בדיקת "גלובס": מהם המבצעים של ספקיות האינטרנט ואיך מקבלים הנחה

אקספון מציעה תעריפים זולים למי שמוותר על תמיכה טכנית, אך במהירויות 1.5 ו-2.5 מגה 012 סמייל לא פחות אטרקטיבית, ובמהירות 5 מגה העסקה עם בזק בינלאומי משתלמת ■ בכל מקרה שווה להתמקח כדי להשיג הנחות

בזמן שהחברות עסוקות במאבק תדמיתי ותשתיתי על מהירויות גלישה של 100 מגה-בייט, בדק "גלובס" כיצד השפיעה ההתפתחות הטכנולוגית על מחירי האינטרנט למהירויות השמישות עבור הצרכן הביתי. שאלה זו מקבלת משנה תוקף על רקע הקמפיין הנוכחי של 012 סמייל, המבטיחה למנויים שיעברו אליה מהמתחרות להכפיל עבורם את מהירות הגלישה ללא תוספת תשלום.

חשוב לזכור כי שדרוג המהירות מחייב התאמת תשתית והחלפת מודם (בזק או HOT) - מה שעלול להיות כרוך בעלויות נוספות.

השוואת המחירים מתייחסת ל-4 מהירויות גלישה: 1.5 מגה, 2.5 מגה, 5 מגה ו-10 מגה, כשהמבצעים העדכניים של ספקיות האינטרנט ללקוחות חדשים כוללים מסלולי התחייבות ו-2-6 חודשים ללא חיוב, המוזילים את המחיר הממוצע בסך-הכל.

יודגש כי כל נציגי המכירות עימם שוחחנו סברו כי מהירות של 10 מגה מיותרת לצרכן ביתי. ההשוואה העלתה 3 מסקנות:

* מסקנה ראשונה: ברוב הקטגוריות תעריפי אקספון למתחייבים לשנה הם הזולים בהשוואה, אך נזכיר כי היא מציעה "אינטרנט-נטו", ואינה כוללת תיבת מייל או תמיכה טלפונית שניתן להוסיף ב-5 שקלים בחודש. עם זאת, לאור המיילים החינמיים הרבים שעומדים לרשות הגולשים, היעדר תיבת מייל אינו קריטי.

* מסקנה שנייה - מומלץ להתמקח: בדיקת המחירים נעשתה באופן של לקוח סמוי והוכיחה כי משתלם לעמוד על המקח ולוודא את המחירים בפנייה טלפונית:

ב-012 סמייל הצעה ראשונית הוזלה בשיחת המשך עם נציגה, שהבטיחה כי "תעשה לנו הנחה" אם נביע רצינות לסגירה מיידית.

ב-013 נטוויז'ן הדגיש הנציג הראשון שהמחיר יוזל אם נסגור עסקה בו במקום. נציג שני הציע לנו את המחיר הנמוך מלכתחילה.

באורנג' מבצע אטרקטיבי התגלה רק בשיחה שנייה, כשבשיחה הראשונה אמר הנציג כי יש לו הצעה מפתה רק לכריתת הסכם מיידי.

* מסקנה שלישית - ההתחייבות משתלמת: ההצעות האטרקטיביות כוללות לרוב התחייבות לפרקי זמן של 12 או 18 חודשים. בכל החברות, קנס היציאה הוא החזר יתרת התשלומים כפי שנקבעה מראש. בכולן הובהר כי בתום התקופה ניתן יהיה להתחבר להתחייבות מחדש תחת מבצע אחר.

בזכות המבצעים - המחירים ירדו

בהשוואה לסקירת מחירים שפורסמה ב"גלובס" לפני כחצי שנה, המחירים נכון להיום נמוכים יותר במרבית הספקיות. הסיבה לכך נעוצה במבצעים העדכניים הכוללים זיכוי על מספר חודשי תשלום מתקופת ההתחייבות.

כך, לדוגמה, בחודש מארס השנה מחיר למהירות 1.5 מגה ב-012 סמייל עמד על 35 שקל לחודש, ואילו היום מחירו בממוצע 25 שקל בחודש, והמחיר לגלישה במהירות 2.5 מגה ירד גם בכ-10 שקל לחודש. במהירות 1.5 מגה ירד המחיר ב-013 נטוויז'ן מ-35 ל-30 שקל בחודש ועוד.

במהירות 5 מגה לא חלו שינויים בולטים: במחיר של 012 כמעט ולא חל שינוי, כך גם במחיר שהציעה אז והיום בזק בינלאומי. ב-013 נטוויז'ן המחיר ירד מכ-80 שקל לכ-54 שקל, ומשך ההתחייבות עלה מ-12 חודשים ל-18 חודשים.

