3.55 מיליארד שקל - זה הסכום שאיבדה אפריקה בבורסה בשבוע

יתרת החוב המשוערכת של אפריקה ישראל למחזיקי האג"ח מסכמת ב-7.45 מיליארד שקל, אולם המשקיעים מאמינים כי יקבלו הרבה פחות - והאיגרות נסחרות בשווי משוקלל של 58.3% מערכן בלבד

מי שיבחן את מניית אפריקה ישראל בסיכום השבוע שעבר עשוי לחוש סוג של אכזבה. המניה ירדה "רק" ב-37.2%, כלומר, קצת יותר משליש מערכה. "זה הכול?", הוא עשוי לתהות, בהתחשב שמרבית הנפילה הזו קרתה כבר ביום ראשון. ואנחנו נגיד, שבמהלך השבוע הזה השמידה החברה ערך בדמות 1.42 מיליארד שקל שנגרעו משווי-השוק שלה. בכך, לא רק שאיבדה את התואר "חברת הנדל"ן הציבורית הגדולה בבורסה" לטוענת הקבועה לכתר, גזית גלוב - אלא ששווייה של אפריקה ישראל (2.4 מיליארד שקל בסוף השבוע) ממקם אותה גם מתחת לקרדן N.V ושיכון ובינוי, לפי הסדר הזה. בסוף השבוע שערה של המניה היה רחוק ב-91.2% (!) משער השיא.

לאפריקה ישראל, למי ששכח, גם תעודות פיקדון אמריקניות הנסחרות מעבר לדלפק ברשימת ה-Pink Sheets (סימול: AFIVY.PK) ביחס של 2 תעודות למניה אחת, ואלו סיימו את השבוע בירידה גבוהה אף יותר (41.3%-) על רקע חולשת הדולר בשבוע שחלף. ככלל, ירדו מניות כל החברות שבשליטת אפריקה ישראל בשיעורים דו-ספרתיים, למעט נגב קרמיקה, בה שולטת אפריקה ישראל בשרשור, באמצעות אפריקה תעשיות - שם נותרה המניה הזוכה לסחירות נמוכה ממילא ללא שינוי בסיכום שבועי. אפילו אפ"י פיתוח, הרשומה למסחר בבורסה הראשית בלונדון (סימול: AFID.IL), נפלה השבוע ב-15.8% אל מתחת לשווי של מיליארד דולר.

כמתבקש, הסדר החוב אותו מבקשת הקבוצה בשליטת לב לבייב ממחזיקי אגרות החוב שלה פגע ביתר-שאת באג"ח הסחירות שלה, על רקע החשש מחדלות-פירעון. המצב היה רחוק מלהיות שפיר כבר לפני שבוע, כשגם אז סדרת האג"ח היחידה ששערה גילם תשואה חד-ספרתית לפדיון, הלא היא סדרה ט', נסחרה בתשואה ברוטו לפדיון בשיעור כפול ולמעלה מכך ביחס לריבית שהיא נושאת. סדרה ט' עלתה השבוע לכותרות בשל היותה הסדרה שמועד הפדיון שלה הוא הקרוב ביותר (נובמבר), ועל רקע ההנחה כי משמעות ההצהרה שלאפריקה ישראל יכולת לפרוע התחייבויותיה ב-2009 ו-2010 היא דווקא מבט פסימי על חצי הכוס הריקה; חוסר הוודאות לאחר מכן צפוי לגזור הסדרי אג"ח שירעו (או שמא ישוו) את מצבם של מחזיקי האג"ח הקצרות.

שלא במפתיע, ירידות השערים באג"חים של אפריקה ישראל היו חדות יותר ככל שמדובר היה בסדרה שמועד הפדיון שלה קצר יותר, והסדרות שאמורות להגיע לפדיון עד מארס 2011 זינקו לתשואה תלת-ספרתית לפדיון. בסדרה ט' התשואה לפדיון עמדה בסוף השבוע על לא פחות מ-527%, מה שממקם אותה באופן לא מחמיא בעשירייה הראשונה של אג"ח הזבל מבחינת פרמטר זה בבורסה בת"א, לא כולל אג"ח להמרה או אג"ח פרטיות. תוך שבוע זינקה התשואה לפדיון שלה פי 59 (!). גם בסדרה שנושאת את התשואה הנמוכה ביותר לפדיון, י"ג, עדיין מדובר בתשואה הגבוהה פי 4.5 מהריבית הנקובה עליה.

יתרת החוב המשוערכת של אפריקה ישראל למחזיקי האג"ח מסכמת ב-7.45 מיליארד שקל, אולם המשקיעים מאמינים שיקבלו הרבה פחות - והאיגרות נסחרות בשווי משוקלל של 58.3% מערכן בלבד. בחלק מהסדרות, שווי-השוק של הסדרה צנח אף יותר מהממוצע, וכך למשל, בסדרה ט"ז, השווי נמוך ב-61.5% מהשווי המתואם שלה (כלומר, בתוספת הפרשי ההצמדה והריבית שהצטברו אך טרם שולמו). דווקא בסדרה ט' הפער הוא המתון ביותר, ככל שניתן לקרוא להפרש של 28.4% "מתון".

בסדרות האג"ח של החברות הבנות של אפריקה ישראל נרשמו השבוע ירידות מתונות יותר, כך שהתשואה שלהן לפדיון נותרה עדיין בשיעור דו-ספרתי. אפריקה ישראל, ביחד עם מניות החברות שבשליטתה, הפסידו השבוע 2.44 מיליארד שקל למשקיעים. אם נרחיב את המעגל גם לאגרות החוב של החברה (שאפריקה מצהירה בתוקף שהסדר החוב אינו נוגע אליהן), הסכום יגדל ל-3.55 מיליארד שקל.

במעגל הרחב יותר, בחברות המוחזקות של אפריקה ישראל בשיעורים נמוכים יותר, כבר ניתן היה לזהות מגמה מעורבת; לקבוצה של לבייב אחזקות מיעוט בקבוצת אלון הפרטית, מה שגוזר לה בין היתר בעלות חלקית בדור אלון, אלון USA (סימול: ALJ בבורסה בניו-יורק), רשת הרבוע הכחול וחברת הנדל"ן הציבורית שלה, רבוע כחול נדל"ן; בנוסף, לאפריקה אחזקות מיעוט במפל תקשורת הפרטית - ובשרשור, בקבוצת דורי מדיה (סימול: DMG.L בבורסה המשנית בלונדון). מימוש האחזקות האלו לפי השווי הנוכחי של החברות הבנות הסחירות היה מניב לאפריקה ישראל 949.82 מיליון שקל - לא מעט, בהתייחס לגרעון בהון החוזר (2.66 מיליארד שקל) ולעובדה שהסכום לא כולל הצפת ערך אפשרית במקרה וההנפקה של אלון BRANDS, המוחזקת בשרשור על-ידי אלון USA, תצא לפועל.