נתניהו ל"פגוש את העיתונות" בארה"ב: העולם החופשי נדהם ממוכנות העם האיראני לעמוד על זכויותיו"

גלובס tv (עדכונים שוטפים) מדינות המערב: "איראן חייבת לאפשר להפגנות להמשיך" ■ בלוגרים חושפים סרטון של מפגינה שותתת דם דקות לפני שמתה ■ אלוף (מיל'), אביעזר יערי, בראיון ל"גלובס": האפשרות לנטרל את תשתיות הגרעין האיראני באמצעים צבאיים - הולכת ופוחתת

ראש הממשלה, בנימין נתניהו סירב הערב לערער על גישתו של הנשיא האמריקני ברק אובמה בעניין איראן. נתניהו, התראיין הערב במסגרת התוכנית "פגוש את העיתונות" ברשת NBC האמריקנית. את דבריו של אובמה ביקרו רפובליקנים ואחרים, על כך שלא הגן ביתר שאת על המפגינים המתנגדים לתוצאות הבחירות באיראן.

נתניהו אמר כי הוא "יודע כי אובמה רוצה שהעם האיראני יהיה עם חופשי". והוסיף כי העולם החופשי נדהם ממוכנות העם האיראני לעמוד על זכויותיו". "המסכה הוסרה מהפנים של המשטר האירני ע"י מהלך אמיץ של תושבי המדינה". נתניהו הוסיף "שאפשר לראות בבירור את חסרונה של הדמוקרטיה באיראן".

מוקדם יותר אמר נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בתגובה על המהומות ברחובות טהרן כי "ממשלת איראן חייבת להבין שהעולם מסתכל עליה. אנחנו אבלים על כל חף מפשע שאיבד את חייו. אנחנו קוראים לממשלת איראן להפסיק עם האלימות ועם המהלכים הבלתי מוצדקים המופעלים נגד העם האיראני".

ראש ממשלת גרמניה, אנגלה מרקל, אמרה כי איראן חייבת לאפשר להפגנות בטהרן להמשיך ולספור מחדש את הקולות בבחירות לנשיאות.

אלוף (מיל'), אביעזר יערי, אמר בראיון ל"גלובס": האפשרות לנטרל את תשתיות הגרעין האיראני באמצעים צבאיים הולכת ופוחתת. עם זאת ניתן לעצור את התהלך באמצעות לחץ בינלאומי. כך לדוגמה, איראן היא אומנם מיצואניות הנפט הגדולות בעולם, אך היא חסרת יכולת זיקוק. ניתן למנוע את הגעתם של תזקיקי נפט לשטחה. מה גם שאפשר להפעיל חרם פיננסי.

"ההנחה היא שניתן להפעיל מספיק לחץ כדי לעצור את תהליך הגירעון של איראן, השאלה היא עד כמה העולם רוצה בכך".

יערי הסביר כי לאיראן יש סיבה להיות גרעינית והיא אינה ישראל. מדובר באסטרטגיה סביבתית. "היא מעוניינת לדבר גובה העיניים עם הודו ופקיסטן".
לפני האירועים האחרונים בצפון קוריאה, ניתן היה לחשוב שלחץ בינלאומי היה עוזר, אך אם ארה"ב לא הגיבה להתגרויות

אביעזר יערי שימש כראש ענף סוריה לבנון ועיראק, תפקיד בו כיהן בתקופה שלפני פרוץ מלחמת יום הכיפורים. ועדת אגרנט זקפה לזכותו עצמאות מחשבתית וראיית הקשר בין היערכות הכוחות המצרים להיערכות בחזית הסורית.

בינתיים, התקשורת האיראנית מדווחת על 20 הרוגים במהומות בין שוטרים ל"קבוצות של טרוריסטים" בטהרן. הטלוויזיה האיראנית מסרה גם כי מפגינים הציתו שתי תחנות דלק והתקיפו מוצב צבאי.

