית. שלא דורשים טיפול מיוחד או איכות מים עילאית, או כמו שהרפז מגדיר אותם - "השקעה מינימלית עם אפקט מקסימלי".

הרמה הגבוהה יותר למתקדמים היא משפחת דגי החתול שמחירם עשרות שקלים לדג, ובראש הפירמידה עומדת משפחת דגי הדיסקוס שמחירם יכול להגיע למאות שקלים ליחידה.

הקמת אקווריום מים מלוחים היא כאמור משימה מורכבת הכרוכה גם בהוצאה כספית גבוהה יותר. השקעה בסיסית באקווריום מים מלוחים בסיסי מסוג מרינה בגודל מינימלי של כ-500 ליטר מעורכת ב-7,500 שקל ומעלה. אקווריום בגודל זהה כולל ריף יעלה 15 אלף שקל ומעלה, כיוון שכאן כבר יש צורך ברכישת מקרר להורדת חום המים ולתאורה מיוחדת המדמה את אור השמש. הרפז:"אקווריום כזה מנסה לדמות תנאי ים, והאלמוגים, שמרביתם פוטוסינתזיים לא יתקיימו ללא התנאים האלה". ציוד נוסף הנדרש לאקווריום כזה הוא מפרקי חלבונים שמחיריהם מתחילים ב-3,000 שקל.

גם מחירי הדגים למים מלוחים גבוהים. מחירי הדגים הבסיסיים מתחילים בכמה עשרות שקלים לדג (כמו לדוגמה מחירי דגי ליצן הידועים יותר בכינויים "נמו", הנמכרים בכ-40 שקל ליחידה. המשוגעים לדבר קונים יחד עם הדגים גם שושנת ים שמחירה 400-500 שקל. מחירי דגי מלאך גדולים יכולים להגיע גם ל-5,000-6,000 שקל לדגי מלאך גדולים.

אלמוגים מאינדונזיה וכרישים אסורים

למרות המשבר הכלכלי טוען מור כי בתחום דגי הנוי לא מורגשת האטה. "אנחנו חושבים שדווקא בתקופות כאלה אנשים מחפשים לעצמם את המרפא לנפש בתחביב שעושה להם טוב על הנשמה. למרות המצב, דווקא בחודשים האחרונים אנחנו רואים יותר ביקושים למערכות מורכבות כמו כאלה המחדירות חמצן, בקרי חומציות ובקרי טמפרטורה, שמחירן מתחיל ב-1,000 שקל ויכול להגיע גם לאלפי שקלים". עלייה בביקושים נרשמת גם לאלמוגים מיוחדים המיובאים ממקומות אקזוטיים כמו אינדונזיה וסרילנקה ומחיריהם נעים בין 100-600 שקל.

מור מספר, כי בקרב המכורים יש גם בקשות חריגות כמו בקשה לייבוא כרישים המגיעים בגודל 60 ס"מ ומגיעים עד לגודל 2-3 מטרים. ייבוא כרישים כזה אסור על-פי חוק אולם המכורים מצליחים להשיג אותם בדרכים לא דרכים.

עוד מכירים בחנות פרש ריף ברמת-גן כאלה המשקיעים בדגים ובאקווריומים אלפי שקלים מדי חודש. אנשים משקיעים היום גם בגידול בעלי חיים שלא ניתן היה לגדל בעבר, כמו סוסני ים או מדוזות. היום יודעים מה הצרכים שלהם איזה אוכל הם צריכים ואיך הם מתרבים.

לשאלה האם גם המכורים מתאבלים כמו הילדים על כל דג שמת באקווריום מגיב מור בחיוך. לדבריו יש כאלה המגדלים דג מסוים גם עשר שנים ויותר וממש מתאבלים כשהוא מת, ואחרים שמחים על ההזדמנות להגיע לחנות ולחדש את המלאי".

לסיכום טוען מור כי גם בתחום הזה הישראלים מתנהגים שונה מחובבים אחרים בעולם: "יש נוסחאות בינלאומיות למספר הדגים שצריך להכניס לכל גודל אקווריום, אולם הישראלים אוהבים להכניס הרבה יותר ממה שמומלץ וזה מה שהורג להם את הדגים. אנשים כאן קונים דגים לפי הגודל וחושבים שאם יהיו להם דגים כמו קרפיונים בסופר הם ירשימו יותר". *

5

טעויות נפוצות בהקמת אקווריום

למתחילים המבקשים להקים אקווריום מים מתוקים מבלי "לשרוף כסף", מציע ברוך מור ראשית לאסוף מקורות מידע, וללמוד על בסיס ניסיונם של אחרים איפה לא לעשות את הטעויות. להלן טעויות נפוצות בבניית אקווריום:

1. הכנסת פילטרים לא נכונים.

2. אי התאמה של אוכלוסיה - הכנסה של אוכלוסיה עדינה עם אוכלוסיה אגרסיבית.

3. שימוש בסוגי מזון לא נכונים.

4. הגעה לחנות ללא תקציב מוחלט מראש: מומלץ להכין תקציב לפני ההגעה לחנות ולדעת בדיוק איזה חלק ממנו מיועד לרכישת דגים.

5. יש להביא בחשבון גם עלויות תחזוקה שוטפת של אקווריום העשויות להגיע למאות שקלים בחודש.

אפשר גם אחרת: אקווריום עם שלט רחוק

מי שרוצה להירגע על רקע נוף אקווריום בלי להיכנס להתחייבויות או להקפיד על ציוד וגידול, יכול לעשות זאת בעזרת מסך טלוויזיה איכותי המחובר למחשב ולאקווריום וירטואלי. תוכנות אלה הולכות ומשתכללות כל הזמן ומאפשרות להתאים את סוג האקווריום, מספר הדגים, גודלם ותנועתם.

את התוכנות הבסיסיות ניתן להוריד חינם (בין היתר באתר Stardock Aquarium Desktop או (www.oceandive.com/gallery.php.

תמורת כ-25 דולר תוכלו לרכוש תוכנות אקווריום וירטואלי דוגמת Aquazone Seven Seas Deluxe הכוללת 40 סוגי דגים לבחירה, 20 סוגי אלמוגים, ואפשרות להאכלת הדגים במזון וירטואלי תוך צפייה בהם בשעת האוכל. *