פרופיל עסקי

אנשי הקשר של אילן בן דב כתבי "גלובס"

אילן בן דב נולד בשכונת יד אליהו בתל אביב ואת דרכו בעסקים החל כבר בגיל 17, כבעל זיכיון להפעלת מכונות משחקים בבריכה. מאוחר יותר עסק בייבוא משחקים אלקטרוניים, ובשנת 1991 הקים את חברת סאני.

הפריצה הגדולה של בן דב הייתה בשנת 1999, כשקיבל את הזיכיון לייבוא טלפונים סלולריים של חברת סמסונג הקוריאנית, הפכה סאני ליבואנית מובילה של טלפונים סלולריים בישראל. את המכה הגדולה עשה בן דב כאשר הפך להיות היבואן הכמעט בלעדי של פלאפון, שהקימה באותה עת רשת סלולרית חדשה - בן דב עשה הון בזכות העיתוי שבו קיבל את הזיכיון במקביל להקמת הרשת בפלאפון.

לאחר שביסס את מעמדו כשחקן מרכזי בשוק יבוא הטלפונים הסלולריים, ניסה בן דב להתרחב לתחומים נוספים בשוק התקשורת. בין היתר הוא התמודד על רכישת פלאפון, וכן ניהל מו"מ לרכישת חברת מירס.

במשך השנים ביצע בן דב גם לא מעט השקעות פיננסיות, וסאני הפכה לבעלת עניין בכמה חברות, בהן אי.די.בי. לפני כמה שנים החליט בן דב להרחיב את פעילותו הפיננסית והקים את חברת טאו תשואות, שביצעה השקעות ממונפות בבורסה. ההשקעות בוצעו בתקופת הגאות, ועם פרוץ המשבר בשווקים, לפני כשנה וחצי, ספגה טאו מכה קשה. החברה רשמה הפסדים כבדים בעקבות התרסקות המניות בבורסה ונכנסה לגירעון בהון העצמי. בן דב נחלץ לסייע לחברה, בין היתר באמצעות עסקת בעלי עניין למכירת ההחזקות של טאו בסקיילקס לסאני, אולם טאו עדיין בגירעון: ברבעון הראשון של השנה הגיע הגירעון ל-356.3 מיליון שקל.

מלבד יבוא מכשירי סמסונג, סאני פעילה גם בתחום האינטרנט. החברה היא בעלת השליטה בחברת האינטרנט תפוז, הנסחרת כיום בבורסה בתל אביב לפי שווי של 50 מיליון שקל.

העסקה שהקפיצה את בן דב למעמדו הנוכחי כאחד מאנשי העסקים הגדולים במשק היא רכישת חברת הסלולר פרטנר על ידי חברת סקיילקס שבבעלותו. בנובמבר שעבר הדהים בן דב את התעשייה כשרכש את פרטנר מחברת האצ'יסון תמורת 5.4 מיליארד שקל, בעסקה שזכתה לביקורת בשל המינוף הגבוה שנטל על עצמו בן דב.

בן דב ידוע בנטייתו הרוחנית ובטקס החתימה על עסקת פרטנר הסביר מדוע חתם על העסקה דווקא ב-28 באוקטובר: "2 ועוד 8 שווה 10, אילן זה 91 וגם שווה 10, אוקטובר הוא החודש העשירי. חשוב היה שאחתום על האישור ב-10:00 ולא דקה לפני".

בן דב נשוי בשנית, והוא אב לשלושה ילדים מנישואיו הראשונים (הבן תום והבנות הדר ואריאל) ולבת, אלה, מנישואיו הנוכחיים.

יריבים

בר רפאלי (25)

דוגמנית-העל הגישה ב-2007 תביעה על סך 350 אלף שקל נגד פורטל תפוז שבבעלות בן דב בטענה שהשתמשו בשמה בפרסומת בוטה לסמסונג (הושג הסכם פשרה שלפיו תתרום תפוז 40 אלף שקל לעמותה שבחרה רפאלי). בשנה שעברה הגישה תביעה לפיצוי בסך 4.4 מיליון שקל, בטענה שסמסונג הפיצה סרטון בכיכובה ללא הסכמתה. בן דב טען בכתב ההגנה: "רפאלי כבר הוכיחה כי איננה רואה עצמה כפופה לנורמות... כמו החובה לשרת בצה"ל... ונוהגת גם במקרה זה כאילו הכול מותר לה". התביעה עדיין מתבררת.