כמה עולה החיבור לספקיות?

בענף מעריכים כי 3 החברות הגדולות - 012 סמייל, 013 נטוויז'ן ובזק בינלאומי - חולקות ביניהן את מרבית השוק באופן דומה, ואילו אקספון ואורנג', שהן שחקניות חדשות יחסית, מחזיקות שיעורים בודדים.

- 1.5 מגה:

הזולה - אקספון: 22 שקל בחודש למתחייבים לשנה. מחירים מפתים גם ב-012 סמייל ובאורנג', כ-25 שקל בחודש לשנה - הבדל מינורי לאור העובדה שהמחיר הכולל תמיכה טכנית שבאקספון מחירה 5 שקלים בחודש.

- 2.5 מגה:

הזולות - אקספון ו-012 סמייל. באקספון כ-25 שקל לחודש למתחייבים לשנה, ללא תמיכה טכנית. ב-012 סמייל - 28 שקל בהתחייבות ל-18 חודשים, כולל תמיכה טכנית. אורנג' תגבה כ-35 שקל לחודש למתחייבים לשנה, והמחיר בבזק בינלאומי וב-013 נטוויז'ן הוא כ-40 שקל לחודש.

- 5 מגה:

הזולות - אקספון ובזק בינלאומי: אקספון גובה 49 שקל לחודש (בהתחייבות לשנה, ללא תמיכה טכנית), ובזק בינלאומי גובה 54 שקל לחודש בהתחייבות ל-18 חודשים. המחיר אצל הספקיות האחרות הוא כ-60 שקל.

- 10 מגה:

הפעם אקספון היא היקרה בהשוואה. יתר הספקיות מציעות תעריף של כ-70 שקל.

חבילות משולבות עם בזק:

כל הספקיות, להוציא 018 ואורנג', מציעות חבילות משולבות ספק ותשתית (בזק). החבילות המשולבות משתלמות לעומת תשלום נפרד לשתי חברות, אלא שחשוב לבדוק מראש לאן קופץ המחיר בתום ההתחייבות. החברות מחוייבות לעדכן את הלקוח על תום המבצע, אולם זכרו לברר מבעוד מועד על מבצעים חדשים (גם אצל מתחרים) ולמנוע מצב שבו תשלמו מחירי מחירון שבדרך-כלל רחוקים מהמציאות.

- 1.5 מגה:

הזולה - 013 נטוויז'ן: 70 שקל בחודש לשנה. חבילה זו הוצעה ב-012 סמייל ב-75 שקל.

- 2.5 מגה:

הזולות - נטוויז'ן ו-012 סמייל: מציעות חבילה עם בזק ב-90 שקל לחודש בהתחייבות לשנה, בבזק בינלאומי הוצעה חבילה זו ב-100 שקל לחודש.

- 5 מגה:

הזולה - 013 נטוויז'ן: כ-120 שקל לחודש בהתחייבות לשנה. חבילה דומה הוצעה ב-130 שקל ב-012 סמייל.

- 10 מגה:

הזולה - 013 נטוויז'ן: כ-150 שקל. ב-012 סמייל המחיר כ-155 שקל וכ-160 שקל בבזק בינלאומי.

כמה עולה החיבור לתשתית?

חלוקת נתחי השוק בין ספקיות התשתית, לפי משרד התקשורת, עומדת על 58% בבזק ו-42% ול-HOT. החיבור לאינטרנט מותנה ראשית דבר בתשתית, שכיום מספקות בזק ו-HOT.

שתיהן, חשוב להדגיש, מציעות חבילות: בזק עם טלפון ו-HOT במסגרת חבילת טריפל הכוללת כבלים, טלפון ביתי ואינטרנט. מחיר לתשתית בלבד יקר ביחס לחלק היחסי של התשתית במסגרת חבילה משולבת. בזק, למשל, מציעה חבילה משולבת הכוללת אינטרנט במהירות 2.5-15 מגה, קו טלפון הכולל 500 דקות שיחה ורשת אלחוטית בכ-130-140 שקל לחודש בממוצע לשנה.

מסלולי האינטרנט בשתי החברות כרוכים בהתחייבות לשנה. בבזק קנס היציאה פוחת מ-250 שקל ברבעון הראשון עד 70 שקל ברבעון אחרון, וב-HOT עומד על 300 שקל.

יש לזכור כי לקוחות המחזיקים במודם של בזק ללא קו טלפון ביתי, יצטרכו להוסיף 25 שקל עבור הקו של בזק. לקוחות HOT שיבקשו תשתית אינטרנטית בלבד - ויש לציין כי אלה ספורים - יידרשו להוסיף 10 שקל בחודש. אם הם מחזיקים בשירות הכבלים בלבד, הם יוסיפו 5 שקלים בחודש.

