הציבור לא מתרגש מ"ביביטורס": הליכוד עולה ב-2 מנדטים

סקר "גלובס"-רפי סמית: נתניהו שומר על כוחו למרות התחקירים נגדו ■ סיעת "העצמאות" נמחקת

הציבור כנראה לא מתרגש מהביקורת החריפה המוטחת על נסיעותיו לחו"ל של נתניהו: בעוד הסערה בכלי התקשורת נמשכת ומדי יום מתפרסמים פרטים נוספים על מימון טיסותיו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נראה שהציבור נותר אדיש: מסקר שערך מכון המחקר של רפי סמית עבור "גלובס", עולה כי הליכוד דווקא עולה ב-2 מנדטים מאז הבחירות לכנסת ועומד על 29 מנדטים. נתניהו, לפי שעה, שומר על כוחו למרות התחקירים נגדו. הוא יכול להמשיך לטוס בשקט.

גם המאבק שמנהלת קדימה כדי להביא לחקירת התנהלותו של ראש הממשלה, שכלל הגשת תלונה למשטרה, תלונה ליועץ המשפטי לממשלה ופנייה למבקר המדינה, לא מיתרגם, בינתיים, לכוח פוליטי: לו היו בחירות לכנסת נערכות היום, נראה שהליכוד היה מקבל יותר מנדטים מ"קדימה", שרושמת ירידה קלה של מנדט בודד וזוכה ל-27 מנדטים.

הסקר, יש לציין, נערך בימים שני ושלישי השבוע, כחמישה ימים לאחר פרסום התחקיר על הפרשה בערוץ 10. בינתיים, הסערה נשארת בזירה התקשורתית ובמשכן הכנסת, אולם זה המקום לשים כוכבית: לדברים מהסוג הזה לוקח זמן לחלחל. אפשר לשער שלו הסקר היה נערך היום, יותר משבוע לאחר פרסום הפרשה, אולי היו תוצאותיו שונות, לכאן או לכאן: הגרעין הקדימאי, שרצה פוליטיקה נקייה, עוד יכול להתרחב בעקבות הפרשה, אבל יחד עם זאת, קיימת גם האפשרות שהציבור הימני, הגרעין הקשה של נתניהו, מרגיש שראש הממשלה שלו נרדף, והתמיכה בו הייתה עולה. עדיין מוקדם להסיק מסקנות.

הסקר, שמתפרסם היום, במלאות שנתיים בדיוק לממשלת נתניהו, מצלם פחות או יותר את המצב עם הקמת הממשלה: ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן ממשיכה לשמש לשון המאזניים. כשם שהציבור לא מתרגש מהפרסומים על נתניהו, כך גם הידיעות על הגשת כתב אישום נגד ליברמן לא מדגדגות לו. תקופת ההמתנה להחלטת היועץ המשפטי לממשלה לא מזיזה לו, ואולי אפילו להיפך.

לליברמן, על פי הסקר, יש לגיטימציה גדולה מאוד בציבור הישראלי. יו"ר ישראל ביתנו שומר על כוחו ורושם מגמת עלייה של מנדט אחד מאז הבחירות לכנסת ומביא את מפלגתו ל-16 מנדטים. בקרב הציבור הרוסי מיקסם שר החוץ את הכוח שלו, ונראה כי ההתחזקות הנוכחית היא בקרב ציבורים שבהם ההצבעה לישראל ביתנו בעבר הייתה פחות לגיטימית. סביר להניח שהמנדט הנוסף הוא על חשבון קהלים אחרים, אפילו קיבוצניקים. ההתקפה של ערביי ישראל עליו רק מחזקת אותו. ליברמן נתפס בציבור כמנהיג חזק ואמין. עם השאיפה שלו ל-20, נראה שהוא בדרך הנכונה מבחינתו.

סיעת העצמאות נעלמת

גם אם הסקר משקף תזוזה במספר המנדטים, היא קלה ולא משמעותית ממש. הדבר מעניין במיוחד משום שסקר כזה, שנערך שנתיים אחרי, מגלם בתוכו את כל מה שקרה ולא קרה - החל מהנושא המדיני וכלה בכלכלי - בקדנציה הנוכחית. גם הגושים עדיין בתוקף. השמאל מונה על פי הסקר 49 מנדטים ומאבד 6 אצבעות מכוחו. אם נחבר את מרצ, שזוכה בסקר ל-5 מנדטים ואת העבודה, שמכניסה לכנסת רק שבעה חברים, נקבל מנדט אחד פחות ממפלגת העבודה של הבחירות הקודמות. מפלגת העבודה היא התעלומה הכי גדולה כרגע. עוד לא ברור מי יוביל אותה ומה תהיה האג'נדה שלה: מדינית-ביטחונית או כלכלית-חברתית. התמונה תתבהר בספטמבר, כשתתברר זהות היו"ר.

סיעת העצמאות של שר הביטחון, אהוד ברק, ושות' לא קיימת. היא לא עוברת את אחוז החסימה. על פי הסקר בבחירות הבאות חבריו של ברק לפילוג סיימו את הקריירה הפוליטית שלהם והם עלולים להיעלם מהמפה, אבל כשמדובר בשר הביטחון, אפשר להסיר את הדאגה. סביר להניח שאם נתניהו ירכיב את הממשלה הבאה, ברק יכהן שוב כשר הביטחון.

ואם בגושים עסקינן, ישנו בסקר גם נתון שישמח את ח"כ שאול מופז: אם מלאכת הרכבת הממשלה הייתה מוטלת על יו"ר קדימה, ציפי לבני, היא לא הייתה יכולה להקים ממשלה ללא החרדים. גם אם ליברמן יחבור להקמת ממשלה עם קדימה, בלי ש"ס, ללבני אין קואליציה.

הסקר אינו כולל את אריה דרעי ויאיר לפיד, שיכולים לשנות את התמונה. סקר שפורסם היום ברשת ב' בתוכנית "הכל דיבורים" קובע כי אילו היו הבחירות לכנסת נערכות היום הייתה מפלגה חדשה בראשותו של יאיר לפיד זוכה ב-9 מנדטים, מפלגה חדשה בראשות אריה דרעי הייתה זוכה ב-7 מנדטים. מספר המנדטים שהליכוד היה מקבל במצב כזה הוא 24, קדימה 22, וישראל ביתנו 17. העבודה הייתה זוכה ל-6 מנדטים בלבד.

למי היית מצביע
 למי היית מצביע