שלי יחימוביץ' (50)

חברת הכנסת ממפלגת העבודה תקפה את בן דב בחריפות לאחר שנודע כי פרטנר תפטר 120 עובדים, זמן קצר לאחר שרכש את החברה: "לבן דב לא היה שום חלק ביצירת הדיבידנד. שום נדבנות לא תכפר על התנהגות אלימה כזאת. בן דב מצטרף לשורה לא נעימה של חסלני מקומות עבודה... מטרידה העובדה שבן דב, שהתמחה בנדבנות מלווה ביחסי ציבור, מצטלם כשהוא תורם לטיפול שיניים חינם לילדים עניים, ובו בזמן מסכן את עתידם של עובדי פרטנר ואת האפשרות שיש להם להעניק טיפול שיניים לילדיהם".

אבי גבאי (43) ושאול אלוביץ' (62)

אבי גבאי, מנכ"ל בזק, עושה את העבודה לשאול אלוביץ' בעל השליטה בבזק, כאשר יצא בהתקפה נגד בן דב אתמול. בשבועות האחרונים מנהל בן דב מאבק רגולטורי קשה נגד הפחתת תעריפי קישורי הגומלין בסלולר. ההפחתה הזו יכולה לתרום להסטת תנועה לכיוון הרשתות הנייחות ומי שעשויה להרוויח מכך זו בזק. זו הסיבה שבן דב בחר בטקטיקה שמשמעה הוא השמצתה של בזק כמונופול דורסני שהולך להרוויח מהמהלך על חשבונה.

משרד התקשורת

בן דב רכש את פרטנר תחת הנחות רגולטוריות מסוימות. הוא העריך שהסיכונים מצד משרד התקשורת, שבראשו עומד השר משה כחלון, לא ימנעו ממנו להשלים את העסקה ולשמור על הרווחיות של פרטנר כך שיוכל להחזיר את כל החובות שלקח על עצמו לצורך הרכישה. למרבה ההפתעה התברר לו שעבודה מול רגולטור בישראל אינה פשוטה כפי שחשב. בימים אלה הוא חווה מאבק מר בעניין הקישוריות, ובעניינים נוספים שעשויים בסופו של דבר להקטין את שיעורי הרווחיות של פרטנר.

חברים

משה לוי (53)

המוזיקאי לוי גדל ביחד עם בן דב בשכונת יד אליהו, שניהם היו מלכי הכיתה, כך מספרים, ונשארו חברים טובים. במסיבה שערך בן דב לציון רכישת פרטנר, הוא הופיע בדואט עם מרינה מקסימיליאן בלומין בשיר Change Your Geart"", ולוי ליווה אותם בפסנתר.

יגאל שרמייסטר

בעלי חברת השמירה היה עם בן דב בהודו וחולק איתו גם את החיבה לתקלוט. בראיון ל"גלובס" סיפר הזן מאסטר ניסים אמון כי הוא מעניק גם לשרמייסטר ליווי רוחני.

שותפים עסקיים

אליעזר פישמן (66)

בן דב מסיים ממש היום את הרומן שלו עם חברות הנדל"ן שבשליטת אליעזר פישמן. היום הודיעו החברות כי טאו שבשליטת בן דב תבצע כמה עסקאות של מניות ואג"ח מול כלכלית ירושלים וחברות נוספות שבשליטת פישמן )דרבן ומבני תעשייה( בהיקף שמוערך ביותר מ-100 מיליון שקל, ובסופן תיוותר טאו עם החזקה של 3.7% בלבד במבני תעשייה.

אליעזר פישמן הוא בעל השליטה ב"גלובס"

דוד אבנר (58)

מנכ"ל פרטנר יעזוב בקרוב את תפקידו לטובת תפקיד של סגן יו"ר פעיל ובמקומו צפוי להתמנות למנכ"ל אלי גליקמן, שמונה לאחרונה למשנה למנכ"ל. בראיון ל"גלובס" סיפר אבנר כי החליט להישאר לצד בן דב: "ראיתי שאנחנו רואים עין בעין את האסטרטגיה ואת עתיד פרטנר. אילן מעורב בשוק הישראלי, הוא אגרסיבי, הוא דינמי. ברמה האישית יש כימיה. לאילן ולי יש יחסים אישיים טובים מאוד. אנחנו יודעים לעבוד ביחד, אנחנו מכירים".