* גלישה אלחוטית: מבצעים עדכניים בבזק מאפשרים קבלת מודם אלחוטי במסלול של חיוב זיכוי (כ-20 שקל) למשך 24 חודשים, ממהירות 2.5 מגה. ב-HOT מחיר הראוטר הוא כ-10 שקל, להוציא הטבות במסגרת חבילות משולבות.

מחירי התשתית כפי שעלו בבדיקת "גלובס" לפני כחצי שנה היו גבוהים יותר: בבזק המחיר למהירות 1.5 מגה לא השתנה (כ-54 שקל לחודש), אך ירד למהירות של 2.5 מגה מ-62.50 לכ-55 שקל בחודש בממוצע. ירידה נרשמה גם במחיר ל-5 מגה - מכ-90 שקל לחודש ל-60 שקל לחודש בממוצע. מחירי HOT, בהתאם למבצעים העדכניים, ירדו בכל המהירויות.

איך התנהלה השיחה עם כל אחד מהמוקדים?

* 012 סמייל: המחיר צנח כמעט בחצי

אחרי 9 דקות הגענו לנציגה נחמדה שהתנצלה על ההמתנה. הנציגה מציינת כי במחיר שאנו משלמים כיום למתחרים נקבל ב-012 סמייל מהירות כפולה.

המחיר ללקוחות חדשים נבדק בשיחה אחרת. נציגת המכירות אסרטיבית: "אוכל לבדוק כרגע הוזלה נוספת בתנאי שנסגור עכשיו".

הניסיון לשמוע מה המחיר המוזל ואז להחליט לא צלח, אלא בשיחה שיזמנו אליה ישירות מאוחר יותר, המחיר הראשוני (למהירות 1.5 מגה) צנח מכ-40 שקל לחודש ל-25 שקל לחודש.

* 013 נטוויז'ן: מחירים שונים בכל שיחה

נציג המכירות ענה מהר, סיפק מחירים והמליץ על חבילות המשלבות ספק ותשתית. בשיחה נוספת לבירור מהירויות גבוהות יותר, הנציג אסרטיבי: "אם תסגרו עכשיו, אתן מחיר חד-פעמי". הנציג הוזיל את המחיר הראשון מ-110 שקל לחודש למהירות 5 מגה ל-90 שקל לחודש, והבטיח הנחה נוספת במעמד הסגירה, לצד "פינוקים" כמו מצלמת אינטרנט או USB.

בשיחה נוספת הציע נציג אחר 60 שקל לחודש ל-5 מגה ו-70 שקל ל-10 מגה בהתחייבות לשנה.

* 014 בזק בינלאומי: השיחה היעילה, הנחמדה והחיובית ביותר

1.45 דקות לקח לנציג החביב לענות לשיחה ולהעניק פרטיים מיידיים בהתאם למבול השאלות שהומטר עליו.

הנציג הציע מסלולים משולבי תשתית עם בזק ומסלולים הכוללים ספק אינטרנט בלבד.

במהלך השיחה הנציג בירר את צרכינו, תוך שהוא מדגיש כי עבור משתמש ביתי מהירויות גבוהות מדי הן מיותרות.

בשיחה נוספת, גם היא נחמדה ומהירה, המחירים והמבצעים חזרו על עצמם ללא שוני.

* 018 אקספון: יעילות, אדיבות והפנייה למחירים באתר

לאחר כ-2.30 דקות של המתנה התפנתה הנציגה הנחמדה להשיב לנו, מבלי לנסות ולדלות מאיתנו מידע מעיק כמו מספר טלפון, מספר תעודת זהות או פרטים אחרים.

לשאלתנו, נמסר כי כל המחירים מעודכנים גם באתר האינטרנט של החברה, כמו גם פרטים אחרים, אך הנציגה הוסיפה כי "בכל זאת אשמח לפרט גם טלפונית". תודה, נציץ באתר.

* אורנג': המבצע הוצע רק בשיחה שנייה

נציג השירות שנענה לשיחתנו בחלוף דקותיים, היה מופתע לשמע הבקשה להצטרפות למסלול אינטרנט בלבד. מגוון ההטבות לחבילה משולבת עם מסלול לטלפון ביתי הלכו והעמיקו ככל שהשיחה התקדמה. לבסוף הפנה אותנו למחשבון התעריפים, היעיל יש לציין, המופיע באתר אורנג'.

בשיחה נוספת, מבצעי ההצטרפות אליהם שאפנו הוצעו רק ללקוחות אינטרנט, מה שהוביל להבדלים משמעותיים בין שתי השיחות.

22