מנכ"ל אסם גזי קפלן פורש מסיבות רפואיות; איציק צאיג יחליפו

קפלן: "ההחלטה להעביר את שרביט הניהול הייתה קשה אך מחויבת המציאות. מדובר בתפקיד תובעני, כמעט טוטאלי" ■ איציק צאיג יחליפו בתפקיד המנכ"ל ב-2 באפריל ■ דירקטוריון אסם ממליץ לאסיפה הכללית למנות את קפלן כדירקטור

סוף עידן באסם : מנכ"ל החברה, גזי קפלן, מהדמויות הוותיקות בקונצרן המזון, הודיע היום (ג') רשמית על עזיבתו, וזאת לאחר 3 חודשים שבהם לא עבד בשל חופשת מחלה.

קפלן (64) עוזב על רקע מצבו הבריאותי, והוא צפוי לסיים את תפקידו בתחילת חודש אפריל, 6 שנים לאחר שנכנס אליו. מחליפו יהיה איציק צאיג, כיום מנכ"ל אסם ישראל.

"ב-6 השנים האחרונות היו אסם ועובדיה עבורי למשפחה שכלפיה מרגישים מחויבות, אהבה וגאווה. ההחלטה להעביר את שרביט הניהול הלאה הייתה קשה ואמוציונלית, אך מחויבת המציאות", אמר היום קפלן.

לדבריו, "מדובר בתפקיד תובעני, כמעט טוטאלי. הגשמת החזון והיעדים שבנינו עבור החברה דורשת זמינות מלאה ושעות עבודה ארוכות, שאין באפשרותי להקדישן בתקופה זו. לכן, ביקשתי ממועצת המנהלים לאפשר לי לפרוש ולהפקיד את האתגרים הבאים בידיו האמונות של המנכ"ל החדש".

קפלן החל את דרכו בעולם העסקים כמרכז המשק של קיבוץ לוחמי הגטאות. במסגרת תפקיד זה דחף את הקיבוץ להשקיע במהלך שנות ה-80 של המאה הקודמת במפעל לייצור תחליפי בשר, המוכר כיום כמותג "טבעול". בהמשך עמד בראש המפעל במשך 20 שנה.

ב-1995 הוביל קפלן מהלך למכירת 50% ממניות טבעול לאסם לפי שווי של 54 מיליון שקל, וכך הצטרף לחברת אסם. ב-2003 מונה למשנה למנכ"ל הקבוצה, ובאפריל 2006 מונה למנכ"ל אסם, במקומו של דן פרופר שהמשיך בתפקיד היו"ר.

האקזיט של הקיבוצניק בטבעול

במסגרת תפקידו בראשות אסם, הוביל קפלן את החברה למספר רכישות משמעותיות בזירה המקומית, ביניהן רכישת השליטה (51%) ביצרנית מזון התינוקות מטרנה מקיבוץ מעברות תמורת 269 מיליון שקל, וקודם לכך רכישת בעלות מלאה על חברת המאפים בונז'ור מקבוצת פישמן, תמורת 117 מיליון שקל.

במקביל ביצע קפלן גם מספר רכישות משמעותיות בחו"ל, הבולטות שבהן היו חברת הסלטים המצוננים טרייב תמורת 57 מיליון דולר; וחברת תחליפי הבשר פודטק תמורת כ-20 מיליון דולר.

לאחר שבין השנים 1999-2006 הגדילה אסם את החזקותיה בטבעול ל-58%, במהלך 2010 הוביל קפלן מהלך לרכישת יתר מניות טבעול (42%) מקיבוץ לוחמי הגטאות תמורת כ-460 מיליון שקל, בעקבותיו שלשל לכיסו (בשל היותו חבר הקיבוץ) כ-2 מיליון שקל.

מאז נכנס קפלן לתפקידו, מניית אסם הכפילה את ערכה, וכיום היא משקפת שווי חברה של כ-6 מיליארד שקל. במישור האישי, עלות שכרו המצרפית של קפלן מאז נכנס לתפקיד ועד סוף 2010 הגיעה לסך צנוע של 17.5 מיליון שקל.

במהלך כהונת קפלן כמנכ"ל אסם הציגה החברה מגמת שיפור ניכר ועקבי בתוצאותיה, אולם בדוחותיה הכספיים לרבעון השלישי של 2011 ניכרה פגיעה כתוצאה מהמחאה החברתית ומעליית מחירי חומרי הגלם, ששחקו את שיעורי הרווחיות הגולמית והתפעולית של החברה. בינואר-ספטמבר 2011 עלו מכירות אסם ב-5.8% ל-3 מיליארד שקל, והרווח הנקי צמח ב-12.7% לכדי 273.3 מיליון שקל.

2 עזיבות מהותיות תוך כחודש

הודעתו של קפלן מגיעה קצת יותר מחודש לאחר אירוע מהותי אחר בחברה: גד פרופר, בן לאחת המשפחות המייסדות של אסם, מכר את שארית החזקותיו בחברה, כ-5%, לבעלת השליטה בה, קונצרן המזון העולמי נסטלה, תמורת כ-372 מיליון שקל.

