"לשכת ברק הגזימה בשווי ההטבות בגין רכש החמקן"

דיפנס ניוז: שווי עבודות הגומלין שתקבל ישראל מלוקהיד מרטין, יצרנית המטוסים, לא יהיה 150% משווי העסקה, כפי שטענה תחילה לשכת השר

בסוף אוגוסט התפרסמה ב"דיפנס ניוז" ידיעה מרעישה: שווי העבודות על מטוסי אף 35 שמוכנה חברת לוקהיד מרטין, היצרנית, לתת לתעשיות הביטחוניות הישראליות, אם ממשלת ישראל אכן תסכים לרכוש 20 מטוסים מדגם זה, עשוי להיות קרוב ל-180% מעלות הרכש של המטוסים. שיעור החזר כזה למדינה רוכשת, כפי שהוא גלום בשווי העבודות לחברות מקומיות, נחשב יוצא דופן בגובהו בזירת עסקות הנשק הבנלאומיות והוא מעורר ביקורת קשה בארה"ב.

הידיעה צוטטה בהרחבה ב"גלובס", תחת הכותרת "דרישות ישראל בעסקת מטוסי אף 35 - חוצפה על סטרואידים". הכותרת נלקחה מתגובתו של ג'ואל ג'ונסון, בכיר לשעבר בארגון הגג של התעשיות הביטחוניות בארה"ב, על העסקה עם ישראל. הוא אמר עוד, כי שווי עבודות הגומלין לישראל על עסקת המטוסים "חורג מכל פרופורציה" וכי דרישות ישראל לקבל עבודות גומלין מהאמריקנים משולות לאכילה פעמיים מאותה צלחת, מפני שישראל רוכשת את המטוסים, בסופו של דבר, בכספי הסיוע האמריקני.

עכשיו מתברר כי היתה הרבה מהומה על לא מאומה. ישראל, או יותר במדויק לשכת שר הביטחון, רצה לספר לחבר'ה על הדיל המרשים עם האמריקנים, אבל העסקה שתיארה לשכת השר לא היה העסקה שהאמריקנים היו מודעים לה. יתר על כן, ההתפארות הישראלית עוררה זעם בקנדה, שרכשה אף היא מטוסי אף 35. איך זה שהישראלים הצליחו להוציא מהאמריקנים כל כך הרבה ואנחנו לא? - זעמה האופוזיציה באוטווה, בשימועים פרלמנטריים מתוקשרים, לאחר שהגרסה של לשכת ברק החלה לעשות כותרות בקנדה.

בגיליונו החדש מציין "דיפנס ניוז", כי הידיעה על העסקה הישראלית באוגוסט היתה מבוססת על הודעה של לשכת שר הביטחון ועל מידע שסיפק דובר משרד הביטחון. בהודעת הלשכה נאמר, כי בידי ישראל יש הסכמים ל"רכש גומלין בסכום של ארבעה מיליארד דולר" וכי "מתקיימים מגעים עם התעשיות הנוגעות בדבר כדי להגיע להסכמים שיאפשרו השתתפות התעשיות הביטחוניות בישראל (בעבודות) בשווי של לפחות חמישה מיליארד דולר". (5.3 מיליארד דולר).

משמעות הדברים היא, שישראל תקבל הזמנות רכש למוצרים מקומיים ועבודות בשווי של לפחות 150%, ואולי יותר, על השקעתה במטוסים, וזה מה שנאמר בידיעת "דיפנס ניוז" באוגוסט.

עכשיו, בעקבות הסערה בקנדה, והצהרות של הנהלת לוקהיד מרטין שמכחישות למעשה את גרסת לשכתו של שר הביטחון, הודו פקידי משרד הביטחון באזני כתבת "דיפנס ניוז", ברברה אופל-רום, כי המידע הראשוני מלשכתו של ברק היה בלתי שלם ומטעה בפוטנציה. עם זאת הדגישו הפקידים כי ההודעה לא נבעה משום מניעים פוליטיים וכי ההפרזות בהודעה לא היו מאמץ לשכנע את חברי הקבינט לאשר את קניית המטוסים במסמך שקרוי "מכתב הצעה והסכמה" (LOA), שהיה מונח אז על שולחן הקבינט.