נוחי דנקנר (55)

לבן דב היו בעבר יחסים עסקיים עם בעלי אי.די.בי, המחזיקה גם בסלקום, המתחרה הגדולה שלו היום. ב-2004 רכש בן דב 7% ממניות אי.די.בי החזקות. בן דב הצהיר כי רכישותיו בעלות אופי ידידותי: "לא התחברנו על הרקע הזה (של הבודהיזם). החיבור הראשוני היה מתוך מטרות עסקיות, אבל נעים לי להיות עם אנשים ברמת מודעות גבוהה, ונוחי הוא אחד כזה", הצהיר אז בן דב. בסופו של דבר מכר בן דב את החזקותיו בגנדן.

יעקב גלברד (63)

בשנות ה-2000 הייתה פלאפון הלקוחה היחידה של סאני. לשתי החברות היה מיזם אינטרנט משותף, גו נקסט, אך עם כניסתו של גלברד לתפקיד המנכ"ל ב-2002 החליט לסגור את המיזם והיחסים בין החברות הצטננו. בעקבות זאת החלה סאני למכור מכשירים גם לסלקום ולפרטנר. אולם בן דב לא שמר טינה וכשנזקק ליועצים לקראת רכישת פרטנר, גייס את גלברד לצוות הבדיקה, ולאחר הרכישה מינה אותו לדירקטור.

יוסי ארד (47)

ארד, מנכ"ל טאו תשואות, הוא יד ימינו ואיש אמונו של בן דב. הוא היה מנכ"ל מגדל ניהול נכסים ומנהל ההשקעות הראשי של מגדל שוקי הון, ופגש את בן דב לראשונה ב-2002, כשהציע לו לפתוח תיק השקעות במגדל. בין השניים נוצר קליק ובמאי 2003 הצטרף ארד בסאני, כסמנכ"ל השקעות, שביצע בין היתר את ההשקעות בקבוצת אי.די.בי ובחברת סאיטקס (שהפכה לסקיילס). ב-2005 רכש בן דב את חברת ירדן והפך אותה לטאו - וארד מונה למנכ"ל שלה.

הרעיה

קרן מיכאלי (30)

המורה והדוגמנית לשעבר היא אשתו השנייה של בן דב, וגם לה אלו נישואים שניים. לבני הזוג בת משותפת, אלה, והם מצפים לילד נוסף.

מורים רוחניים

יאשיהו פינטו (39)

בן דב מעיד על עצמו כי הוא איש רוחני שלומד קבלה ובודהיזם ומתרגל מדיטציה, והוציא לאור את הספר "אנחנו לא לבד" על דת ומיסטיקה. בראיון ל"מעריב" אמר הרב פינטו על בן דב: "צדיק. איש עם אמונה, צנוע, איש אמת".

קובי ויזל (53)

עו"ד יוסי אברהם (62)

שותף במשרד עו"ד יוסי אברהם, ארד ושות'. ייצג את בן דב בכמה מהעסקות הגדולות של סאני, בהן עסקת פרטנר.

ג'קי בן זקן (34)

ב-2007 הצטרף בן דב (35%) לעסקה של בן זקן לרכישת בניין הליפסטיק בניו יורק ב-650 מ' ד'. בעקבות משבר הנדל"ן מחקה טאו את מרבית השקעתה וב-2008 מכר בן דב את החזקותיו בפרויקט.

ניסים אמון (46)

זן מאסטר. בן דב מימן את הקמתו של מרכז טאו'ס של אמון באי פארוס שביוון. בראיון ל"גלובס" סיפר: "ביפן הושבתי את אילן לקבץ נדבות ברחוב מחוץ למקדש, כיוון שלדעתי מיליונרים צריכים להכיר גם את הקצה השני. לאילן יש נשמה של סמוראי".

יעקב איפרגן (43)

בן דב הוא בין אנשי העסקים והפוליטיקאים הרבים שמקפידים לפקוד את ההילולה השנתית שמקיים הרב בנתיבות.