עצבנות בשווקים: לחץ גובר על איטליה לאישור תוכנית הצנע

איטליה עלולה להוביל להסלמה של משבר החוב באירופה בעיקר על רקע העלייה בתשואות האג"ח והחרדה מרמת החוב הגדולה ביחס לתמ"ג

ממשלת איטליה נמצאת תחת מכבש לחצים כדי להביא לאישור תוכנית הצנע, מירוץ נגד הזמן כדי לשכנע את השווקים בעולם שאיטליה לא תהיה הבאה בתור באפקט הדומינו הנגזר ממשבר החוב באירופה.

ממשלת איטליה סופגת ביקורת קשה מצד כלכלנים על כך שלא חשפה את תוכנית הצנע של 45 מיליארד אירו שנועדה לאזן את התקציב של איטליה בשנתיים הבאות ולהזרים דם חדש למערכת הכלכלית האנמית במדינה.

בחודשים האחרונים איטליה נמצאת במוקד ועלולה להוביל להסלמה של משבר החוב באירופה בעיקר על רקע העלייה בתשואות האג"ח והחרדה מרמת החוב הגדולה ביחס לתמ"ג, החוב האיטלקי עומד על 120% מהתוצר. הדאגה החמורה יותר היא שיעור הצמיחה החלש מאוד במדינה, איטליה נגררת אחרי מדינות גוש האירו במונחים של צמיחה ולא צפויה לשפר את הצמיחה עד אשר הממשלה חולל שינויים משמעותיים ובעיקר שינוי בשוק התעסוקה.

יצויין כי הבנק המרכזי באירופה השקיע עד כה סכום של 41.6 מיליארד אירו ברכישת אג"ח של איטליה וספרד במטרה לבלום את הלחץ על מחירי האג"ח. תחת הלחץ הגובר מצד הבנק המרכזי באירופה, איטליה חשפה לפני מספר שבועות את הצעדים שבכוונתה לנקוט כדי לשפר את מצבה הכספי.

איטליה זגזגה לגבי הצעדים שתנקוט ובחודש שעבר הודיעה כי תגיע לתקציב מאוזן עד 2013, ע"י העלאת המס על המשכורות הגבוהות, מספר שבועות אחר כך הצעה זו הושלכה לטובת הצעה אחרת הנוגעת בחוקי הפנסיה.

נציין כי הבלבול סביב התוכניות של איטליה יוצר עצבנות בשווקים והתשואה על האג"ח של איטליה זינקה לרמה של 5.237%. על רקע זה גוברים הלחצים באיטליה ומחוץ לאיטליה להנהגת תוכנית צנע.