דן פרופר, המכהן כיו"ר אסם, אמר היום ל"גלובס" כי "למרות שגזי היה רוצה להמשיך ולכהן כמנכ"ל, כי הוא אוהב את החברה, הוא הבין שבנקודה הזו השיקול הוא טובת החברה. והוא, באומץ-לב והקרבה, העדיף את טובת החברה. אני לא ציפיתי ממנו למשהו אחר, כי זהו גזי. חודשים ארוכים הוא מתמודד עם מחלה קשה באומץ-לב ובנחישות. זה קשה, אבל הוא מצליח לעשות זאת בזכות הנחישות שיש לו. כחבר וכיו"ר, אני מאוד מעריך את זה".

עוד אמר פרופר כי "יש לנו 45 רבעונים של עליית רווחים מרבעון לרבעון, שזה הישג אדיר. ב-6 השנים האחרונות גזי המשיך במסורת הזאת ועשה את זה בגדול. ברור שכל רבעון נעשה יותר קשה, כי צריך לכבוש שיא חדש. למרות הקשיים, הוא שם דגש על חדשנות ופיתח מוצרים ועבד בצמוד עם נסטלה ליישם את התורה שלהם בכל תחומי החברה".

- איזו אסם תהיה אחרי גזי?

פרופר: "היות שצאיג הוא ממשיך דרכו - שהרי הוא התחיל לעבוד אצלו בטבעול, אז דרכו היא דרכה של אסם. לכן הוא יהיה ממשיך הדרך כפי שהיו אלה שלפניו".

איציק צאיג סומן כיורש כבר לפני מספר שנים

מינויו של איציק צאיג, המשנה למנכ"ל אסם, לתפקיד המנכ"ל במקומו של גזי קפלן, לא היווה הפתעה בקבוצה. מזה כמה שנים שצאיג, בן 56, סומן כיורשו של קפלן, ובנסטלה העולמית אף החלו להכין אותו לקראת התפקיד.

יו"ר אסם, דן פרופר, הבהיר היום ל"גלובס" כי "ההכרעה על מינוי צאיג נפלה סופית רק בימים האחרונים", אך גם הוא מודה כי בחברה החלו להכשיר אותו לתפקיד כבר לפני מספר שנים. "ברור שהוא היה מועמד בולט, ולא בכדי הוא נשלח להיות מנכ"ל נסטלה ניו-זילנד. כל זאת במסגרת ההכשרה של אדם בולט, מנהל מרשים לתפקיד מנכ"ל אסם", אמר פרופר.

צאיג החל את דרכו באסם בחברת טבעול בשנת 1991, ועבד בצמוד לגזי קפלן שייסד את טבעול ושימש אז כמנכ"ל החברה. ב-21 שנותיו בקבוצת אסם מילא צאיג שורת תפקידי ניהול, ביניהם מנכ"ל צבר, סמנכ"ל שיווק של קבוצת אסם ומנכ"ל חברת הסחר של הקבוצה.

לפני כ-3 שנים החליטה נסטלה לשגר את צאיג לחו"ל לצורך הכנתו לתפקיד הנוכחי. בנסטלה העולמית יש שני תפקידי ניהול משמעותיים במדינות השונות: האחד הוא Country manager - תפקיד אותו עשה צאיג בניו-זילנד; והשני הוא market head - דרג בכיר יותר אליו משתייך למשל מנכ"ל קבוצת אסם-נסטלה ישראל.

"יותר מאשר סימנו אותו לתפקיד. הוא איש שהתפתח בתוך הקבוצה. ברמה הפרסונלית הוא איש חכם, ויש לו יכולות אסטרטגיות טובות", אומרים עליו היום מנהלים בקבוצה, ומזכירים עם זאת כי "יש כאן את דן פרופר, שהוא עדיין דמות מאוד דומיננטית בכל סיטואציה".

נעליים גדולות ותקופה מאתגרת

בהתייחס למינויו של צאיג אומר פרופר: "אני שמח ששוב הצלחנו לבחור מישהו מבפנים. יש לזה חשיבות אדירה שהוא מכיר את החברה על כל פינותיה, שהוא איש כספים שעסק במכירות ובניהול, ומביא אתו את כל התכונות האלה וגם הצלחות מוכחות. זה לא כמו לחפש מישהו מבחוץ ולקוות שיהיה בסדר. כאן לא צריך לסמוך על המזל, ואין דבר שיבטיח הצלחה יותר מזה".

כך או כך, צאיג נכנס לנעליים גדולות, הן פרסונלית והן מקצועית, וזאת בתקופה שהשוק עובר שינויים עקב המחאה החברתית הגוברת.

"גזי הוא איש שאוהב אנשים, והמנהלים שלו אוהבים אותו. הוא ערכי מאוד ואיש עבודה מדהים", אומרים בחברה. "גזי עבד 24 שעות ביממה, והחיים שלו סבבו סביב אסם. היכולת החזקה שלו הייתה בתחום האסטרטגי - להוביל את החברה לכיוונים נכונים. הארגון בתקופתו שיפר את הרווח מרבעון לרבעון, כאשר להמשיך את השיפור ברווחיות כל-כך הרבה זמן, זה מאוד מסובך".