מכון ירושלים: מחיר השמן בישראל - גבוה פי 3 מספרד ויוון

מחקר מכון ירושלים לחקר שווקים: משנת 2006 עלה מחיר השמן לסוגיו בכ-40% ■ המחיר הממוצע של שמן זית בישראל: 38 ש' ל-750 מ"ל - לעומת 23 ש' עבור 1 ליטר בבריטניה

משנת 2006 עלה מחיר השמן לכל סוגיו ביותר מ-40%, כאשר בשמן הזית חלה עליה של כ-8% בשנים 2007-2010 - כך עולה ממחקר חדש של מכון ירושלים לחקר שווקים, שמתפרסם היום (ד').

מהמחקר עולה כי המחיר הממוצע של שמן זית בארץ עומד על כ-38 שקל ל-750 מ"ל. זאת, כאשר במדינות אירופה (דוגמת בריטניה) המחיר עומד על כמחצית מהסכום (כ-23 שקל) עבור כמות גדולה יותר של 1 ליטר. כמו-כן, המחיר בישראל גבוה פי 3 מזה בספרד ויוון, הנחשבות ליצרניות שמן גדולות. הפער בין מוצרי השמן השונים בארץ לעומת חו"ל מגיע עד למאות אחוזים.

כלכלנית המכון, קרן הראל-הררי, מסבירה את מחירו ה"מנופח" של שמן הזית בארץ, בהסתמך על מסמכים משפטיים של עתירת חברת זיתא.

לדברי הראל-הררי, הממשלה גורמת לכך שהמחיר בארץ גבוה פי 2-3 מארה"ב ואירופה על ידי קביעת מכסות יבוא פטורות ממכס (ב-1,200 טון חומר גלם בשנה) המותנות ברכישת של שמן זית מייצור מקומי. כמו כן, הראל-הררי מציינת כי קיימות מכסות נוספות ("וולונטריות") במכס מופחת (בכמות של עד 2,000 טונות באריזות העולות על 750 ק"ג) אך נראה כי אין נהלים קבועים בדבר אופן חלוקת המכסות ומועדן.

הראל-הררי: "המחירים הגבוהים הם תוצאה ישירה של מדיניות מוטעית של הממשלה. לעומת מדינות אחרות המעודדות יבוא, נראה כי בישראל מערימים קשיים. המכסות הפטורות ממכס נותנות העדפה ליצרנים המקומיים, ומתנות את הייבוא בקנייה מקבילה של חומרי גלם מקומיים, דבר המפחית מההטבה הגדולה של המכסה. זאת בניגוד למגמה העולמית בה מדינות מגדילות את כמויות הייבוא של שמן הזית".

כך, בתקופה שבין אוקטובר 2010 ליולי 2011, חל גידול ביבוא שמן הזית של מדינות האיחוד האירופי ב-12% כאשר באוקטובר 2010 עד אוגוסט 2011 - סך היבוא של ברזיל גדל ב-23%, של קנדה ב-7% ושל ארה"ב ב-9%.

"בעבר כבר הונפקו תוויות איכות לשמן זית כתית, בלי מנגנון ביקורת מסודר. לאחר מכן התגלה שמועצת הזיתים, שהייתה אמונה על הנושא, הנפיקה 'חותמת איכות' לשמן זית פחות איכותי משמן הזית הכתית, ונמנעה מלפרסם את ההבדלים בין השמנים. מבקר המדינה כבר דן בבעיות כגון אלה", דברי הראל-הררי. "גם היום יש חשש להטעיית הציבור ולזיופים כאשר על פי נתוני משרד הבריאות (נובמבר 2011) 16 חברות מכרו שמן זית שלא עמד בתקן הישראלי. בהתאם לכך, פרסמה הרבנות הראשית בחנוכה אזהרה משמנים שנמהלו עם שמן נוסף".

במכון ירושלים חקר שווקים ממליצים על צמצום וביטול המכסים על שמן המיובא ארצה, לכל הפחות על הכמויות המהוות השלמה של הפער בין הביקוש המקומי לכמות חומר הגלם תוצרת הארץ. בנוסף, המכון ממליץ על הגדלת הכמויות המיובאות ארצה, בדומה לנעשה בארה"ב בשני העשורים האחרונים. עוד דורש המכון גם קביעת נהלים מפורטים לקביעת המכסות השנתיות ואופן חלוקתן - אשר יפורסמו באתר משרד התמ"ת.