ישראל תהיה פתוחה להקפאה מוחלטת של הבניה בהתנחלויות

כך אומרים לניו יורק טיימס גורמים בכירים בישראל, זאת כ"חלק מ"יזמת שלום רחבה" ■ זה המסר של אהוד ברק לג'ורג' מיצ'ל, בפגישתם מחר בניו-יורק ■ ההקפאה לא תחול על בניינים שבנייתם כבר החלה, כ-2000, ולא על מזרח ירושלים

ישראל תהיה פתוחה להקפאה מוחלטת של הבניה בהתנחלויות בגדה המערבית למשך שלושה עד שישה חודשים, כחלק מיזמת שלום רחבה במזה"ת, שתכלול הסכמה פלסטינית לנהל מו"מ לסיום הסכסוך עם ישראל והסכמה של מדינות ערביות גדולות לנקוט צעדים בוני אמון כלפי ישראל. כך אמרו פקידים ישראליים בכירים שמצוטטים ב"ניו יורק טיימס".

הפקידים ביקשו לא לנקוב בשמם. הם ציינו שנושא הקפאת הבניה בהתנחלויות, אפילו באופן זמני, נחשב נפיץ מאוד בישראל ולכן, בשלב זה, הם אינם מוכנים ששמם יזוהה עם מהלך כזה. אבל ניו יורק טיימס מדגיש, שהפקידים הבכירים דיברו מ"עמדה ברורה של סמכות".

ההדלפה פורסמה פחות מיום לפני הפגישה המתוכננת בין שר הביטחון, אהוד ברק, לג'ורג' מיצ'ל, נציג ממשל אובמה לתהליך השלום במזה"ת., שתתקיים מחר (ג') בניו-יורק. לדברי המקורות, ההסכמה הישראלית להקפאה היא המסר שברק מביא עמו למיצ'ל.

ההקפאה המתוכננת לא תחול על בניה בהתנחלויות שכבר החלה והיא לא תחול על מזרח ירושלים. אבל משמעות ההחלטה היא, שבתקופה המדוברת, בין שלושה לשישה חודשים, לא תהיה שום התחלת בניה, מכל סוג שהוא, גם בתחום גושי ההתנחלויות הגדולים, ליד ירושלים, שישראל מצפה להוסיף ולהחזיק בהם בכל הסכם עתידי עם הפלסטינים.

בעוד שהמחווה הישראלית אינה מגיעה לסף הפסקה מוחלטת של פעילות הבניה בהתנחלויות עתה, כפי שדורש ממשל אובמה, הוויתור של ממשלת נתניהו הוא התגובה החיובית ביותר, מבחינת הממשל, שקיבלה וושינגטון מישראל עד עתה. הוויתור הזה מראה, שהלחץ האמריקני פועל את פעולתו. עד לשלב זה, טענו פקידים ישראליים, שאי אפשר לדרוש מההתנחלויות לשים קץ ל"גידול טבעי" או ל"חיים נורמליים".

הפקידים הישראליים מעריכים, שכ-2000 בניינים נמצאים עתה בשלבי בניה בהתנחלויות, ולדבריהם, בניינים אלה יושלמו, לפי ההצעה הישראלית, אבל לא יינתן היתר להתחיל שום בניין חדש. הפקידים הדגישו, שאם יזמת השלום הרחבה לא תמומש, הבניה בהתנחלויות תחודש.

ברק עצמו, קודם צאתו לניו-יורק, נמנע מלהתייחס לשאלה של הקפאה זמנית של הבניה בהתנחלויות בראיון עם ניו יורק טיימס. הוא הסתפק באמירה שאת ההתנחלויות צריך לראות כסוגיה אחת במסגרת רחבה יותר שדרושה לכינון שלום במזה"ת.

"לנו חשוב מאוד שהפלסטינים ייטלו על עצמם מחויבות לשים קץ לסכסוך ויכירו בסופיות של כל הטענות שלהם", אמר ברק. "איננו צריכים לבודד את סוגיית ההתנחלויות ולהפוך אותה לנושא החשוב ביותר. צריך לדון בה בהקשר של שיחות שלום רחבות יתר".

ברק הוסיף: "ישראלים רבים חוששים, שמה שהפלסטינים רוצים אינו שתי מדיניות אלא שני שלבים", כלומר חיסולה של ישראל בשלבים. לדבריו, התמקדות בסוגיית ההתנחלויות בלבד ולא בשאלה מה מדינות ערב צריכות לעשות למען השלום, תגרום לישראל לחוש שהיא נדחפת לכרוע על ברכיה ולמצוא עצמה מוגשת על מגש לצד האחר, במקום שהיא תהיה שותף במאמץ להשגת שלום.

ישראל, אמר ברק, שואפת להגיע להסכם אזורי שיוביל למדינה פלסטינית ולביטחון למדינת ישראל. הוא ציין, שעשוי להיות מקום לוועידת שלום אזורית שתיערך בחודשים הקרובים ושבה יסכימו כל הצדדים לנקוט צעדים ולעשות ויתורים.

לאור שאיפתה של וושינגטון להוציא את כוחותיה מעיראק ולמצוא דרך לטפל בבעיה האיראנית, נוצר הזמן המתאים לחשיבה אזורית בעלת תעוזה שעשויה לחולל שינויים מרחיקי לכת, ישראל להוטה למלא את חלקה במאמץ כזה, אמר ברק.