באיראן מסכמים כבר שבוע של הפגנות ונראה שככל שעוברים הימים, ההפגנות הולכות וגדלות אבל השידורים והאינפורמציה מהנעשה ברחובות טהרן הולכים ופוחתים. האינפורמציה מגיעה כמעט אך ורק על ידי בלוגרים ואתרי רשתות חברתיות באינטרנט שמפיצים מידע וסרטים באינטרנט. אחד הסרטונים מציג שוטרים אירנים מכים למוות אזרח, ונוטשים את גופתו. סרטון אחר מציג מפגינה שותתת דם מתמוטט ברחוב ומתה אחרי שהוכתה על ידי שוטרים.

בסרטון הראשון, שצולם בסתר מגג בניין, נראים אנשי משטר חמושים מובילים גבר, ככל הנאה, מפגין לחצר אחורית של אחד הבתים. שם הם מכים אותו למוות ללא רחמים, ובורחים מהמקום.

בסרטון השני, שפורסם באתר You Tube, נראית הפגינה נשכבת על הכביש ומאבדת את הכרתה. אזרחים מתקרבים אליה ומנסים להנשים אותה מפה לפה, אך תוך שניות הם מבינים שמאוחר מדי - והאישה נופחת את נשמתה. מהסביבה נשמעות זעקות שבר.

לא ברור לגמרי אם הסרטונים האלה צולמו במהלך ההפגנה הגדולה אמש בטהרן, או באחד הימים האחרונים. כן מתברר בעזרתם מעט ממה שהולך שם ברחובות.

מחכים להיסטוריה

אמש שוב יצאו לרחובות טהרן עשרות אלפי מתנגדיו של הנשיא מחמוד אחמדינג'אד במחאה על מה שהם טוענים כזיוף הבחירות בסוף השבוע שעבר. הטלוויזיה האירנית מדווחת שהמפגינים פוזרו בעזרת זרנוקי מים ורימוני גז. על פי הדיווחים, כמה בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו.

רשתות התקשורת האירניות הכפופות לממשל לא מראות את התמונות מהרחובות, אבל המפגינים בעצמם דווקא כן. הם צעקו: "מוות לדיקטטור, בעזרת האל" ונשאו שלטים עליהם נכתב: "היכן הקול שלי?". בקטעי הווידאו האחרונים שמצולמים ומועלים לרשת על ידי גורמים לא מזוהים ניתן לראות חלק מהזוועות עליהן הטלוויזיה האירנית, כמובן, לא מדווחת.

לעומת זאת, הטלוויזיה האירנית כן מדווחת שההפגנות אורגנו על ידי צעירים שקיבלו הכשרה מיוחדת להעברת אינפורמציה ברשת האינטרנט ממומחים בארצות הברית. על פי הדיווח, הם המתינו לשעת הכושר - לבחירות, ואז הם יצאו במתקפת הטוויטר והבלוגים.

דיווח עיתונאי מדויק ואמין קשה למצוא היום באינטרנט. ברשתות הטלוויזיה הבינלאומיות או מהתקשורת האירנית הרשמית אנו לא יכולים לוודא את אמינות התמונות, אפילו לא את המקור ממנו הם הגיעו לראשונה. על הנעשה באמת בימים האלו בטהרן ייכתב כנראה רק בספרי ההיסטוריה, או באתרי ההיסטוריה.

חלק מהבלוגרים מאירן כותבים שאלה הימים הקריטיים ביותר בהיסטוריה של אירן. מנהיג המפגינים, הרפורמיסט מיר חוסיין מוסאווי, אמר בנאום בפני תומכיו שהוא מוכן למוות קדושים וקרא למפגינים להמשיך במחאה, גם אם ייעצר. במכתב שהעביר למועצה העליונה של אירן טען מוסאווי שהוא מאמין שתוצאות הבחירות היו בידיהם של אנשי הממשל חודשים לפני הבחירות.