"דיפנס ניוז" מציין, כי במידע המקורי שהתקבל מלשכת שר הביטחון, ב-15 באוגוסט, צויין שמדובר בכוונת ישראל לרכוש 20 מטוסי אף 35 תמורת 2.75 מיליארד דולר (זאת, בנוסף להשקעה הראשונית של ישראל בשלבים הראשונים של תכנית המפציץ החמקן, בסך 20 מיליארד דולר, ר.ד.). במידע מהלשכה לא היה שום אזכור שבהודעת הממשל לקונגרס על מכירת המטוסים לישראל, ב-2008, דובר על 75 מטוסים. משרד הביטחון לא נענה אז לבקשות של "דיפנס ניוז" למידע נוסף בטיעון שהמו"מ עם לוקהיד מרטין נמצא בעיצומו.

אבל בעקבות התלקחות המחאות בקנדה, ודרישות של לקוחות נוספים מלוקהיד מרטין לקבל הטבות כמו אלה של ישראל, הודו באחרונה פקידי משרד הביטחון, שהסכמי השת"פ התעשייתי עם לוקהיד מרטין הותנו בכך שישראל תרכוש בסופו של דבר את כל 75 המטוסים ושיישום ההסכמים אמור להיות פרופורציונלי למספר שיירכש בפועל.

אחת ההתפתחויות שהניעו את משרד הביטחון לשנות את גרסתו לגבי עסקת המפציצים החמקניים היתה הצהרה שהשמיע טום ברבייג', סגן נשיא אקזקוטיבי של לוקהיד מרטין, בשימוע בוועדת הביטחון של בית-הנבחרים הקנדי, ב-2 בדצמבר. הוא אמר, כי הידיעה ב"דיפנס ניוז", באוגוסט, היתה בלתי נכונה וכי עבודות הגומלין שעליהן דובר באותה ידיעה אינן מובטחות לישראל.

"התעשיות הביטחוניות בישראל ייצטרכו להתחרות כמו כל התעשיות האחרות'', אמר ברבייג'. "אין שום עבודות (בפרוייקט אף 35) שזוהו כמיועדות לישראל".

"לוקהיד צדקה בקביעתה שאנו צריכים להתמודד על החלק שלנו בעבודות", אומר עתה פקיד בכיר במשרד הביטחון ל"דיפנס ניוז". "אך אנו ראינו בסכום של 5.3 מיליארד דולר, (אמדן) שווי ההשתתפות של התעשיות הביטחוניות בפרוייקט, התחייבות שניתן לממש אותה באופן ריאלי, בהתחשב ביכולות המתקדמות של התעשיות שלנו".

הוא הוסיף: "נכון גם, שבנינו עם לוקהיד תכנית מפורטת שתיושם בשלבים בטווח הארוך, על בסיס (של רכישת) 75 מטוסים".

הפקיד הבכיר ציין, כי נציגים של לוקהיד מבקרים עתה בתעשיות הביטחוניות הישראליות כדי לסכם את הפרטים האחרונים על היקף העבודות שימסרו להם בטווח הקצר. "לקראת סוף 2011 אנחנו צריכים להתחיל לקבל הזמנות מלוקהיד", אמר הפקיד. "כאשר ההזמנות האלה יתחילו להגיע, החברות הישראליות יוכלו לעשות את הההשקעות הנחוצות בתשתיות ובדברים אחרים לטווח הארוך, כדי לתמוך בפלח הישראלי של עבודות נמשכות, שיבואו עם המשך הרכש" (של מפציצים חמקניים נוספים, ר.ד.)

"אנחנו פועלים על סמך ההנחה שיירכשו עד 75 מטוסים וש-2011 תהיה שנת גישור חשובה , שתהפוך את ההסכם שלנו עם לוקהיד לרלוונטי יותר", אמר הפקיד הבכיר.

כתב "גלובס" מציין, כי לא ברור על מה נשענות הערכות של פקידי משרד הביטחון שישראל תרכוש, בסופו של דבר, 75 מטוסי אף 35, במיוחד על רקע הקשים התקציביים.