47 ארז ויגודמן מנכ"ל מכתשים אגן "עזיבת שטראוס הייתה סיכון מחושב"

ארז ויגודמן מסביר למה ויתר על כיסא מנכ"ל האוצר, ומציג תחזית אופטימית: "בקרוב נראה התרוממות של הר כסף פנוי"

מהו הסיכון הגדול ביותר שלקחת ב-2009?

"עזיבת שטראוס. רבים שאלו אותי איך אחרי כל כך הרבה שנים עם האנשים, ובמקום ששטראוס הגיעה אליו, אני יכול ללכת. אבל מהרגע שהחלטתי על המהלך, הסיכון הפך למאוד מחושב. ימים יגידו מה תהיה התשואה".

זו גם ההחלטה החשובה שלך השנה?

"לא פשוט לי להגדיר את העזיבה כהחלטה הכי חשובה, דווקא בשל הקושי להיפרד - מהאנשים, ממשפחת שטראוס ומהדרך המשמעותית שעשיתי בה במשך קרוב ל-12 שנים.

"כמהלך החשוב ביותר הייתי בוחר, בנוסף להחלטה לעבור למכתשים אגן, את אקורד הסיום שלי בשטראוס: השלמת ההקמה של שטראוס-מים ורכישת תמי 4 כפלטפורמה שבה משתלבת הטכנולוגיה שפיתחנו. אני לא אובייקטיבי, אבל אני מרגיש שנפרדנו הכי טוב שאפשר ונשארנו חברים ומחוברים. מה גם שזה היה מהלך שבמשך שנתיים נערכנו לאפשרות שיקרה, ולכן היה קל לנהל את השינוי שדרש".

אתה חושב לפעמים על העתיד של שטראוס בלעדיך?

"אני מאמין במנהיגות שצמחה בתוך שטראוס, ובראשה גדי לסין. אני גם סבור שכל אחד צריך לעשות בדרך שלו ולא לנסות לעשות דברים בדרך שמישהו אחר עשה. לכל אחד היכולות והצדדים החזקים שלו".

השנה הייתה לך הזדמנות להשתלב בתפקיד ציבורי, אך ויתרת על כיסא מנכ"ל האוצר. מדוע?

"למדינת ישראל יש שר אוצר מצוין, שהוביל עד עכשיו כמה מהלכים מאוד משמעותיים, עם הרבה מנהיגות. היו לי כמה שיחות איתו והערכתי אותן מאוד, אבל בשלב הזה עדיין לא מיציתי מבחינתי את האתגרים במגזר העסקי".

אלו אתגרים?

"אחרי התלבטות, החלטתי שלפחות בשלב הזה אני רוצה להוביל עוד תהליכים משמעותיים במגזר העסקי, מבלי לגרוע לרגע מהחשיבות הגדולה של הדברים שנעשים במגזר הציבורי. מהרגע שהצטרפתי למכתשים אגן, אני ממוקד במשימה שלקחתי על עצמי, ואני מאמין שאפשר לעשות דברים גדולים עם החברה הזו על בסיס כל מה שנבנה בה עד כה ועל בסיס התשתית שבנה אברהם ביגר בשנים האחרונות".

מה ההבדל העיקרי מבחינתך בין מכתשים אגן לשטראוס?

"עדיין מוקדם לענות על השאלה הזאת, שכן על פי התוכנית אני אמור להיכנס לתפקיד המנכ"ל במכתשים אגן רק בתחילת ינואר, ובשלב זה אני בתהליך לימוד וחפיפה. עם זאת, מהתקופה הקצרה שבה אני נמצא במכתשים אגן אני יכול לומר שבשני המקרים מדובר בתעשייה ישראלית במיטבה, ששורשיה מקומיים, והיא השכילה לפרוץ את גבולות המדינה, להתרחב ולהתפתח בעולם".

השנה החולפת הייתה בסימן משבר. האם הרע ביותר כבר מאחורינו?

"צריך להיות זהירים בעניין. אני מאמין שתקופת הבשורות הרעות מהחברות העסקיות אכן עברה. השילוב של שיפור יכולת חיזוי העתיד של החברות, התייצבות המוסדות הפיננסיים הגדולים מאחוריהן והבראת שוקי האשראי הגלובלי, מסמנים את סיום המשבר. אני מוכן להסתכן ולומר שהמשבר הזה יישכח, כמו שני משברים לפחות בעוצמה הזאת שכבר קרו בהיסטוריה הכלכלית של העולם, ונשכחו.

"כשיתפרסמו תוצאות הרבעון הרביעי, נראה התרוממות של הר כסף פנוי שישוב חזרה לשוקי ההון. תהיה ירידה בשיעור האבטלה, ובהדרגה רוב כלכלות העולם יעברו לצמיחה מחודשת. במחצית השנייה של 2010 ישוב גם התיאבון לסיכון ונחזור לפעילות מלאה של המנועים שהניעו את הצמיחה העולמית לפני המשבר".

וברמה העולמית, מה התחזית הכלכלית שלך?

"השנתיים האחרונות חידדו כמה בעיות שהעולם יצטרך להתמודד איתן. סוגייה אחת היא סוגיית החוב החיצוני והגרעונות, ובעיקר התפקיד המשמעותי של המדינות המפותחות וארה"ב. סוגייה אחרת היא חוסר השוויוניות במדינות שונות בעולם.

"אנחנו נראה לחץ על משאבי טבע קריטיים שיש בהם מחסור - מים, אנרגיה, מוצרי מזון יסודיים ויערות. המדינות המתפתחות יצטרפו למאמץ לפיתוח טכנולוגי וידע ייחודי, מתוך הבנה שכוח העבודה הזול שהן מספקות לרגע לעולם ומהווה את יתרונן היחסי, לא יכול להוות לאורך זמן יתרון תחרותי. בנוסף, תימשך ההתפתחות של דור צרכנים חדש, בעיקר בשווקים המתעוררים, שישפיעו על מאפייני והרגלי הצריכה בכל העולם".

מה מאפיין את דור הצרכנים הזה?

"אלה צרכנים שנולדו לתוך העולם החדש ולכן הם חשופים יותר מאי פעם להיצע של מוצרים ושירותים. הם לא רוצים להתפשר ורוצים את זה תפור ככל הניתן לרצונות ולצרכים שלהם, בכל מקום ובכל זמן. ככל שתעלה רמת החיים ותגדל 'הצריכה הפנימית' בכלכלות השווקים המתעוררים, כך יגדלו המשקל וההשפעה של דור הצרכנים הזה במסחר הגלובלי".

מי איש השנה שלך?

"סטנלי פישר - ולא בזכות החלטה כזו או אחרת, אלא בזכות המנהיגות. יותר מכל דבר, בסערה שאליה נקלע העולם, המשק הישראלי צריך היה מישהו שינווט את הספינה. סטנלי קיבל החלטות קשות שהשפיעו וכיוונו, ואני לאו דווקא מסכים עם כל החלטה שקיבל".

נימוקים לבחירה:

הוביל את הקמת חטיבת המים של שטראוס ואת רכישת חברת תמי 4. פרש משטראוס ומונה למנכ"ל מכתשים אגן. חבר הוועדה המייעצת למועצה הלאומית לכלכלה