בדיון בכנסת דרשה לבדוק את מרווחי השיווק של החברות ולשנות את מדיניות מס הבלו
המאבק נגד התייקרות הדלק תופס תאוצה, כאשר לצד התארגנויות של אזרחים משמיעה גם המועצה לצרכנות היום את קולה. במסגרת הדיון המיוחד שהתקיים היום בוועדת הכלכלה של הכנסת, קראו נציגי המועצה להקמת ועדה ציבורית לקביעת מחיר הדלק על כל רכיביו, לגיבוש הצעות להפחתה של מחיר הדלק - בין השאר באמצעות קידום התחרות במשק הדלק, ולבחינת מדיניות הראויה לקביעת מס הבלו.
בתחילת החודש, כזכור, נסק מחיר דלק 95 אוקטן ב-43 אגורות לליטר דלק (6.4%) - התייקרות שהוסברה בקיומם של שלושה גורמים: התייקרות מחיר הדלק בעולם, העלאת הבלו והמע"מ הנגבה עליו ב-23 אגורות והתאמות שונות למדד. על פי פרסומים שונים התייקרות נוספת של 12 אגורות לליטר צפויה להיכנס לתוקף בשבועות הקרובים.
בימים האחרונים פורסם כי קיים פער של כ-30% בין המחיר שמשלם צרכן במרבית מדינות אירופה לבין הצרכן הישראלי, הנובע בין היתר ממרכיב מרווח השיווק ממחיר הדלק.
רכיב נוסף המייקר את מחיר הדלק לצרכן הישראלי הוא קיומו של מס הבלו. אחת ממטרות הבלו על הדלק היא לייקר את מחירו, כדי לעודד צרכנים לבחור באמצעים חלופיים לנסיעה (תחבורה ציבורית בעיקר). אולם בשנים האחרונות, נטען במועצה, לא חל כל שיפור בתחבורה הציבורית בישראל באופן שיעודד צרכנים לבחור באלטרנטיבה הזו. גם ממצאי מחקר שביצעה חברת הייעוץ הכלכלי "אפלייד אקונומיקס" עבור המועצה לצרכנות מגלים כי בארבעת העשורים האחרונים גדל היקף הנסיעה ברכב פרטי פי 27 לעומת אוטובוסים ציבוריים.
המועצה לצרכנות הלינה כבר בעבר על היעדר שקיפות ותקינות בעבודת הוועדה לקביעת מרווח השיווק במחירי הדלק המפוקחים על ידי המדינה. בין היתר בשנת 2005 הגישה עתירה לבג"ץ בנושא, שנדחה רק לאחר שהמדינה נדרשה על ידי בית המשפט לבדוק מחדש את חישוביה ואת האופן בו ביססה את החלטתה על בסיס מספק של נתונים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.